Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Στο προσκήνιο η κόντρα για τη διαχείριση της κρίσης

Οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας, αντίστοιχα, με διαφορετικές στοχεύσεις για λογαριασμό των αστικών τάξεων των χωρών τους, που βέβαια από κοινού τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα
Οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας, αντίστοιχα, με διαφορετικές στοχεύσεις για λογαριασμό των αστικών τάξεων των χωρών τους, που βέβαια από κοινού τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα
BEΡΟΛΙΝΟ.--

Μεγάλες παραμένουν οι αντιθέσεις για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία καθώς η χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου στο Βερολίνο αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε τις διαφορές αμφοτέρων πλευρών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε πιέσεις για «εξισορρόπηση» του γερμανικού ισοζυγίου εξαγωγών και εισαγωγών, προτείνοντας ως κεντρική λύση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης τη μείωση των τεράστιων γερμανικών εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών.

Συμπτωματικά, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του Λου με τον Σόιμπλε, η γερμανική στατιστική αρχή ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 0,3% των γερμανικών εξαγωγών τον περασμένο Νοέμβρη, οι οποίες σε σχέση με τον Οκτώβρη ανήλθαν σε 93,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι γερμανικές εισαγωγές συνέχισαν να μειώνονται κατά 1,1% φθάνοντας τα 75,4 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε, από την άλλη, αρνήθηκε επιδεικτικά τις «συμβουλές» του Λου περί μείωσης των γερμανικών εξαγωγών, επισημαίνοντας αντ' αυτού τους «πολλαπλούς κινδύνους μιας νέας φούσκας κερδοσκόπων στις χρηματιστηριακές αγορές από τη συνεχιζόμενη εισροή "φθηνού χρήματος" (υπονοώντας σαφώς το τύπωμα δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ...). Υπεραμύνθηκε της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της ισχυρής εσωτερικής κατανάλωσης και ότι το γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο «βοηθά και θα βοηθήσει συνολικά» την εικόνα εξαγωγών στην Ευρωζώνη.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ολιγοήμερη περιοδεία του σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, απευθύνοντας έκκληση στην ΕΕ για «πιο φιλικές αναπτυξιακές πολιτικές στην Ευρώπη» και προτείνοντας ένα «σχέδιο ανάπτυξης στη βάση των επενδύσεων και της ζήτησης». Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού είναι η Πορτογαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ