ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσκεψη στο Βόλο για ανεργία και Συμβάσεις

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Βόλο
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Βόλο
Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών, εργαζομένων και εκπροσώπων από Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργάνωσε σύσκεψη, με θέμα: «Η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις απολύσεις και στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στο δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή, ενώ στους χώρους δουλειάς κλιμακώνεται η εργοδοτική επιθετικότητα, σε συνεργασία με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ έκανε ο Μιχάλης Τσιώνας. Κεντρικές παρεμβάσεις έκαναν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΜ, ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ.

Οι συνδικαλιστές μετέφεραν την πείρα από τη δράση των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τα παραπάνω ζητήματα. Στη συνέχεια, έγινε πλούσια συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στους τόπους δουλειάς, το ρόλο των εργοδοτικών, τις δυσκολίες και τα βήματα στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των ανέργων.

Η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς τη δημοτική αρχή του Βόλου, με αίτημα τη λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Αποφασίστηκε, επίσης, να διεκδικηθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου να πάρει απόφαση για δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα για κάθε άνεργο, να συνεχιστεί το μπλοκάρισμα των ταμείων στα εξωτερικά ιατρεία και όταν οι Λαϊκές Επιτροπές ή τα σωματεία εντοπίζουν οποιαδήποτε περίπτωση, να υπάρχει μαζική παρέμβαση. Τέλος, η σύσκεψη εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγρότες.

Διαδήλωσαν ενάντια σε διαθεσιμότητα - απολύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ, με αφορμή την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής ενάντια στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Το πρωί καθηγητές του Λεκανοπεδίου, αλλά και από άλλες πόλεις, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οδό Πανεπιστημίου. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα Δικαστήρια.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια διαδήλωσαν έξω από ΣτΕ, με συνθήματα ενάντια στην άλωση των εργασιακών σχέσεων και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την επίθεση της Αστυνομίας, η οποία επιχείρησε επανειλημμένα να απωθήσει τους συγκεντρωμένους προς το πεζοδρόμιο, κάνοντας και χρήση χημικών. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατέληξε και πάλι στο ΣτΕ, όπου στο μεταξύ εκδικαζόταν η υπόθεση της διαθεσιμότητας και για την οποία αναμένεται η απόφαση.

«Πρόληψη» με φιλανθρωπία και εθελοντές

Στη λογική του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας στην πρόληψη από σοβαρές ασθένειες, αντί για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και αποκλειστικά δημόσιων δομών, κινείται η πρωτοβουλία που παρουσίασαν 14 δήμοι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Οι συγκεκριμένοι δήμοι (Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Αγίων Αναργύρων, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Αττικής, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Λαυρίου, Μαραθώνα και Χορτιάτη), εντάχθηκαν πιλοτικά σε ένα πενταετές πρόγραμμα αξίας 500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται απ' το ΕΣΠΑ κατά 90% και 10% απ' το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Από όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι παραπάνω δήμοι καλούν τους υγιείς να εξεταστούν στα Κέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ) που θα λειτουργήσουν με δύο υπαλλήλους και εθελοντές, για νοσήματα όπως καρκίνος εντέρου, προστάτη, τραχήλου της μήτρας και μαστού, μελανώματος, ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, θα παραπέμπεται σε ιδιώτες ή διαγνωστικά κέντρα, που προσφέρουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ. Αν χρειαστεί υπηρεσίες από νοσοκομεία, τότε θα αρχίσουν τα «παρακάλια» για κάλυψη από κάποια νοσοκομεία -δημόσια ή ιδιωτικά. Αν κάποιος έχει ασφαλιστική κάλυψη, ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει μέσω του Ταμείου του και του ΕΟΠΥΥ.

Εργοδοτική παρέμβαση σε αρχαιρεσίες σωματείου

Τη στάση της εργοδοσίας του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού «που προσπαθεί, ωμά, να παρέμβει στις διαδικασίες του σωματείου εργαζομένων» και στις σημερινές αρχαιρεσίες του, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία «έφτασε στο σημείο να μοιράζει πλαστές αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο, να διεκδικεί την εγγραφή διευθυντικών στελεχών και να στέλνει εξώδικα στο προσωρινό ΔΣ του σωματείου την παραμονή των αρχαιρεσιών».

Το επιχειρησιακό σωματείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «στις 4/2/2014 ορισμένα διευθυντικά στελέχη και προϊστάμενοι της εταιρείας διένειμαν σε συναδέλφους μια παραποιημένη αίτηση εγγραφής στο σωματείο παρόλο που είχε αναρτηθεί κάλεσμα εγγραφής (...) από τα μέσα του Δεκέμβρη ως και τις 31 Γενάρη. Εκτιμούμε πως σκοπός αυτής της ενέργειας εκ μέρους της εταιρείας είναι η αλλοίωση των αρχαιρεσιών μας, καθώς και η αλλαγή στάσης του σωματείου». Τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι και το σωματείο αγωνίστηκαν ενάντια σε μειώσεις μισθών και απόλυση.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Coca-Cola» που για 5ο μήνα παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας, τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Λαμπράκη με Κλεάνθους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ