Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο Ιράν για τα συμφέροντα ελληνικών μονοπωλίων

Για το Ιράν αναχωρεί αύριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, με στόχο την προώθηση συμφερόντων ελληνικών μονοπωλίων.

Στην Τεχεράνη αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζαρίφ, τον Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, και άλλους παράγοντες. Η επίσκεψη είχε αναγγελθεί και ετοιμαζόταν εδώ και αρκετές βδομάδες. Λέγεται πως εντάσσεται στο γενικότερο άνοιγμα της Δύσης προς τη νέα ιρανική ηγεσία. Μετά την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν (η «συμφωνία των P5+1», των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν της Γερμανίας), γίνεται προσπάθεια για άρση μέρους των κυρώσεων κατά του Ιράν, από την οποία θέλουν να επωφεληθούν και ελληνικά κεφάλαια.

Στις επαφές του Βενιζέλου στην ιρανική πρωτεύουσα αναμένεται να συζητηθεί κατ' αρχάς το εκκρεμές ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών ελληνικών εταιρειών πετρελαιοειδών (κυρίως των ΕΛΠΕ) προς το Ιράν. Αφορούν παλαιότερες αγορές πετρελαίου επί πιστώσει από ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις. Καθώς παραμένουν σε ισχύ κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν (πρωτοστάτησαν σε αυτό οι ΗΠΑ), οι τραπεζικές συναλλαγές δεν έχουν ανοίξει και έτσι ο λογαριασμός έμεινε απλήρωτος. Σημειωτέον, υπήρξε επ' αυτού πρόταση της ιρανικής ηγεσίας για αποπληρωμή μέρους των οφειλών μέσω παροχής ανθρωπιστικού υλικού, φαρμάκων κ.ά. Οπως έχει δηλώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τις οφειλές αυτές, ωστόσο προς το παρόν εξετάζει τρόπους αποπληρωμής χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες, θα συζητηθούν επίσης επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο Ιράν ή ακόμη και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνας - Τεχεράνης που αναμένεται να ευνοήσει μονοπώλια του τουριστικού κλάδου. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αστικό Τύπο κάνουν λόγο για σχέδια ελληνικού μονοπωλίου να αναλάβει την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, για σχέδια άλλων κεφαλαίων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χρυσοφόρο ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Σημειωτέον, χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Z. Xiaoli. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας», εξετάστηκαν οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα υποτροφιών και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από Κινέζους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ