Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Η στρατηγική αναμόρφωσης του κράτους δεν ξεκινάει σήμερα

Την ουσία του νομοσχεδίου και τους στόχους που υπηρετεί ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε σε ενιαίο μέτωπο όλους τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να αποκρούσουν τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική.

Σημείωσε ότι είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όταν «έχετε τσακίσει τα πάντα. Παιδεία, υγεία, νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι άθλια παντού. Ποιες καλύτερες υπηρεσίες; Θα ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες;».

Επισήμανε ότι «αυτό που βαφτίζετε "αξιολόγηση" έχει διπλό στόχο. Εχει και τις απολύσεις, το να φύγουν από το Δημόσιο, έχει όμως και να περάσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμού και σιγή νεκροταφείου. Η αναδιοργάνωση, λοιπόν, του αστικού κράτους έχει στόχο να υπηρετήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και παράλληλα - και γι' αυτό δε μιλάει κανένας από τους άλλους - ιδιωτικοποιούνται αντικείμενα».

Κρύβεται η ουσία των αλλαγών

Σημείωσε ακόμα: «Εμείς δε συμφωνούμε με την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι πρόχειρο, επιφανειακό και πως στόχο έχει μόνο τις απολύσεις», επισημαίνοντας ότι «αυτή η κριτική κρύβει την ουσία των αλλαγών που γίνονται. Υπάρχει στρατηγική η οποία δεν ξεκίνησε σήμερα». Εξήγησε ότι οι αλλαγές στο Δημόσιο έχουν ξεκινήσει πριν την καπιταλιστική κρίση και «έχουν στόχο να διαμορφώσουν ένα τέτοιο κράτος, που να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες».

Ανέφερε πως εδώ και χρόνια παραδίδονταν σταδιακά τομείς του Δημοσίου στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, σημειώνοντας ως παράδειγμα τα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία, και είπε ότι όσα προωθούνται είναι το «συνολικό αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή της προσπάθειας του συστήματος - και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης - να ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντάς τη στους εργαζομένους, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί το μέσο ποσοστό κέρδους παγκόσμια πέφτει. Αυτό είναι γνωστό και δείχνει και τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή, λοιπόν, είναι η στρατηγική που εφαρμόζει η ΝΔ. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ».

Επισήμανε τέλος ότι «αυτό που απαιτείται είναι ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, διότι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να παρθούν πίσω». Κάλεσε τους εργαζομένους να βγάλουν συμπεράσματα και από το γεγονός ότι, «όταν το ΚΚΕ περιέγραφε όλη αυτήν την κατάσταση, οι υπόλοιποι - όλοι - υπόσχονταν παραδείσους της ΕΕ και του συστήματος που θα εκσυγχρονιζόταν».

«Προχειρότητες» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, η χτεσινή και η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσαν αφορμή για να παιχτεί μία ακόμα πράξη στην αντιπαράθεση για το ποιος είναι πιο ικανός να διασφαλίσει ένα κράτος προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις λαϊκές αντιδράσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις απολύσεις και τις άλλες ανατροπές στο Δημόσιο σαν προϋπόθεση για «ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες». Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και δείχνοντας το ταξικό του μίσος απέναντι στους εργαζομένους, επισήμανε ότι «η ατιμωρησία και η ασυδοσία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο συντάχτηκε για τη θωράκιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, ανέφερε ότι τα όσα περιέχει είναι με βάση «την εμπεριστατωμένη έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία πραγματικά ακτινογραφεί όλο το πλέγμα των στρεβλώσεων που καθιστούν τη δημόσια διοίκηση μια μηχανή εξαιρετικά δυσκίνητη και γραφειοκρατική, που εν τέλει δεν παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές που πέρασαν από το βήμα κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως «πρόχειρο», που έχει αποκλειστικό στόχο τις απολύσεις και τον «τυφλό ακρωτηριασμό του κράτους», σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Αλ. Μητρόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία και ξεχωριστά για κάθε φορέα που συγχωνεύεται.

Στο χέρι των εργαζομένων

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, χαιρέτησε από το βήμα την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «είναι θύματα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Σημείωσε ότι, αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε ένα δημόσιο τομέα, που να παρέχει ποιοτικές υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, «θα κάνατε προσλήψεις στα νοσοκομεία με νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό, όπως και καθηγητές και σχολικούς φύλακες στα σχολεία, θα καταργούσατε τα διόδια και θα διορίζατε στα ασφαλιστικά ταμεία, που κάνουν χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού να βγάλουν συντάξεις». Επισήμανε τέλος ότι η αξιολόγηση συνδέεται με το στόχο για τις 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο ως το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ