ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανακοινώθηκαν τα προκλητικά μέτρα στήριξης των βιομηχάνων

Προκλητικές παροχές προς τους βιομήχανους στο όνομα της «τόνωσης της απασχόλησης»...

Κόντρα στην απάτη που επανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης, ότι τάχα δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς «εργοδότες», οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά
Κόντρα στην απάτη που επανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης, ότι τάχα δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς «εργοδότες», οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά
Δέσμη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας της εγχώριας βιομηχανίας ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της χτεσινής Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση των όσων ανεπίσημα είχε ανακοινώσει προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διανομή στους βιομήχανους μεριδίου από τα κέρδη της ΔΕΠΑ και του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, καθώς και τη μείωση των τιμολογίων της ενεργοβόρας βιομηχανίας στην υψηλή και μέση τάση μέσω του μέτρου της «διακοψιμότητας». Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης που θα λάβουν οι βιομήχανοι αποτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος της σύσκεψης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί» και, αντιστρέφοντας πλήρως τα πράγματα, πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει είναι η βιομηχανική παραγωγή δίχως εργαζόμενους. Οι «εργοδότες» αποτελούν το περιττό στοιχείο στην παραγωγική διαδικασία, είναι αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Ο Κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι η εν λόγω Διυπουργική Επιτροπή θα συσκέπτεται σε τακτική βάση με σκοπό την εκπόνηση ενός «Οδικού Χάρτη για τη βιομηχανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας», ο οποίος θα περιλαμβάνει το θέμα των αδειοδοτήσεων νέων βιομηχανιών, τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανέφερε υποκριτικά ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης για τη βιομηχανία είναι η αύξηση της απασχόλησης, «να μειώσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία που λέγεται ανεργία». Μιλώντας για το ζήτημα του κόστους των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας «είναι ένα υπουργείο το οποίο είναι διαπιστωμένο ότι έχει κάνει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (...) υπολείπεται ακόμη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων...». Με απλά λόγια δηλαδή, μετά το «τσάκισμα» μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί και άλλες προκλητικές παροχές προς τους βιομήχανους, που με τη σειρά τους θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, τέλος, υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, «ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση» και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με τη χθεσινή συνάντηση και την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών, «αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές». Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία, που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη»...

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ ΑΕ
«Τρέχει» τις διαδικασίες η συγκυβέρνηση

Εντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλίων για το ποιος θα βάλει στο χέρι το λιμάνι του Πειραιά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ, με την κυβέρνηση να βγάζει «στο σφυρί» το λιμάνι του Πειραιά, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαθέτει το 74,14% των μετοχών του ΟΛΠ. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που ήδη «τρέχουν», την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, θα ενημερώσει τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ».

Στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός θα παρουσιάσει κείμενο το οποίο αποτελεί το σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Οπως αναφέρεται στο κείμενο «στο πλαίσιο της ανωτέρω νομοθεσίας (σ.σ. προηγουμένως περιγράφεται όλο το αντιδραστικό πλαίσιο με το οποίο ιδιωτικοποιείται ο ΟΛΠ), το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ) επέλεξε, δυνάμει σχετικής απόφασης που έλαβε κατά τη συνεδρίασή του, τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ, κυμαινόμενου μεταξύ 51% έως και 74,14% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ και, περαιτέρω, ενέκρινε τη διαδικασία αναφορικά με την πώληση του ποσοστού μέσω διεθνούς ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να προσδιορίσει το επακριβές ποσοστό μετοχών της ΟΛΠ που θα αποτελέσει το αντικείμενο της διαδικασίας». Μέχρι τώρα, η συζήτηση γινόταν για την πώληση του 67% των μετοχών.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά γίνεται στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και εξαιτίας της θέσης που κατέχει το λιμάνι, εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπώλια ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ και Ρωσίας, με ευρύτερα γεωπολιτικά και οικονομικά κίνητρα, για το ποιος θα το βάλει στο χέρι.

Σε αυτό οφείλονται οι «επιφυλάξεις» που εκφράζει η ΕΕ για την παραπέρα επέκταση του κινεζικού μονοπωλίου της COSCO στο λιμάνι, που έχει ήδη βάλει στο χέρι από το 2009 την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ και το μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της χώρας, ελέγχοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, οι μοναδικοί χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του λιμανιού και συνολικά της χώρας, καθώς οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης συνοδεύονται με το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ώρα που τα μονοπώλια ξεκοκαλίζουν υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως τα λιμάνια.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Κόντρες για το ύψος της «ανακεφαλαιοποίησης»

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, σε συνδυασμό με τους διαγνωστικούς ελέγχους για το ύψος των «επισφαλειών» τους είναι στην ατζέντα της «αξιολόγησης» από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) που επανέρχονται στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Αγνωστη παραμένει για την ώρα η νέα αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για τη «θωράκιση» των τραπεζών, αν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η βάση εκκίνησης διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 2 με 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στην Eurobank. Οι κεφαλαιακές ανάγκες, ανάλογα και με το σενάριο εργασίας που τελικά θα επιλεγεί ως προς τους ρυθμούς του ΑΕΠ, ενδέχεται να φτάσουν και στα 8,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα δυσκολέψει τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το ποσοστό των προβληματικών δανείων συνεχίζει να αυξάνει, ενώ η ανακοίνωση της έκθεσης για τα προβληματικά δάνεια από τη «BlackRock» ενδέχεται να φρενάρει τη χορήγηση νέων δανείων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με βάση τα επιχειρηματικά πλάνα. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της διαβούλευσης με την τρόικα, οι τραπεζίτες «προειδοποιούν» ότι τυχόν καθυστερήσεις στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης ενδέχεται να εκτροχιάσουν το στόχο για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.

Εν τω μεταξύ, στα 178 δισ. ευρώ, φτάνει η ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων (Ιρλανδίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας) που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της για το 2013, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τα 25,4 δισ. αφορούν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία να σημειωθεί ότι εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012.

Οι «αναδυόμενες» στο επίκεντρο της Συνόδου των G20

Οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο των G20 που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, οι αναδυόμενες οικονομίες «πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει και μετά να ζητήσουν αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ, με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου Π. Παντοάν, διαπιστώνει ότι «η πορεία προς την ανάκαμψη είναι υποτονική» και ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών των 20 πιο αναπτυγμένων οικονομιών μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επιβράδυνση των ρυθμών παραγωγικότητας και του παγκόσμιου εμπορίου είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες είναι κατώτερες των αναγκαίων για να διατηρηθούν υψηλότεροι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες - ιδιαίτερα στη Βραζιλία, στην Ινδία και στην Ινδονησία - οι επενδύσεις στις υποδομές δεν είναι επαρκείς για να στηρίξουν υψηλούς ρυθμούς εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ «LA VIE»
Ανάκληση λειτουργίας

Σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας «Lα Vie Υγείας», προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς η εταιρεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δε διέθετε τα απαιτούμενα ελάχιστα περιθώρια φερεγγυότητας. Μετά από 30 μέρες, οι ασφαλιστικές συμβάσεις της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες, ενώ οι έχοντες απαιτήσεις αποζημίωσης από ασφαλιστήρια συμβόλαια θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ