Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Το αλφαβητάρι της οικολογίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από δυο δεκαετίες περίπου κυκλοφόρησε το δίτομο εγχειρίδιο του Ε. Σραμ «Το αλφαβητάριο της οικολογίας». Θέλοντας να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση αυτής της δουλιάς προσθέτουμε τις δικές μας οικο-αναζητήσεις κάτω από το πρίσμα της ελληνικής πραγματικότητας:

Αβραμόπουλος. Δήμαρχος Αθήνας και προσεχώς πρόεδρος κόμματος. Θα μπορούσε ανέτως να διεκδικήσει το αντι-βραβείο Αττίλα που τέτοιες μέρες συνήθιζαν να απονέμουν στο παρελθόν ακτιβιστές οικολόγοι σε πρόσωπα για την αντιοικολογική τους δράση. Πλήθος σιντριβανιών, άνευ λόγου και αξίας. Φώτα, φώτα, φώτα, δηλαδή σπατάλη ενέργειας. Κάγκελα, δηλαδή περιορισμός στην πρόσβαση των πεζών κι ένα εφιαλτικό τοπίο για όσους κινούνται με μηχανές που κινδυνεύει η ζωή τους. Οσο για τα σκουπίδια; Ιστορία μου, αμαρτία μου!

Βροχή. Υδρατμοί, που αναλόγως καιρικών συνθηκών πίπτουν εις τας κεφαλάς μας και μας προσφέρουν το νερό. Παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους και ποτίζουν τα δάση. Αν τώρα διαρκέσει μερικές ώρες έχει την ιδιότητα να εγκλωβίζει τους ΙΧδες, να πλημμυρίζει σπίτια και να καταστρέφει περιουσίες. Ποιος διεστραμμένος έβγαλε το σύνθημα «μια βροχή θα μας σώσει»; Δεν παίζουν με τον πόνο των άλλων.

Γεωργία. Φρούτα, όσπρια, δημητριακά και λαχανικά, όπως και μπόλικο συνάλλαγμα πρόσφερε στα παλιότερα χρόνια στην Ελλάδα. Και το 1/3 του πληθυσμού εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ομως οι εποχές άλλαξαν κι αυτοί που αποφασίζουν πριν από μας για μας, αποφάσισαν και διέταξαν. Μόνο το 1/10 θα απασχολείται πλέον σ' αυτήν. Οι τοπικές ποικιλίες δε χρειάζονται. Και κυρίως μπόλικα φυτοφάρμακα και λιπάσματα για να γίνεται ο απαραίτητος τζίρος. Ομορφος κόσμος ηθικός.

Δάσος. Πιο δάσος; Ο,τι απόμεινε από τις πυρκαγιές, τους αυθαιρετούχους και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ανέλαβαν να αποτελειώσουν οι σωτήρες του έθνους, με συνταγματική βούλα. Ομως έχουμε δάση από τις κεραίες των τηλεοράσεων στις οροφές των πολυκατοικιών, δάση από ομπρέλες στις παραλίες, δάση από σκουπίδια και δάση από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο αυθεντικό δάσος που θα γνωρίζουν οι νέες γενιές θα είναι αυτό της Κοκκινοσκουφίτσας και της γιαγιάς της από τα παραμύθια.

Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μεγαλύτερο οικολογικό λόμπι παγκοσμίως. Με έδρα τις Βρυξέλλες, πόλη σε μια περιφερειακή χώρα, έχει ως πλήρωμα τους ικανότερους οικο-πλοηγούς των χωρών της Δύσης. Η μόνη συνεπής δύναμη με υψηλούς στόχους για τη σωτηρία του πλανήτη. Πρόσφατα δείγματα γραφής οι βομβαρδισμοί στη Σερβία -για τη μείωση του πληθυσμιακού προβλήματος- και η ενθάρρυνση της σφαγής των Τούρκων και Κούρδων αριστερών, από τους χασάπηδες της Αγκυρας.

Ζωικά άλευρα. Σικάτος ορισμός των σάπιων κρεάτων, των ψόφιων και άρρωστων ζώων που μετατρέπονται σε τροφή των υγιών -συναδέλφων τους. Τώρα αν τα τελευταία τρελαίνονται και γίνονται φορείς ανίατων ασθενειών για τον άνθρωπο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την οικολογική διάσταση του θέματος. Οι απανταχού οικολόγοι δεν έχουν ως λάβαρο την ανακύκλωση; Τι άλλο από ανακύκλωση είναι η μετατροπή των άχρηστων κρεάτων σε τροφή των ζώων;!

Ηλιος. Στο Δημοτικό, μας μάθαιναν ότι του οφείλουμε τη ζωή μας εξαιτίας της ευεργετικής ακτινοβολίας στην οποία οφείλεται το κλίμα. Ομως η τρύπα του όζοντος και η εξ αυτής καρκινογόνος ακτινοβολία που μας έκοψε τις ηλιοθεραπείες, μας έκανε να δούμε και την άλλη όψη. Την κακή. Ομως αυτό που δεν υποφέρεται και μας τον κάνει τελείως αντιπαθητικό είναι η πράσινη (πασοκική) εκδοχή του μιας και τα αντηλιακά στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς άχρηστα.

Θάλασσα. Το υγρό στοιχείο ήταν παλαιόθεν ελκυστικό για τους Ελληνες. Τουλάχιστον για τους περισσότερους. Δεν είναι τυχαίο ότι με την πρώτη ευκαιρία οι υπήκοοι του Πασοκιστάν την... κάνουν για τα νησιά και τις παραλίες. Ομως από τη μια το όζον, από την άλλη οι βόθροι που χύνονται σ' αυτήν, όπως και άλλες ευαγείς δραστηριότητες, τείνουν να μας τη στερήσουν.

Ιχθύς. Αμφιλεγόμενο ζώδιο σύμφωνα με τους «ειδικούς» της αστρολογίας. Αλλά και έμβιο που ζει σε αλμυρά και ενίοτε σε γλυκά νερά. Κάποτε αποτελούσε τη βασική τροφή των φτωχών. Σήμερα αποτελεί το κυρίως πιάτο των πλούσιων. Ατιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις... Συχνά χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό των νεοσύλλεκτων στρατιωτών και των κακών μαθητών.

Κότα. Απολαμβάνουμε το κρέας της που δεν παχαίνει και τα αυγά της. Ομως μας προέκυψαν εκ Βρυξελλών οι διοξίνες και γίναμε επιφυλακτικοί με την κατανάλωσή τους και βρήκαν λίγη ησυχία τα ζωντανά. Παραμένει μέγα ζήτημα στο πεδίο της ψυχολογίας, γιατί χαρακτηρίζουν οι χούλιγκαν έτσι τους αντιπάλους τους, χωρίς να διευκρινίζουν παράλληλα αν εννοούν κότες διοξινούχες ή όχι...

Λάσπη. Μείγμα χώματος και νερού. Οι χτίστες τον παλιό καλό καιρό το χρησιμοποιούσαν για μαντρότοιχους και ενίοτε για την κατασκευή σπιτιών για τους φτωχούς που αδυνατούσαν να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή στέγη. Σήμερα το υλικό αυτό έχει αναβαθμιστεί. Οχι στις οικοδομικές εργασίες, αλλά στην πολιτική και τη δημοσιογραφία. Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε μια συζήτηση των δυο μονομάχων ή τα τηλεοπτικά παραθυρόφυλλα των 19.30-21.00! (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ