Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στους αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Φουντώνουν οι συγκρούσεις στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών συριακών και μισθοφορικών δυνάμεων, σε σφοδρές μάχες μεταξύ τους. Χτες, συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το στρατηγείο της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα («Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» ή ISIL) που είχε στηθεί στο πρώην παιδιατρικό νοσοκομείο στο Χαλέπι, απελευθερώνοντας δεκάδες κρατουμένους κι εντοπίζοντας τα πτώματα αρκετών ανδρών που είχαν εκτελεστεί από τους ξένους μουτζαχεντίν. Ασαφής παρέμεινε η τύχη των πολλών εκατοντάδων ξένων μισθοφόρων της ΙSIL που βρίσκονταν εντός του κτιρίου την ώρα της εφόδου ενόπλων του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού».

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του «Εθνικού Συνασπισμού» και ισλαμιστές της οργάνωσης ISIL σημειώθηκαν στην ανατολική πόλη Ράκα (τη μόνη πρωτεύουσα συριακής επαρχίας που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις). Απέναντί της η ISIL έχει και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, «Μέτωπο Αλ Νούσρα». Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ενόπλους των δύο οργανώσεων ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη και δολοφονία στελέχους του «Μετώπου Αλ Νούσρα» στην πόλη Ράκα την Τρίτη.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο επικεφαλής του συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» Αχμάντ Τζάρμπα παραμένει αναποφάσιστος για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες για τις 22 Γενάρη ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας, έπειτα κι από την αδυναμία εκπροσώπων και στελεχών της οργάνωσης να πάρουν τη σχετική απόφαση το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι να ξανασυναντηθούν για ν' αποφασίσουν την επόμενη βδομάδα, πήραν πρόσκληση να μεταβούν στο Παρίσι την Κυριακή και να συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών κι άλλους αξιωματούχους από την 11μελή λυκοσυμμαχία μεγάλων δυτικών κι αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνιστούν τους λεγόμενους «Φίλους της Συρίας» (ανάμεσά τους ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Τουρκία κ.ά.).

Τέλος ο Μίκαελ Λούχαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ - OPCW), άσκησε χτες πιέσεις στις συριακές αρχές προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης συριακών χημικών όπλων από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ