ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πίσω από τις κορόνες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η στρατηγική τους σύγκλιση

Σε συγκέντρωση στα Γιαννιτσά Πέλλας μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και στις εκλογικές μάχες για την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και συνάμα να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας, απηύθυνε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας την Κυριακή σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Κάλεσε το λαό «να δει την ουσία πίσω από τις κραυγές και τα μεγάλα λόγια, πίσω από τις κορόνες και τις φραστικές αντιπαραθέσεις. Να θυμηθεί τους καβγάδες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έκρυβαν τις ίδιες αντιλαϊκές στοχεύσεις και φυσικά δεν τους εμπόδισαν μετά από κάποια χρόνια να οδηγήσουν και σε συγκυβερνήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους σημερινούς πυλώνες του νέου δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός πρέπει να δει και να κρίνει όχι με βάση την εικόνα και τους τσακωμούς στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά με τη στάση που κρατάνε αυτά τα δύο κόμματα στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα που καθορίζουν την πορεία της χώρας και τη ζωή των εργαζομένων».

«Για την καπιταλιστική ανάκαμψη μιλάνε και οι δύο», πρόσθεσε ο Θ. Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που δεν λένε είναι ότι αυτή η ανάκαμψη, όπως και με όποια κυβέρνηση επιτευχθεί, θα είναι αναιμική, θα την πληρώσει ο λαός, δεν θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης των λαϊκών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο δεν θα φέρει πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις που χάθηκαν.

Για πρωτογενή πλεονάσματα μιλάνε και οι δύο. Η ΝΔ υπόσχεται ψίχουλα στην ακραία φτώχεια από το πλεόνασμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για το πλεόνασμα και ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να το καταφέρει. Δεν λένε όμως ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί μέσα από το τσάκισμα του λαού, μέσα από περικοπές στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τις κοινωνικές παροχές.

Μιλάνε για διευθέτηση του χρέους και οι δύο, παίρνοντας ως δεδομένο ότι αυτό πρέπει να το αποπληρώσει ο λαός που δεν το δημιούργησε. Η μεν ΝΔ ζητάει επιμήκυνση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κούρεμα, στηρίζοντας τις προτάσεις του ΔΝΤ. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διαγραφή έστω μέρους του χρέους, κοροϊδεύει συνειδητά, αφού και αυτό το παραπέμπει σε ευρωπαϊκές διασκέψεις και συμφωνίες, που ακόμη και αν επιτευχθούν, θα υπάρχουν σκληρά ανταλλάγματα, τα οποία θα πληρώσει πάλι ο λαός.

Τέλος, για διασφάλιση της πορείας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ μιλάνε και οι δύο. Ο ένας ως προεδρεύων της ΕΕ, ο άλλος ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Δε λένε κουβέντα όμως για το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε μνημόνια διαρκείας σε όλους τους λαούς, με αυξημένη επιτήρηση χωρών, είτε έχουν είτε δεν έχουν τρόικα.

Γι' αυτό και εμείς λέμε ότι στην κάλπη πρέπει να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές που βάζουν το λαό να επιλέγει κάθε φορά τους δήμιούς του».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να γίνει δυνατός ο λαός

Ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στο Τριάδι Θεσσαλονίκης

«Οχι άλλος χαμένος χρόνος! Ισχυρό ΚΚΕ για να γίνει δυνατός ο λαός, να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε συγκέντρωση στο Τριάδι Θεσσαλονίκης.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για θυσίες που τάχα πιάνουν τόπο», σημείωσε, «ποντάρουν στο πλεόνασμα, που υποτίθεται θα δώσει ανάσα στους αδύναμους. Η χώρα, λένε, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν την ανεργία».

«Πρόκειται», τόνισε, «για υποσχέσεις ψεύτικες και επικίνδυνες. Η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, οι όποιες επενδύσεις γίνουν, θα στηριχθούν πάνω στους μισθούς πείνας και στα ερείπια των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας.

(...) Αλήθεια, ποιος κέρδισε μέχρι τώρα από τις όποιες επενδύσεις στη χώρα μας; Οι εργαζόμενοι ή τα μονοπώλια; Ποιος κέρδισε και κερδίζει από την εκμετάλλευση των μεταλλείων στη Χαλκιδική, από την επένδυση της COSCO στον Πειραιά, από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της Ενέργειας κ.λπ. Ανάπτυξη δεν είναι να πει ο λαός της Θεσσαλονίκης το νερό νεράκι μέσα από το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. Ανάπτυξη σε όφελος του λαού δεν είναι η παράδοση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια, η απελευθέρωση των πηγών Ενέργειας και των μονάδων παραγωγής».

«Φως στο τούνελ», υπογράμμισε ο Κ. Αβραμόπουλος, «δεν είναι το κλείσιμο ή η συρρίκνωση της ΕΛΒΟ οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

(...) Επίσης, φως στο τούνελ δεν είναι το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής της "Coca-Cola", η οποία μετέφερε τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία και άλλες χώρες πετώντας στο δρόμο πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Ετσι λειτουργούν τα μονοπώλια, έτσι λειτουργεί ο κάθε καπιταλιστής, σκοπό και θεό του έχει το κέρδος. Και από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ποιους εξυπηρετεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι περίφημες "τέσσερις ελευθερίες"».

«Τόσο η φιλελεύθερη διαχείριση που στηρίζει η ΝΔ όσο και η σοσιαλδημοκρατική που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό παρονομαστή, που είναι η σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο Κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος περνάει μέσα από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Περιοδείες και συγκεντρώσεις με σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία», πραγματοποιούνται απ' τις ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα, Τρίτη

-- Στη 1 μ.μ., στη ΝΟΠΕ ΧΗΜΕΙΟ, στο αμφιθέατρο 6 του κτιρίου της Νομικής, θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 9.30 π.μ., στον Ομιλο Τεχνικών Μελετών, θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. στην «Εθνική Ασφαλιστική», θα μιλήσει στους εργαζόμενους η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 12 μ. στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πορτοκαλί αμφιθέατρο, θα μιλήσει ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο ΤΕΑΔΥ, θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Ακτωρ» θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Γ. Καλύβας, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Στη Μακεδονία

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ με τον Γ. Ζιώγα, υποψήφιο Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στον ΟΤΕ της Παπάφη, με τον Γ. Δελή, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με τον Γ. Νοτάκη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις γραμματείες της ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Τρέλλη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Τρίτη

-- Εκδήλωση για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τις θέσεις του ΚΚΕ, στο Γεράκι, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Λεβεντάκη, μέλος της ΤΕ Λακωνίας.

-- Ομιλία στο Αίγιο, στη Δεξαμενή, στο καφενείο «Σκαρτσίλα», στις 7 μ.μ, με ομιλητή τον Χ. Λαϊνά, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας και υποψήφιο Δήμαρχο Αιγίου.

-- Συνέντευξη Τύπου της ΤΕ Αργολίδας για την Υγεία, στα γραφεία της στο Ναύπλιο, στις 12 μ. Θα μιλήσουν η Ναυσικά Μπαβελή, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης, και ο Γιώργος Θεοδοσίου, υποψήφιος Δήμαρχος Αργους, μέλη της ΤΕ.

-- Ομιλία στα Καλάβρυτα, στο χώρο «Αρχοντικό Παλαιολογίνας», στις 7 μ.μ, με ομιλητή τον Στ. Ανδριόπουλο, υποψήφιο Δήμαρχο Καλαβρύτων.

-- Στις 7 μ.μ. στο καφενείο «Το στέκι» της Καλαμάτας, στο γήπεδο της τέντας, θα μιλήσει ο Ν. Γόντικας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

-- Στις 7 μ.μ. στον Αετό του Δήμου Τριφυλίας θα μιλήσει ο Σ. Κουκούμης, υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας.

-- Περιοδεία του Ν. Μαυροκέφαλου, υποψήφιου Δημάρχου Ιθάκης, στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, στις 13.00.

Αύριο, Τετάρτη

-- Οι ΤΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση «Για τη δημόσια - δωρεάν Υγεία του λαού με Λαϊκή Συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ παντού», στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με κεντρικό εισηγητή τον Κ. Πελετίδη, υποψήφιο Δήμαρχο Πάτρας.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Στο κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής οι υποψήφιοι και στην Αθήνα

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση χτες, για την εκλογική μάχη του Μάη στην Αθήνα: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια να προβληθούν οι υποψήφιοι -και στις εκλογές για το Δήμο της Αθήνας- ως "ακομμάτιστοι, αντάρτες, ανεξάρτητοι, άφθαρτοι, αυτοδιοικητικοί". Ομως, γνωριζόμαστε όλοι καλά μεταξύ μας, ποιος είναι με ποιον και ποια πολιτική υπερασπίζεται και υλοποιεί ο καθένας. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία με την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους, όπως και αν προβάλλεται ο κάθε υποψήφιος, τον τοποθετεί στο κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ