Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το πρώτο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνει την ερχόμενη Τρίτη 9-1-2001 για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αμέσως μετά στην Ολομέλεια.

Κάλεσμα σε όλο το λαό, στα συνδικάτα να εκδηλώσουν τώρα μαζικά και καθολικά την αντίθεσή τους στη νέα κυβερνητική επίθεση σε βάρος της δημόσιας υγείας, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2000 δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, όπως ψευδεπίγραφα αναφέρει. Αντίθετα, αφορά στην υλοποίηση μέρους των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που ομόφωνα η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, τα μέτρα που προτείνονται δικαίως βρήκαν την αντίσταση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ενισχύουν την ιδιωτική επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, την εμπορευματοποίησή της, μετατρέπουν τον ασθενή σε πελάτη και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

«Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να συρρικνωθεί και να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας υγείας. Προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων, προβλέπεται αλλαγή του ρόλου και της αποστολής τους, όχι με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του λαού μας, αλλά με βάση το λιγότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται η μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και η παράδοση των υπηρεσιών τους στον ιδιωτικό τομέα, με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, με επακόλουθο την άρση της μονιμότητας του προσωπικού», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Στις μονάδες υγείας θα λειτουργούν σε ιδιωτική βάση ιατρεία, με την άμεση οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, επισημοποιώντας το φακελάκι, τονίζει το ΠΑΜΕ. Θα υπογράφονται, συνεχίζει, διάφορα «συμβόλαια αποδοτικότητας» με τα νοσοκομεία, μέτρο που, μαζί με άλλα, οδηγεί πρακτικά το κάθε νοσοκομείο να λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα έχουν λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας. Ετσι, ενισχύεται η εκμετάλλευση σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων στους χώρους υγείας.

«Η εργατική τάξη, μαζί και οι αλλοδαποί εργάτες, όλος ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικά καλή υγειονομική φροντίδα υγείας σε όλες τις βαθμίδες της, δηλαδή την πρόληψη, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κάνουν δική τους ξεχωριστή υπόθεση το ζήτημα της κυβερνητικής επίθεσης στην υγεία, δίνοντας αγωνιστικά «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη πάρει απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας των υγειονομικών τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ προγραμματίζει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ίδια μέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πακέτο αντιδραστικών νομοσχεδίων (2010-12-15 00:00:00.0)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με μεγάλους κινδύνους για την υγεία του λαού (2010-07-11 00:00:00.0)
Αντίσταση στην υγειονομική βαρβαρότητα (2001-01-31 00:00:00.0)
Λαϊκό ΟΧΙ στο «νοσηρό» νομοσχέδιο (2000-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ