Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «εκκαθάριση» της αστυνομίας από ομάδες που δεν ελέγχει φαίνεται να συνεχίζει η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς η ενδοαστική αντιπαράθεση που συνεχίζεται στην Τουρκία σηματοδοτεί αλλαγές στους ανταγωνισμούς και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Χτες, έγινε γνωστό ότι αποπέμφθηκαν οι αστυνομικοί διοικητές σε 16 επαρχίες. Μεταξύ άλλων απομακρύνθηκαν οι διοικητές σε Αγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, Ντιγιαρμπακίρ. Ανάμεσα στους αποπεμφθέντες είναι και ο υπαρχηγός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας. Προχτές, απομακρύνθηκαν 350 αστυνομικοί στην Αγκυρα ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά, από τις 17 Δεκέμβρη που έγινε γνωστή η έρευνα και ξεκίνησαν οι συλλήψεις, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί 1.700 αστυνομικοί που εμπλέκονταν με την έρευνα.

Αστικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι «εκκαθαρίσεις» εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Ερντογάν να «απαλλαγεί» από οπαδούς του κινήματος του ιμάμη και επιχειρηματία Φ. Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι «ενορχήστρωσε» τις αποκαλύψεις για δωροδοκία και άλλα αδικήματα σε βάρος μιας σειράς συνεργατών και στελεχών του κόμματος του Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του βασικού αντιπολιτευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP, σημείωσε ότι το AKP είναι ένα «εντελώς διεφθαρμένο κόμμα» και κάλεσε τον Πρόεδρο Γκιουλ να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Αν η αρχή της διάκρισης των εξουσιών κατέρρευσε, τότε έχει καταρρεύσει και το κράτος, πρόσθεσε ο Κιλιντσάρογλου.

Προχτές, Τρίτη, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στη συγκρότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με την πρόταση, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ενισχύοντας τον έλεγχο του δικαστικού σώματος από την κυβέρνηση. Οι προτάσεις αυτές συνοδεύουν μια σειρά προτάσεων της κυβέρνησης για αλλαγές στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο για οποιαδήποτε έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πηγή ανησυχίας» βλέπει η ΕΕ

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, υπερασπίστηκε χτες την τράπεζα Halkbank (ο επικεφαλής της οποίας είναι ανάμεσα σε όσους διώκονται για δωροδοκία). Ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί στις συναλλαγές για την εξαγωγή του πετρελαίου στο βόρειο (αυτόνομο) Ιράκ και σχολίασε ότι η τράπεζα δέχτηκε επίθεση γιατί είχε γίνει «αξιοζήλευτη», συγκεντρώνοντας την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να κάνει μπίζνες με το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε χτες ότι αποτελούν «πηγή ανησυχίας». Οπως δημοσίευσαν τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε: «Καλούμε την Τουρκία, που ως υποψήφια χώρα είναι αφοσιωμένη στα πολιτικά κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων και των αρχών δικαίου, να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις, με διαφάνεια και αμεροληψία».

Πάντως, στις αστικές εφημερίδες ενισχύεται η αρθρογραφία για την πίεση που δέχεται η τουρκική καπιταλιστική οικονομία και τις εξελίξεις που αυτή μπορεί να έχει σε πολιτικό επίπεδο. Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα γίνει ίσως η πρώτη από τις αναδυόμενες οικονομίες που θα εμφανίσει σύντομα σημαντική ύφεση.

Συνεχίζεται η περιοδεία στην Ασία

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε χτες από την Ιαπωνία προκειμένου να συνεχίσει στη Σιγκαπούρη και μετά στη Μαλαισία την εξαήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Ασία. Πριν φύγει από το Τόκιο συναντήθηκε με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα και παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης δορυφόρου που συν-κατασκεύασαν Τούρκοι και Ιάπωνες μηχανικοί σε εργοστάσιο της «Mitsubishi» στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Οπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος αλλά και τη δορυφορική τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στην αφρικανική ήπειρο.

  • Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο και η άμυνα υπέγραψαν την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο Λίβυος ομόλογός του, Αλί Ζεϊντάν. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Xinhua», o Ζεϊντάν τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Λιβύη επιθυμεί να προμηθευτεί τουρκικά όπλα για να ενισχύσει το στρατό της. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να εκπαιδεύει 3.000 Λίβυους στρατιώτες μαζί με την αποστολή που έχει αναλάβει η ΕΕ να στηρίξει την αναμόρφωση του λιβυκού στρατού. Επίσης, οι δύο χώρες σημείωσαν ότι πρόκειται να ενισχύσουν την ενεργειακή τους συνεργασία. «Μέχρι στιγμής 31 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Περισσότερες είναι καλοδεχούμενες», είπε ο Ζεϊντάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ