Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στρατηγικός στόχος η εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ

Η ατζέντα συζητήθηκε χτες στο ευρωκοινοβούλιο

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη βδομάδα (20 και 21 Μάρτη) στις Βρυξέλλες, με στρατηγικό στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, τη διάνοιξη νέων πεδίων δραστηριοποίησης και κερδοφορίας τους και στην αφρικανική ήπειρο, την αυστηρή εφαρμογή των αντιλαϊκών επιταγών του ευρωμονόδρομου. Επίσης θα συζητηθούν τα γεγονότα της Ουκρανίας, με έμφαση στην ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών - μελών από τα ρωσικά μονοπώλια της ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνει: Το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, κλίμα και ενέργεια, την προετοιμασία της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Αφρικής και τις σχέσεις με την Αφρική.

Ανά θεματική ενότητα, διακηρύσσεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κλείσει το πρώτο στάδιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου «εκτιμώντας τη συνολική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα για το 2013» και «παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη - μέλη ως προς τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και τα εθνικά προγράμματά τους μεταρρυθμίσεων για το 2014, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες που τίθενται στην ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη και όπως συμφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013». Επίσης, «με βάση την ενδιάμεση επισκόπηση που διαβίβασε η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και θα προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση».

Για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσει τη σημασία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης ως κινητήριας δύναμης της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, θα τονίσει ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή, η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων, η ανάπτυξη των υποδομών, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, η έξυπνη εξειδίκευση και οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής».

Για κλίμα και ενέργεια: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει μια πρώτη συζήτηση προσανατολισμού με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020 - 2030. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης την πρόοδο της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάη 2013 σχετικά με την ενέργεια».

Στις εξωτερικές σχέσεις: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο των προετοιμασιών για την προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ - Αφρικής και θα διεξαγάγει διεξοδική συζήτηση προσανατολισμού όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Αφρική. Υπό το φως των γεγονότων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Μιλώντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο, όπου εξετάστηκε η ατζέντα του επερχόμενου Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε της «στρατηγικής για το 2020» και επέμεινε ότι πρέπει να προωθηθεί η τραπεζική ενοποίηση (ζήτημα που γεννά σοβαρές ενδοαστικές τριβές) και να φτάσει σε τελικό στάδιο. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν σημείωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη - μέλη, όχι μόνο οικονομικές, αλλά μεταρρυθμίσεις σε βασικά θέματα όπως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε πως η Προεδρία φιλοδοξεί να εγκριθεί ο «ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών» επί των ημερών της.

Τέλος, όπως διαχέεται από τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση των κρατών - μελών από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας την «ανησυχία» τους για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές της ΕΕ (της παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει), ενώ από την Ουκρανία διέρχεται ένα κρίσιμο τμήμα του δικτύου αγωγών για τη μεταφορά του αερίου αυτού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, διαφημίζοντας τα τέτοια κοιτάσματα της χώρας σε Ιόνιο και Κρήτη, παζαρεύοντάς τα με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ και μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ