ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.- ΤΟΚΙΟ.--

Νέο γύρο εντάσεων στον Ειρηνικό Ωκεανό πυροδοτούν δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα ετοιμάζεται να διευρύνει τη ζώνη αεράμυνάς (ADIZ) της και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως έκανε τον περασμένο Νοέμβρη στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας τότε την οξεία αντίδραση Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31ης Γενάρη στην ιαπωνική εφημερίδα «The Asahi Shimbun» (ο συντάκτης του οποίου επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κινεζική κυβέρνηση), σύμφωνα με σχέδιο που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Μάη, μια τέτοια Ζώνη «θα περιλαμβάνει την περιοχή πάνω από τα νησιά Παρασέλ, που η Κίνα ονομάζει Σίσα και βρίσκονται υπό τον έλεγχό της (σ.σ. πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων 400 χλμ ανατολικά του Βιετνάμ που σήμερα διεκδικούν τόσο η Ταϊβάν όσο και το Βιετνάμ). Η Ζώνη θα μπορούσε να καλύψει όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Από τη μεριά της κινεζικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι απέδωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά - τις πληροφορίες σε «δεξιές δυνάμεις» στην Ιαπωνία που «επανειλημμένα κραυγάζουν για υποτιθέμενα σχέδια της Κίνας» και αποσκοπούν να καλύψουν τα σχέδια αλλαγής του Συντάγματος της Ιαπωνίας που σήμερα απαγορεύουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έξω από τα σύνορα.

Προχτές, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διένειμε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει ότι «γενικά, η Κίνα δεν αισθάνεται ότι υπάρχει εναέρια απειλή από τις χώρες της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (σ.σ. στην Ενωση συμμετέχουν οι: Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Λάος, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι και Φιλιππίνες)». Το ιαπωνικό «Jiji News Agency» μετέδωσε το Σάββατο ότι - σύμφωνα με «ενημερωμένες πηγές» - το Ναυτικό της Ιαπωνίας σχεδιάζει μέσα στην επόμενη πενταετία να υποδεχτεί ένα αμερικανικής κατασκευής αμφίβιο πλοίο απόβασης, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνα των απομακρυσμένων νησιών στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και να επιταχύνει τις προετοιμασίες για καταστροφές ευρείας κλίμακας». Το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει μέχρι το Μάρτη του 2019 «τι είδους λειτουργίες και εξοπλισμό θα έπρεπε να έχει» ένα τέτοιο πλοίο.

  • Να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο του 1950-1953 συμφώνησαν η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναποφάσιστη για τις εξοπλιστικές της προμήθειες

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν αποφάσισε ακόμα ποιο σύστημα (σ.σ. πυραυλικής άμυνας) θα έπρεπε να αγοράσει», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέντ Νταβούτογλου, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Τουρκία (που μέχρι σήμερα προμηθευόταν πολεμικό εξοπλισμό κύρια από τις ΗΠΑ), δέχτηκε τη σχετική προσφορά της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), προκαλώντας τις αντιδράσεις των δυτικών «εταίρων» της στο ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω παραβιάσεων των συμφωνιών για μη διάδοση πυρηνικών όπλων σε Ιράν, ΛΔ Κορέας και Συρία.

Μέχρι σήμερα, προσφορές έχουν καταθέσει ακόμα η γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/T και η αμερικάνικη Raytheon Co RTN.N (κατασκευάστρια των πυραύλων «Πάτριοτ»). Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην παρουσία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Η κατάληξή της θα προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται και συνδέονται ευθέως με την ενδοαστική διαμάχη και στο εσωτερικό της Τουρκίας (έκφραση της οποίας αποτελεί το σκάνδαλο διαφθοράς που συνεχίζει να προκαλεί «τριγμούς» στο κυβερνών AKP).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Το Ισραήλ προσέφερε αποζημίωση 20.000.000 δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 από τον ισραηλινό στρατό κατά την έφοδό του στη νηοπομπή «Free Gaza», που έπλεε ανοιχτά της Γάζας, υποστηρίζει ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz». Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε πως τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια...

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου, Μαουρίτσιο Φούνες, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ που έγιναν την Κυριακή, με 48,9%. Στον επαναληπτικό γύρο στις 9 Μάρτη θα αντιμετωπίσει τον συντηρητικό Νόρμαν Κιχάνο της Εθνικιστικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA), πρώην δήμαρχο του Σαν Σαλβαδόρ (πήρε 38,9%). Τρίτος ήρθε ο Αντόνιο Σάκα, πρώην Πρόεδρος της χώρας (2004 - 2009), με 11,4%.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Οι προεδρικές εκλογές στην Κόστα Ρίκα την Κυριακή θα κριθούν στο β' γύρο στις 6 Απρίλη. Με καταμετρημένο το 80%, ο «κεντροαριστερός» Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς, της «Δράσης Πολιτών», συγκεντρώνει το 31,03%, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Τζόνι Αράγια, συγκεντρώνει το 29,55%. Από τους συνολικά 13 υποψήφιους, ο Χοσέ Μαρία Βιλάλτα, του «Ευρέος Μετώπου», συγκέντρωσε το 17,2% και ο Οτο Γκεβάρα, του δεξιού Απελευθερωτικού Κινήματος, το 11,2%.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η περιουσία και τα συγγραφικά δικαιώματα του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα υπολογίσθηκαν προσωρινά σε περίπου 46.000.000 ραντ (3.060.000 ευρώ ή 4,1 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσε χτες ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης του εκλιπόντος Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Μεταξύ των κληρονόμων συμπεριλαμβάνονται τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειάς του και το ANC.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισχυρή έκρηξη κοντά σε βενζινάδικο σημειώθηκε χτες το μεσημέρι σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή της Βαγδάτης. Επιπλέον, η αστυνομία εντόπισε στη δυτική Βαγδάτη τα πτώματα τριών ανδρών και μιας γυναίκας, οι οποίοι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι και έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι βιαιότητες στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους το Γενάρη, καθιστώντας το μήνα αυτό τον πιο αιματηρό από τον Απρίλη του 2008...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Στις 23 Φλεβάρη θα επαναληφθούν οι εκλογές στην Ταϊλάνδη για τις περιοχές όπου προχτές, Κυριακή, τα εκλογικά τμήματα δε λειτούργησαν εξαιτίας αντιδράσεων από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, για τις περιφέρειες όπου δεν είχαν κατατεθεί υποψηφιότητες. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την παραμονή αλλά και ανήμερα των εκλογών, με συγκρούσεις που οδήγησαν σε τουλάχιστον επτά τραυματισμούς. Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς για νίκη της πρωθυπουργού Σιναουάτρα, αν και τα προγνωστικά τής έδιναν συντριπτικό προβάδισμα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Σίνανμπουγκ στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, το Σάββατο. Μέχρι προχτές, 50 ακόμα αγνοούνταν. Σχεδόν 14.000 κάτοικοι σε ακτίνα 5 χλμ. από το ηφαίστειο είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της ανησυχητικής δραστηριότητας του ηφαιστείου.

ΜΟΣΧΑ.-- Μαθητής εισέβαλε χτες το πρωί στο σχολείο του στη Μόσχα και σκότωσε, πυροβολώντας, έναν καθηγητή Γεωγραφίας και έναν αστυνομικό, πριν συλληφθεί στη συνέχεια από την αστυνομία, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Προηγουμένως είχε κρατήσει ομήρους 20 άλλους μαθητές. Τα κίνητρα του δράστη διερευνώνται.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Για την 55η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης

Ο Eλληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση για την 55η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014 και ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο.

ΚΥΠΡΟΣ
Διάβημα στον ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών. Αντιδράσεις προκάλεσε και η αναφορά του σε ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες να γίνει διάβημα για τον ισχυρισμό του ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών του περασμένου Φλεβάρη. Κάτι, τόνισε, που δεν ισχύει, αφού οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Ιούλη του 2012 από τον Ντερβίς Ερογλου, λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το διάβημα, πρόσθεσε ο Ι. Κασουλίδης, γίνεται και για την αναφορά σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο Κύπριος υπουργός διερωτήθηκε πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ.

  • Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο «Princess» καταδιώχθηκε το Σάββατο το απόγευμα από τουρκική φρεγάτα επειδή, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας». Το νορβηγικό πλοίο βρισκόταν στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ διεξάγοντας τρισδιάστατες έρευνες και καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα «Giresun», η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά». Ενώ το πρωί της Δευτέρας ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε τα περί καταδίωξης του νορβηγικού σεισμογραφικού, λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό.
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Εκδηλώσεις για τον Τσάβες

Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου, στις 5 Μάρτη, από το θάνατο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ουγκο Τσάβες Φρίας, η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη χώρα μας διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει διεθνή διαγωνισμό λογοτεχνίας και κόμικς (συμμετοχές από σήμερα ως τις 5/3 αποστολή στο e-mail: embavenezgrecia@gmail.com), εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με εκθέσεις και αφιερώματα για την προσφορά του ηγέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ