Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνεται η διευθέτηση με βάση το διχοτομικό σχέδιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Ν. ΥΟΡΚΗ.--

Στο πλαίσιο των διεργασιών που γίνονται για τη διευθέτηση του Κυπριακού με βάση νέο διχοτομικό σχέδιο στα βήματα του «σχεδίου Ανάν», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση την Τρίτη το βράδυ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού και μίλησε για νέα «δυναμική με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την Τουρκία, την Ελλάδα, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Επίσης, συμπλήρωσε, δείχνοντας και τη λογική της διχοτόμησης «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στην Ουάσιγκτον, έχει συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Λευκό Οίκο και θα έχει κάποιες επαφές εδώ στα Ηνωμένα Εθνη, τις επόμενες μέρες».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λύση αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2004, και το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη». Θυμίζουμε ότι το «σχέδιο Ανάν» παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν είχε καταψηφίσει το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του ενέκρινε (με 475 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 43 αποχές) αυτό που βαφτίζει επανέναρξη συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.

Η επιτάχυνση των παζαριών που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι αστικές κυβερνήσεις έχει άμεση σχέση με τα ευρύτερα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια με την εκμετάλλευση από τους μονοπωλιακούς ομίλους του τεράστιου ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας.

Μίνι ανασχηματισμός

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διόρισε χτες τρεις νέους υπουργούς στη θέση των παραιτηθέντων υπουργών του ΔΗΚΟ Υγείας, Αμυνας και Παιδείας. Οι υπουργοί είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω διαφωνιών με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, που οδήγησαν στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατήρησε στη θέση του τον επίσης παραιτηθέντα υπουργό Ενέργειας, αποχωρούντα από το ΔΗΚΟ, Γιώργο Λακκοτρύπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ