Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Με συγκεντρώσεις κορυφώθηκε η δράση για την 8η Μάρτη

Το ρόλο της γυναίκας στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες ανέδειξαν οι χτεσινές μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού

ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Με μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Με τις ομιλίες, τα πανό και τα συνθήματα, εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, φοιτητές και σπουδαστές, ανέδειξαν το ταξικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν κορύφωση ενός κοινού προγράμματος δράσης των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας, που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στα Προπύλαια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η χτεσινή συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελένη Μενεγάκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Από το βήμα της συγκέντρωσης σχολίασε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο λαό της χώρας και τόνισε:

«Σε μια περίοδο, όπως αυτή, που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, όπως γίνεται στην Ουκρανία μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ρώσων ιμπεριαλιστών, που οι αντιθέσεις τους λύνονται ακόμη και με πολέμους, οι εργαζόμενοι πρέπει να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Να μη στηρίξουν και μη συνταχθούν με κανέναν ιμπεριαλιστή, να μην πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες, να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστή ντόπιο και ξένο για τη δική τους εξουσία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατήγγειλε επίσης την προχτεσινή αυταρχική και προκλητική στάση της κυβέρνησης εναντίον της κινητοποίησης των Συνδικάτων που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας των ανέργων.

Στο χαιρετισμό της η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της Μέρας της Γυναίκας: «Στις 8 του Μάρτη τιμάμε την εργαζόμενη γυναίκα που κέρδισε με τις θυσίες της μια καλύτερη θέση δίπλα στον άντρα σύντροφό της, όταν οι εκμεταλλευτές και των δύο είχαν συμφέρον να στερήσουν κι από τον ένα και από τον άλλον τη δύναμη για ν' αντιπαλέψουν πλάι-πλάι, στη ζωή και στη δουλειά, τους υπεύθυνους της κοινής καταπίεσής τους».

Τέλος, υπογράμμισε: «Η συμμετοχή των γυναικών στους αντιμονοπωλιακούς αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και να οδηγήσει προοπτικά, μέσα στο πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας, στη ριζική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, άρα και των σύγχρονων αναγκών των γυναικών της εργατικής τάξης». Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στη Β. Σοφίας, όπου οι συγκεντρωμένοι έκαψαν συμβολικά μια σημαία της Ευρωένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Σοφία Χατζηαστερίου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και ο Κυριάκος Τσαούσης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης χτες στο Βόλο και στην Ικαρία. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα Σάββατο, με συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις: Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι, στα Λιοντάρια. Στο Αγρίνιο, από το Εργατικό Κέντρο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στη Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο. Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στα Τρίκαλα, στις 12 μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ