Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΚΟ
Παρότι κερδοφόρα, ξεπουλιέται

Σημαντικά αναμένεται να είναι για την περασμένη χρήση τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στο να ξεπουλήσει τη μοναδική στο είδος της επιχείρηση στην ΕΕ. Χτεσινές αναφορές στελεχών της διοίκησης της επιχείρησης, στη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους του Τύπου, επισημαίνουν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας και όλα όσα λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού όλες οι επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, που επεξεργάζονται μέταλλα, εξαιτίας της ανόδου ή της καθόδου των τιμών των μετάλλων, άλλοτε αντιμετωπίζουν κρίσεις και άλλοτε συσσωρεύουν υπερκέρδη. Ειδικότερα, τα δύο τελευταία χρόνια, που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η ΛΑΡΚΟ περνάει μέρες «δόξας και κερδοφορίας».

Επίσης, το γεγονός ότι το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται το καλύτερο στον κόσμο, αφού η περιεκτικότητά του σε άνθρακα είναι η χαμηλότερη δυνατή, την έχουν μετατρέψει σε περιζήτητο προμηθευτή νικελίου παγκοσμίως, σε τέτοιο βαθμό που η ΛΑΡΚΟ να πουλάει το προϊόν της όπου τη συμφέρει περισσότερο. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση στα πλαίσια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, είναι αποφασισμένη να την παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τα επικρατέστερα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών, είναι είτε η απευθείας πώληση σε ιδιώτη, είτε η ιδιωτικοποίησή της μέσω του Χρηματιστηρίου. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης είναι η ανανέωση της σύμβασης με τη ΔΕΗ για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε προνομιακή τιμή, η οποία λήγει τον επόμενο χρόνο, αφού η ΛΑΡΚΟ είναι ηλεκτροβόρος μεταλλουργία και η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την τιμή που πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ