ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΚΟ
Παρότι κερδοφόρα, ξεπουλιέται

Σημαντικά αναμένεται να είναι για την περασμένη χρήση τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στο να ξεπουλήσει τη μοναδική στο είδος της επιχείρηση στην ΕΕ. Χτεσινές αναφορές στελεχών της διοίκησης της επιχείρησης, στη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους του Τύπου, επισημαίνουν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας και όλα όσα λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού όλες οι επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, που επεξεργάζονται μέταλλα, εξαιτίας της ανόδου ή της καθόδου των τιμών των μετάλλων, άλλοτε αντιμετωπίζουν κρίσεις και άλλοτε συσσωρεύουν υπερκέρδη. Ειδικότερα, τα δύο τελευταία χρόνια, που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η ΛΑΡΚΟ περνάει μέρες «δόξας και κερδοφορίας».

Επίσης, το γεγονός ότι το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται το καλύτερο στον κόσμο, αφού η περιεκτικότητά του σε άνθρακα είναι η χαμηλότερη δυνατή, την έχουν μετατρέψει σε περιζήτητο προμηθευτή νικελίου παγκοσμίως, σε τέτοιο βαθμό που η ΛΑΡΚΟ να πουλάει το προϊόν της όπου τη συμφέρει περισσότερο. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση στα πλαίσια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, είναι αποφασισμένη να την παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τα επικρατέστερα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών, είναι είτε η απευθείας πώληση σε ιδιώτη, είτε η ιδιωτικοποίησή της μέσω του Χρηματιστηρίου. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης είναι η ανανέωση της σύμβασης με τη ΔΕΗ για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε προνομιακή τιμή, η οποία λήγει τον επόμενο χρόνο, αφού η ΛΑΡΚΟ είναι ηλεκτροβόρος μεταλλουργία και η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την τιμή που πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια.

ΕΥΒΟΙΑ
Εκρηξη σε βιομηχανία με γκαζάκια

Τραυματίστηκε ο οδηγός της νταλίκας, όπου φορτώνονταν φιαλίδια

Από του χάρου τα δόντια γλίτωσαν οι εννέα εργαζόμενοι της βιοτεχνίας συσκευασίας φιαλιδίων γκαζιού «ΕΥΡΩΜΑΤ» (πρώην MAGIK GAS), στα Πολιτικά Εύβοιας, όταν χτες στις 10.20 π.μ. σημειώθηκε τρομερή έκρηξη στο περίβολο του εργοστασίου κατά τη διάρκεια φόρτωσης παλετών με φιαλίδια σε φορτηγό. Αμέσως ξέσπασε πυρκαγιά και από τις εκρήξεις καταστράφηκαν δύο αποθήκες. Με την πρώτη έκρηξη οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν έξω από τους χώρους εργασίας κι έτρεχαν αλλοπρόσαλλοι προς κάθε κατεύθυνση στα γύρω χωράφια. Δε γλίτωσε όμως τον τραυματισμό με εγκαύματα Β΄ βαθμού στο πρόσωπο, στο θώρακα και στα χέρια ο οδηγός της νταλίκας που φόρτωνε, Αλβανός υπήκοος, Μεζέτ Μενί, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο αρχικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών όπου νοσηλεύεται. Εντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι που μια τέτοια, λίαν επικίνδυνη βιοτεχνία, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σπίτια. Και δεν έχουν άδικο αφού η συγκεκριμένη βιοτεχνία έχει... παρελθόν. Συγκεκριμένα, στις 11-7-1996 από έκρηξη που είχε σημειωθεί από διαρροή αερίου στο μηχάνημα συσκευασίας τραυματίστηκαν εφτά εργαζόμενοι (τρεις Ελληνες και τέσσερις Πακιστανοί). Ομως, ο σοβαρός τραυματισμός με εγκαύματα Γ΄ βαθμού για τους δύο Πακιστανούς απέβη μοιραίος μετά από λίγες μέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών. Τότε οι έρευνες και τα πορίσματα των υπηρεσιών (Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Πυροσβεστικής, Επιθεώρησης Εργασίας) ήταν καταπέλτης. Δεν τηρούνταν ούτε οι υποτυπώδεις κανόνες ασφάλειας, εργασίας, πυροσβεστικών μέτρων, ενώ και οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν επιπέδου στάβλου. Ομως, αντί να αφαιρεθεί η οποιαδήποτε άδεια είχε δοθεί και να απαγορευτεί η λειτουργία της, οι ίδιες υπηρεσίες παρείχαν άδεια για τη συνέχιση της ασυδοσίας και της κερδοσκοπίας του επιχειρηματία. Επίκαιρη, μετά από τεσσεράμισι χρόνια, η επισήμανση-ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή τον τραυματισμό τότε των εφτά εργαζομένων: «Ετσι ασύδοτα, με προσωρινές, πολλές φορές, άδειες και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και ασφάλειας εργαζομένων και εγκαταστάσεων, εν γνώσει και με την ανοχή των κυβερνήσεων και των κρατικών υπηρεσιών, χρόνια τώρα, λειτουργούν αρκετές βιομηχανίες στην περιοχή της Χαλκίδας, ως αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εξάρτησης των μέχρι τώρα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που θέλει την εκμετάλλευση και το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».


ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκληματικότητα

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων της πόλης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας, «ώστε από κοινού να αποφασίσουμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη μας προτού πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις», ζήτησε χτες η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας» (ΠΑΚΕ) από τον δήμαρχο Γ. Γεωργόπουλο.

Η συγκεκριμένη κίνηση της ΠΑΚΕ έγινε με αφορμή το τραγικό συμβάν και τον αναίτιο θάνατο ενός ανθρώπου, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σε μπαρ που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας (πλατεία Ηρώων). Χωρίς κανένα λόγο, γνωστός στην πόλη νονός της νύχτας, ο Ναστούλης, με όπλο αλλά και μαχαίρι, σκότωσε τον 22χρονο Ευάγγελο Πανωλιάσκο. «Επειδή πιστεύουμε ότι μια οργανωμένη κοινωνία πρέπει να απαντά σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα, που αποτελούν μάστιγα για την εποχή μας, επικίνδυνα για τους κατοίκους και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας, θα θέλαμε να συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Εχουμε τη γνώμη ότι πλέον δεν μπορούμε να αδιαφορούμε άλλο, έστω και με τη σιωπή και την ανοχή. Τώρα πρέπει να απαντήσουμε», είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΚΕ στον δήμαρχο Ελευσίνας. Ο Γ. Γεωργόπουλος, από την πλευρά του, ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ΠΑΚΕ και δεσμεύτηκε πως θα γίνει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ελευσίνα με αυτό το θέμα.

Πρόβλημα στα φαρμακεία από εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας

Επικίνδυνες συνθήκες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων έχει δημιουργήσει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας (6744/26-9-2000) η οποία ισχύει από την 1-1-2001 και με την οποία μετατρέπονται νοητώς - και όχι στην πραγματικότητα - οι συνταγές του Δημοσίου σε συνταγές ενιαίου τύπου. Το παραπάνω καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) τονίζοντας ότι από τον Οκτώβρη του 2000 είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας τη διευκρίνιση κάποιων σημαντικών ζητημάτων, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι φαρμακοποιοί, καθώς διαφορετικά θα ήταν αδύνατη η εκτέλεση των συνταγών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχώρησαν στην ενημέρωση των φαρμακοποιών με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει ο ΦΣΑ, να έχει δημιουργηθεί χάος ήδη από τις πρώτες δυο μέρες εφαρμογής της εγκυκλίου. «Κανείς δε γνωρίζει πώς εκτελούνται οι συνταγές του Δημοσίου, ούτε οι γιατροί, ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε οι ελεγκτές, ούτε οι ασφαλισμένοι και διερωτώμεθα εάν αυτό ικανοποιεί τα οράματα του υπουργού Υγείας», υπογραμμίζει ο ΦΣΑ και ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου έως ότου οι αρμόδιοι φροντίσουν να ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για την εφαρμογή της στην πράξη.

Το νερό και οι μωροί

Τη γνωστή καμπάνια από το πρόσφατο παρελθόν «προσέχουμε για να έχουμε», σκοπεύει να επαναφέρει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, κάτω από το φόβο ενός νέου κύματος λειψυδρίας. Κι αυτό καθώς πλέον διαπιστώνεται ότι τα αποθέματα στους δύο κύριους ταμιευτήρες νερού (Μόρνου και Υλίκης) μειώνονται δραματικά. Οι συνολικές απολήψιμες ποσότητες νερού έφταναν χτες τα 715,5 εκατομμύρια κυβικά, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία έφταναν τα 1.066,8 εκατ. κυβικά.

Και μόνο αυτά τα στοιχεία αρκούν για να αποδείξουν πόσο ανερμάτιστη, αντιλαϊκή και επικίνδυνη είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ιδιωτικοποιώντας πριν ένα χρόνο την ΕΥΔΑΠ, δηλαδή το νερό, αυτό το πολύτιμο για τη ζωή όλων αγαθό που βρίσκεται μάλιστα εν ανεπαρκεία. Θυμίζουμε επιπλέον ότι τότε και προκειμένου να πείσει τους «επενδυτές» του Χρηματιστηρίου μιλούσε για επέκταση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ σε νέες περιοχές, ενώ παράλληλα θριαμβολογούσε για αύξηση των εσόδων της ΕΥΔΑΠ, λόγω αύξησης της... κατανάλωσης!

Εχει ο καιρός γυρίσματα, όμως...

Υ.Γ. Ας ελπίσουμε ότι δε θα σκεφτούν κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, μαζί με την καμπάνια για μείωση της σπατάλης στο νερό να επιβάλουν κάποιο «ειδικό τέλος», ώστε να ισοφαριστούν οι οικονομικές ζημιές και να καθησυχάσουν το... «επενδυτικό κοινό»!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Δίωξη κατά του διοικητή της Ασφάλειας

Νέες ποινικές διώξεις που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛ. ΑΣ. ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη. Ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας κατηγορούνται ότι με τις πράξεις τους συγκάλυπταν υποθέσεις ναρκωτικών, με συνέπεια οι δράστες να μην οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για «κατάχρηση εξουσίας σεβαθμό κακουργήματος» εναντίον του ταξίαρχου ΓιώργουΑγγελάκου, διοικητή Ασφάλειας Αττικής και πρώην διευθυντή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, του αστυνόμου Α΄ ΙωάννηΡαχωβίτσα, προϊσταμένου του ίδιου Τμήματος, του αστυνόμου Α΄ ΧρήστουΤσοβόλα, πρώην προϊσταμένου του ίδιου Τμήματος, του αστυνόμου Α΄ ΣωτήρηΣωτηρόπουλου, πρώην διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας και νυν υποδιευθυντή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, των υπαστυνόμων Α΄ ΚώσταΣκουλαρίκη, ΓιώργουΚαστάνη και της υπαστυνόμου Β΄ ΕιρήνηςΝικολοπούλου. Με χτεσινή του ανακοίνωση ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Αγγελάκος, ισχυρίζεται ότι η δίωξη είναι προϊόν συκοφαντίας.

Συμπλοκή στην Πάτρα

Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε Κούρδους και Αφγανούς μετανάστες έγιναν προχτές το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία τα επεισόδια έγιναν όταν μπροστά από τις πύλες έξι και εφτά του λιμανιού, ομάδες Κούρδων επιτέθηκαν αναίτια κατά ομάδας Αφγανών. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, λοστούς και πέτρες. Τραυματίστηκαν, ελαφρά, εφτά άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δυο από αυτούς παρέμειναν για νοσηλεία. Τα επεισόδια εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης διαφόρων κυκλωμάτων που προσπαθούν να ελέγξουν τις λαθρεπιβιβάσεις

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρωστά το επίδομα

Στις πλάτες των 4.000 εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης παίζουν κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι τα δύο τελευταία χρόνια να έχουν στερηθεί 170 εκατομμύρια δραχμές που είναι το παρακρατημένο ειδικό ετήσιο επίδομα των 18.000 δρχ. που δεν έχει πληρωθεί για το 1999 και 2000. Ο δήμος δεν πλήρωσε το επίδομα τα δύο τελευταία χρόνια με την αιτιολογία, όπως δήλωσε χτες ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει τα χρήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμος πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να καταβάλει το παρακρατημένο επίδομα, μας δήλωσε ο Σάββας Τσακμακίδης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και να διεκδικήσει μετά τα χρήματα από την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ