Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ
«Κινητικότητα» και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την άδεια των κινεζικών αρχών για να επιχειρούν σε ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας πρέπει πλέον να ζητούν σκάφη από άλλες χώρες, τόσο για αλιεία όσο και για έρευνες στα νερά που διοικούν οι αρχές της Χαϊνάν, που είναι η νοτιότερη νησιωτική επαρχία της Κίνας.

Η νέα αυτή εξέλιξη δε μπορεί παρά να συνδεθεί με την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για τον τεράστιο φυσικό πλούτο της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διεύρυνση - πριν ενάμιση περίπου μήνα - της κινεζικής ζώνης αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ειδικά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας περιλαμβάνει μια σειρά διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούν και άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ - που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στείλει και στρατιωτικές αποστολές για να κατοχυρώσουν τις διεκδικήσεις τους. Αποτελεί κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι και συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται διεθνώς, ενώ εκτιμάται ότι είναι περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε αλιεύματα και φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και ορυκτά όπως οι «σπάνιες γαίες»).

Αμερικανικές ενισχύσεις στη Ν. Κορέα

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού πρέπει να δει κανείς και τα σχέδια του αμερικανικού στρατού ν' αναπτύξουν «ένα πλήρως ετοιμοπόλεμο τάγμα περίπου 800 στρατιωτών στη Νότια Κορέα, το Φλεβάρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξισορρόπησης των δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο προχτές και μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει ως εξής: «Το μάχιμο, πλήρως εκπαιδευμένο τάγμα που θα αναπτυχθεί με τεθωρακισμένα οχήματα στη Νότια Κορέα αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής στροφής προς την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού» και «επιτρέπει μεγαλύτερη ανταπόκριση» σε περίπτωση κρίσης στην περιοχή. Η ανακοίνωση έγινε σε συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Μπιουνγκ-σε στην Ουάσιγκτον. Ο Κέρι χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία» και είπε ότι η ανάπτυξη του τάγματος είναι ένα παράδειγμα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ