Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Πιέσεις» ΗΠΑ και επιθέσεις εποίκων

ΡΑΜΑΛΑ.- ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκαλεί η πρόσφατη πρόταση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς για την ανάπτυξη στη Δυτική Οχθη ΝΑΤΟϊκής αποστολής που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, όταν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Τάιμς της Ν. Υόρκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ισχυριζόμενος ότι «μόνον ο ισραηλινός στρατός και κανένας άλλος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια» του ισραηλινού λαού. Ο Νετανιάχου φαίνεται να «αντιπροτείνει» την παρουσία του ισραηλινού στρατού στην Κοιλάδα του Ιορδάνη το λιγότερο 40 χρόνια! Επίσης, απάντησε στις πιέσεις που άσκησε το Σάββατο από τη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, πως το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ακόμη και ενός γενικευμένου εμπάργκο σε περίπτωση που προκαλέσει το ναυάγιο και της σημερινής «ειρηνευτικής» πρωτοβουλίας, λέγοντας: «Καμία πίεση δεν θα με κάνει να υποχωρήσω στα ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους, ειδικά όσον αφορά στην ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών».

Αρνητικός απέναντι στην πρόταση ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη εμφανίστηκε χτες και ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπενέτ, δηλώνοντας: «Ακουσα την πρόταση για το ΝΑΤΟ. Εχουμε δει και στο παρελθόν να είναι παρών όταν υπάρχει ηρεμία και να φεύγει στα δύσκολα».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζοκ, δήλωσε πως «είτε κανείς συμφωνεί, είτε διαφωνεί, (ο πρόεδρος Αμπάς) έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο, μία πρόταση...».

Εν μέσω αυτής της κινητικότητας που παρατηρείται λίγες μέρες ή και λίγες βδομάδες προτού παρουσιάσει και επίσημα τις προτάσεις του για μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, οι Εβραίοι έποικοι εξακολουθούν τις βάρβαρες επιθέσεις τους σε βάρος των Παλαιστινίων.

Χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Γεωργίας Ουάλεντ Ασάφ κατήγγειλε ότι Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν σε ελαιώνες Παλαιστινίων σε δύο χωριά βορείως της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας τουλάχιστον 1.700 ελαιόδενδρα. Ο υπουργός υποσχέθηκε βοήθεια στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ενώ η ισραηλινή αστυνομία εξέφρασε άγνοια ανακοινώνοντας τη διενέργεια «έρευνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ