ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν την καταστολή στην πορεία για τους άνεργους

Κοινή ανακοίνωση από τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία της προχτεσινής κινητοποίησης

Αστυνομικές δυνάμεις με πτυσσόμενα γκλομπς και ντυμένους σαν αστακούς έστειλε η κυβέρνηση για να χτυπήσουν εργαζόμενους και ανέργους

Eurokinissi

Αστυνομικές δυνάμεις με πτυσσόμενα γκλομπς και ντυμένους σαν αστακούς έστειλε η κυβέρνηση για να χτυπήσουν εργαζόμενους και ανέργους
Την επίθεση που δέχτηκαν χτες εργαζόμενοι και άνεργοι, στην πορεία που διοργάνωσαν στην Αθήνα τα ταξικά συνδικάτα, για τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους δεκάδες σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, με κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων, έγινε στην Ομόνοια μαζική συγκέντρωση, που κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας, στην Οδό Σταδίου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία όμως απουσίαζε σύσσωμη, γυρνώντας προκλητικά την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων ανέργων.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε να έρθει κάποιος από την κυβέρνηση να συναντηθεί μαζί τους, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Αμέσως μετά, αποφασίστηκε η πορεία να κατευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης. Λίγο πριν τη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου, η πορεία εμποδίστηκε από τον αστυνομικό φραγμό, που υλοποιούσε το σχέδιο αποκλεισμού του κέντρου και απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, εξαιτίας της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με λύσσα στους διαδηλωτές και εγκλώβισαν το κομμάτι της πορείας που έσπασε τον φραγμό τους. Προσπάθησαν μάλιστα να κάνουν και προσαγωγές, που αποτράπηκαν από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών. Μεταξύ των τραυματιών ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Με ανακοίνωσή τους, τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση της Πέμπτης (Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής), καταγγέλλουν την κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για την επίθεση.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε, πως δε θα λυγίσουμε. Πως θα συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας μέσα στην εβδομάδα, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι άνεργοι και οι οικογένειές μας πρέπει να ζήσουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συσπείρωση γύρω από τα σωματεία». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το ΜΑΣ.

Το ΑΚΕΛ

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε από την αστυνομία η κινητοποίηση για τους άνεργους, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. «Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους κομμουνιστές της Ελλάδας και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας που αγωνίζεται ενάντια στην αντεργατική βαρβαρότητα και τις πολιτικές του αυταρχισμού και της καταστολής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Με συγκεντρώσεις κορυφώθηκε η δράση για την 8η Μάρτη

Το ρόλο της γυναίκας στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες ανέδειξαν οι χτεσινές μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού

ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Με μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Με τις ομιλίες, τα πανό και τα συνθήματα, εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, φοιτητές και σπουδαστές, ανέδειξαν το ταξικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν κορύφωση ενός κοινού προγράμματος δράσης των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας, που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στα Προπύλαια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η χτεσινή συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελένη Μενεγάκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Από το βήμα της συγκέντρωσης σχολίασε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο λαό της χώρας και τόνισε:

«Σε μια περίοδο, όπως αυτή, που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, όπως γίνεται στην Ουκρανία μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ρώσων ιμπεριαλιστών, που οι αντιθέσεις τους λύνονται ακόμη και με πολέμους, οι εργαζόμενοι πρέπει να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Να μη στηρίξουν και μη συνταχθούν με κανέναν ιμπεριαλιστή, να μην πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες, να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστή ντόπιο και ξένο για τη δική τους εξουσία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατήγγειλε επίσης την προχτεσινή αυταρχική και προκλητική στάση της κυβέρνησης εναντίον της κινητοποίησης των Συνδικάτων που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας των ανέργων.

Στο χαιρετισμό της η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της Μέρας της Γυναίκας: «Στις 8 του Μάρτη τιμάμε την εργαζόμενη γυναίκα που κέρδισε με τις θυσίες της μια καλύτερη θέση δίπλα στον άντρα σύντροφό της, όταν οι εκμεταλλευτές και των δύο είχαν συμφέρον να στερήσουν κι από τον ένα και από τον άλλον τη δύναμη για ν' αντιπαλέψουν πλάι-πλάι, στη ζωή και στη δουλειά, τους υπεύθυνους της κοινής καταπίεσής τους».

Τέλος, υπογράμμισε: «Η συμμετοχή των γυναικών στους αντιμονοπωλιακούς αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και να οδηγήσει προοπτικά, μέσα στο πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας, στη ριζική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, άρα και των σύγχρονων αναγκών των γυναικών της εργατικής τάξης». Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στη Β. Σοφίας, όπου οι συγκεντρωμένοι έκαψαν συμβολικά μια σημαία της Ευρωένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Σοφία Χατζηαστερίου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και ο Κυριάκος Τσαούσης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης χτες στο Βόλο και στην Ικαρία. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα Σάββατο, με συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις: Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι, στα Λιοντάρια. Στο Αγρίνιο, από το Εργατικό Κέντρο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στη Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο. Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στα Τρίκαλα, στις 12 μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Διαμαρτυρία σε συνέδριο για την ανακύκλωση της ανεργίας

Παρέμβαση μέσα και έξω από την αίθουσα όπου μιλούσαν ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης

Από την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Από την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
«Δεν είναι ευκαιρία τα 300 ευρώ, παλεύουμε για ασφάλιση και σταθερό μισθό», διαδήλωσαν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Καβάλα, στη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησαν έξω από ξενοδοχείο της πόλης, όπου διοργανωνόταν συνέδριο για το ρόλο των Περιφερειών στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ «Εγγύηση για τη Νεολαία 2014 - 2020».

Στο συνέδριο μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης Laszlo Andor, που ήρθε για να προπαγανδίσει τα διάφορα προγράμματα για την ανεργία, με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης.

Οπως είπε, προτεραιότητα δίνεται στα «πράσινα» επαγγέλματα, που σχετίζονται με την εξοικονόμηση Ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τα «λευκά» επαγγέλματα, που αφορούν το χώρο της Υγείας, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υπολογίζοντας ότι σ' αυτούς τους τομείς θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας. Κατήγγειλε ότι τα προγράμματα αυτά δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες και καταδικάζουν τους νέους σε κακοπληρωμένη εργασία. Σημείωσε, επίσης, την ευθύνη των δήμων και των περιφερειών, που πρωτοστάτησαν στην προώθηση τέτοιων προγραμμάτων. Αμέσως μετά, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποχώρησαν από το Συνέδριο.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚE κατήγγειλε την προεκλογική φιέστα - κοροϊδία των νέων ανθρώπων, που έστησαν από κοινού κυβέρνηση και περιφέρεια, με τη συνδρομή της ΕΕ. Θύμισε ότι η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ποσοστό 29,7%. Ειδικά στους νέους μέχρι 25 ετών, η ανεργία φτάνει στο 59,2%, και για τις ηλικίες από 15 έως 24 στο 64,2%.

Τονίζει, τέλος, ότι η ανεργία που βιώνει σήμερα η περιοχή, είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη εκεί να στρέψουν τα πυρά τους εργαζόμενοι και άνεργοι.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Σήμερα, Σάββατο 8 Μάρτη

  • Στη Λάρισα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση Λογιστών, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και η Ενωση Γυναικών Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στον Πειραιά οργανώνουν πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη και θα έχει σταθμούς μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας και ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Πάτρα διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΕΕ και εργαζόμενη γυναίκα», στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο σύλλογος της ΟΓΕ και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, στις 7 μ.μ., στο Παπαστράτιο Μέγαρο Αγρινίου.
  • Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΕΕ και γυναίκες», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (ΔΕΠΑΧ, Αβάντων 50). Θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή ντοκιμαντέρ.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιήσει πικετοφορία και εξόρμηση στην αγορά.
  • O Σύλλογος της ΟΓΕ στην Πρέβεζα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οαση». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναδρομή στην ιστορία του γυναικείου κινήματος, που θα πλαισιωθεί με τραγούδια με τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου.
  • Οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Ζεφύρι και Ανω Λιόσια διοργανώνουν θεατρική βραδιά, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας και 17ης Νοεμβρίου). Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη».
  • Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνουν οι Γραμματείες Ξάνθης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και η ΟΓΕ, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Εξω από την ΕΕ με τον πλούτο στα χέρια του λαού, αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών».
  • Εκδήλωση διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠΑΚΥ, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Εξω από την ΕΕ και με τον πλούτο στα χέρια του λαού οι γυναίκες αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα ενώ στο χώρο θα λειτουργεί δημιουργική απασχόληση παιδιών.
  • Στη Δράμα, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση - κινηματογραφική προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», στις 6 μ.μ., στο δημοτικό ωδείο Δράμας.
  • Στο Λιτόχωρο, εκδήλωση με θέμα «Η υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;», διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων 1ου δημοτικού σχολείου. Θα μιλήσει η Κική Θεοδώρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αύριο, Κυριακή 9 Μάρτη

  • Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Ικαρία πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κήρυκο, στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου.
  • Στη Μυτιλήνη, ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου οργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Πολύκεντρου.
  • Στα Χανιά, ο Σύλλογος της ΟΓΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση στις 11.30 π.μ., στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο.
Προκαλούν ξανά με το «ΕΡΓΑΝΗ»

Προκαλώντας απροκάλυπτα χιλιάδες εργαζόμενους, που κάθε μήνα χάνουν τη δουλειά τους και τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν μπορούν να σταυρώσουν μεροκάματο, ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η κυβερνητική πολιτική φέρνει ανάσχεση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο Γ. Βρούτσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» συνεχίζουν και το Φλεβάρη να καταγράφουν θετικό ισοζύγιο απολύσεων - προσλήψεων σχεδόν κατά 20.000 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, μάλιστα, από τον περασμένο Μάρτη, δηλαδή για έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο, δημιουργήθηκαν πάνω από 170.000 νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις απολύσεις και τις θέσεις που χάθηκαν. Μόνο που για την ίδια περίοδο, η ΕΛΣΤΑΤ όχι μόνο δεν καταγράφει μείωση της ανεργίας, αλλά αύξηση. Συγκεκριμένα, από το 26,8% τον περασμένο Μάρτη, τον Δεκέμβρη (τα πιο πρόσφατα στοιχεία) το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 27,5%.

Παράλληλα, καταγράφηκε και μείωση των θέσεων εργασίας, από 3,58 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης το Μάρτη, στις 3,555 θέσεις το Δεκέμβρη. Τα επίσημα αυτά στοιχεία διαψεύδουν την κυβέρνηση, που συνεχίζει με αλχημείες να δημιουργήσει εντυπώσεις και την ίδια ώρα χτυπάει με ΜΑΤ τα συνδικάτα που αγωνίζονται για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Εκπομπή της ΟΓΕ στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Εκπομπή από την ΟΓΕ με θέμα «8 Μάρτη, σύμβολο αγώνα» θα μεταδοθεί σήμερα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 9 το πρωί και σε επανάληψη στις 6 το απόγευμα. Η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, και η Εύη Κοντόρα, μέλος του Προεδρείου της, θα παρουσιάσουν μια μικρή ιστορική αναδρομή στις εργατικές κινητοποιήσεις των γυναικών το 19ο και τον 20ό αιώνα για να καταλήξουν στο πραγματικό νόημα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις αρχές του 21ου αιώνα. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, το ρόλο της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά και το ρόλο του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος.

Τιμούν την εργαζόμενη γυναίκα
  • Εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
  • Σε εκδήλωση με αφορμή την 8η Μάρτη θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 16/3, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Κορωπίου.
Μήνυμα της ΠΣΟ

Στον καθημερινό αγώνα των γυναικών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς αναφέρεται η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στο μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Σημειώνει ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο κίνημα είναι σταθερός στόχος και προσθέτει πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που έχει αποφασίσει, στοχεύει στη διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις Εργαζόμενες Γυναίκες μέχρι το τέλος του 2014. «Πρέπει να ενώσουμε αυτές τις προσπάθειες σε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο, να συζητήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να εξετάσουμε τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων και να συντονίσουμε τον αγώνα για το δυνάμωμα του κινήματος των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο, να ανοίξουμε το δρόμο για τα επόμενα βήματα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους», σημειώνει η ΠΣΟ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πάλη για ισοτιμία και χειραφέτηση με οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωση από το συλλαλητήριο για τη Μέρα της Γυναίκας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα μεγάλα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας πάει μαζί με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες, για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, για δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για δημόσια νοσοκομεία, μαιευτήρια, για προστασία της μητρότητας και βεβαίως για επιδόματα τοκετού και άλλα αναλόγου σημασίας μέτρα που αφορούν όλες τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, η πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας πάει μαζί με τη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα παλέψει για αποδέσμευση από την ΕΕ, θα παλέψει για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και όλο τον πλούτο που παράγει ο λαός μας να βρίσκεται στα δικά του χέρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ