ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφίζει με «αστερίσκους» την άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών

Να στηρίξει το αίτημα άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε χτες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση που είχε πάρει πριν λίγες μέρες η Πολιτική Γραμματεία. Εν τούτοις, διατηρούνται επιφυλάξεις και ενστάσεις από αρκετούς βουλευτές του κόμματος, που δεν αποκλείεται να εκφραστούν και με διαφορετική στάση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπως είναι οι Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Γλέζος, Αλ. Μητρόπουλος, Ι. Μιχελογιαννάκης.

Τα ζητήματα στα οποία διατυπώνεται διαφωνία αλλά και προβληματισμός είναι: Το ενδεχόμενο να ανοίξει η άρση της ασυλίας το δρόμο για απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, κάτι που, όπως εκτιμήθηκε, θα δρομολογήσει ευρύτερες «ολισθηρές» εξελίξεις. Το να οδηγηθεί η υπόθεση σε «φιάσκο» που θα βγάλει στον «αφρό» τη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή να μην αποδώσει η δικαστική δίωξη τα αναμενόμενα σε βάρος των χρυσαυγιτών βουλευτών. Αλλωστε υπάρχει και η εκτίμηση πως, για ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες ζητείται η άρση της ασυλίας, η τεκμηρίωση εμπλοκής τους σε εγκληματικές ενέργειες ή σε εγκληματική οργάνωση είναι ανεπαρκής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χτες βράδυ πως όλα αυτά θα τεθούν στη συζήτηση στη Βουλή, όπου και θα καταγγελθούν πιθανές μεθοδεύσεις από πλευράς κυβέρνησης. Επίσης, θα εξεταστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη προφυλάκιση όλων των βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δε θα δεχτεί αλλοίωση των συσχετισμών στη Βουλή, ενώ υπάρχει η σκέψη να προτείνει επιστολική ψήφο για τους προφυλακισμένους βουλευτές.

Στο μεταξύ, την απουσία του από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αιτιολόγησε με δήλωσή του ο Ι. Μιχελογιαννάκης, επικαλούμενος υποχρεώσεις σχετικές με την προεκλογική δραστηριότητα. Ωστόσο υπενθύμισε τον προβληματισμό του για το θέμα, αναφέροντας: «Η λαϊκή ετυμηγορία και μόνο θα κρίνει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως ήδη γνωρίζετε, χρησιμοποιεί άλλο όνομα, Ελληνική Αυγή, οπότε τα νομικά τερτίπια αποδεικνύουν ότι δε θα σταθούμε σε νομικίστικη ερμηνεία, αλλά στην εντολή του ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω ότι στη δικογραφία των 190 σελίδων αποδεικνύεται, κατά τη γνώμη μου, ότι άρση ασυλίας χρειάζεται να γίνει σε όλους, εκτός από 3 περιπτώσεις που δεν είναι επαρκή τα στοιχεία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνεται η διευθέτηση με βάση το διχοτομικό σχέδιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Ν. ΥΟΡΚΗ.--

Στο πλαίσιο των διεργασιών που γίνονται για τη διευθέτηση του Κυπριακού με βάση νέο διχοτομικό σχέδιο στα βήματα του «σχεδίου Ανάν», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση την Τρίτη το βράδυ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού και μίλησε για νέα «δυναμική με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την Τουρκία, την Ελλάδα, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Επίσης, συμπλήρωσε, δείχνοντας και τη λογική της διχοτόμησης «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στην Ουάσιγκτον, έχει συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Λευκό Οίκο και θα έχει κάποιες επαφές εδώ στα Ηνωμένα Εθνη, τις επόμενες μέρες».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λύση αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2004, και το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη». Θυμίζουμε ότι το «σχέδιο Ανάν» παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν είχε καταψηφίσει το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του ενέκρινε (με 475 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 43 αποχές) αυτό που βαφτίζει επανέναρξη συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.

Η επιτάχυνση των παζαριών που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι αστικές κυβερνήσεις έχει άμεση σχέση με τα ευρύτερα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια με την εκμετάλλευση από τους μονοπωλιακούς ομίλους του τεράστιου ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας.

Μίνι ανασχηματισμός

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διόρισε χτες τρεις νέους υπουργούς στη θέση των παραιτηθέντων υπουργών του ΔΗΚΟ Υγείας, Αμυνας και Παιδείας. Οι υπουργοί είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω διαφωνιών με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, που οδήγησαν στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατήρησε στη θέση του τον επίσης παραιτηθέντα υπουργό Ενέργειας, αποχωρούντα από το ΔΗΚΟ, Γιώργο Λακκοτρύπη.

ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις για την «Ελιά»

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της συμμετοχής στην «Ελιά» και του μέλλοντος που μπορεί να έχει το σχήμα στην κούρσα των εγχώριων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για ανασύνθεση του χώρου.

Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι η «Ελιά» δεν αποτελεί σύνθεση ευρύτερων δυνάμεων αλλά συγκόλληση του ΠΑΣΟΚ με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, άρα δεν θα περπατήσει στην κοινωνία. Παραπέρα, αρχίζει να συζητείται ότι αν στις ευρωεκλογές το σχήμα καταγράψει χαμηλά ποσοστά, τότε θα τεθεί και ζήτημα ηγεσίας του κόμματος. Ταυτόχρονα, διαχέονται σενάρια ότι ο νυν πρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος, εξετάζει τη μεταπήδησή του στην Κομισιόν και την ανάληψη της θέσης του Ελληνα επιτρόπου.

Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και με τους απλήρωτους εδώ και μήνες εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να απέστειλαν επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές, Μάρτιν Σουλτς, διαμαρτυρόμενοι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αυξημένα κονδύλια και προγράμματα για εντεινόμενη καταστολή

Νέα αυξημένα κονδύλια και νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και ένταση των μέτρων καταστολής, ετοιμάζουν στα κεντρικά της Ευρωένωσης.

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζητήθηκε η «νέα γενιά» των «χρηματοοικονομικών εργαλείων» για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ («Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης» - «Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας»), τα οποία προβλέπονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014 - 2020. Ο αριθμός των υφιστάμενων προγραμμάτων πλέον μειώνεται και η νέα τους δομή αποτελείται από δύο Ταμεία: Το πρώτο αφορά στο Ασυλο, στη Μετανάστευση και την περιλάλητη Ενταξη. Το δεύτερο στην Εσωτερική Ασφάλεια και θα έχει δύο συνιστώσες, τα σύνορα και τις θεωρήσεις αφ' ενός και την αστυνομική συνεργασία αφ' ετέρου. Συνολικά, τα δύο Ταμεία θα διαθέσουν 6,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020.

Παραπέρα, στη συζήτηση σχετικά με το νομοθετικό πακέτο «Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και τη συζήτηση επί της έκθεσης για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Οργανισμοί Παρακολούθησης Διάφορων Κρατών - Μελών και ο Αντίκτυπός τους στα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Πολιτών της ΕΕ», αναδείχτηκαν, για άλλη μια φορά, οι ενδοαστικές διαφορές στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με το ποια κυβέρνηση της ΕΕ συντάσσεται με το δικαίωμα των ΗΠΑ στις τέτοιες παρακολουθήσεις, αλλά και η κεντρική κατεύθυνσή τους για παρακολουθήσεις, προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης

Τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης, προς προάσπιση των συμφερόντων της ντόπιας άρχουσας τάξης και διεύρυνση της ζώνης επιρροής της, περιέγραψε ως στόχους της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας χτες στα νεοσυσταθέντα Ανώτατα Συμβούλια των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτά προέκυψαν μετά από τις πρόσφατες κρίσεις.

Ανέπτυξε στα ανώτατα στελέχη τους «άξονες προτεραιότητας» για το υπουργείο, ανάμεσά τους η «προσφορά στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», όπως βέβαια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μηχανισμοί εννοούν τέτοιες έννοιες, η «ενίσχυση των υφιστάμενων συμμαχιών της χώρας, αλλά και η ανάπτυξη νέων».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να διευρύνει το ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς στόχοι της συμμετοχής μας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου εθνικού οφέλους, η δημιουργία ικανών συνθηκών προβολής της εθνικής ισχύος και η ενεργός συμμετοχή μας στη συνδιαμόρφωση των όρων ασφαλείας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος».

Προέτρεψε ακόμη τους ανώτατους αξιωματικούς «να είναι εξωστρεφείς στην άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αναβαθμίζουν με την παρουσία τους το κύρος της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων». Εστίασε στη λεγόμενη αμυντική διπλωματία, προσθέτοντας ότι «η πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η παράσταση σημαίας της χώρας στις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων

Εγγραφη εξουσιοδότηση να ανοίξουν τον τραπεζικό λογαριασμό της στην ελβετική HSBC, όπου, με βάση την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, υπήρχαν στο όνομά της περί τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, έδωσε χτες στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση για τα εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Asrad), η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου. Η Σ. Κουράκου κλήθηκε ως μάρτυρας για να βοηθήσει την ανάκριση. Οι ανακριτές ερευνούν την προέλευση των χρημάτων και κυρίως την ενδεχόμενη σύνδεση αυτού του ποσού με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά που χειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ίδιο λόγο, οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες και τους κουμπάρους του πρώην υπουργού, που φέρεται να έστειλαν δύο εμβάσματα (συνολικά 1 εκατ. ευρώ) στον συγκεκριμένο λογαριασμό της Σ. Κουράκου. Ζητήθηκε και από αυτούς να δώσουν εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, ώστε να χαρτογραφηθεί η κίνηση του ποσού, πράγμα που αρνήθηκαν. Θα υποβληθεί από τους ανακριτές αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της συζύγου του πρώην υπουργού φέρεται να ανοίχτηκε το 2000 και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010, με το νόμο Αλογοσκούφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ