ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το πρώτο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνει την ερχόμενη Τρίτη 9-1-2001 για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αμέσως μετά στην Ολομέλεια.

Κάλεσμα σε όλο το λαό, στα συνδικάτα να εκδηλώσουν τώρα μαζικά και καθολικά την αντίθεσή τους στη νέα κυβερνητική επίθεση σε βάρος της δημόσιας υγείας, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2000 δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, όπως ψευδεπίγραφα αναφέρει. Αντίθετα, αφορά στην υλοποίηση μέρους των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που ομόφωνα η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, τα μέτρα που προτείνονται δικαίως βρήκαν την αντίσταση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ενισχύουν την ιδιωτική επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, την εμπορευματοποίησή της, μετατρέπουν τον ασθενή σε πελάτη και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

«Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να συρρικνωθεί και να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας υγείας. Προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων, προβλέπεται αλλαγή του ρόλου και της αποστολής τους, όχι με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του λαού μας, αλλά με βάση το λιγότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται η μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και η παράδοση των υπηρεσιών τους στον ιδιωτικό τομέα, με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, με επακόλουθο την άρση της μονιμότητας του προσωπικού», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Στις μονάδες υγείας θα λειτουργούν σε ιδιωτική βάση ιατρεία, με την άμεση οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, επισημοποιώντας το φακελάκι, τονίζει το ΠΑΜΕ. Θα υπογράφονται, συνεχίζει, διάφορα «συμβόλαια αποδοτικότητας» με τα νοσοκομεία, μέτρο που, μαζί με άλλα, οδηγεί πρακτικά το κάθε νοσοκομείο να λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα έχουν λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας. Ετσι, ενισχύεται η εκμετάλλευση σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων στους χώρους υγείας.

«Η εργατική τάξη, μαζί και οι αλλοδαποί εργάτες, όλος ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικά καλή υγειονομική φροντίδα υγείας σε όλες τις βαθμίδες της, δηλαδή την πρόληψη, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κάνουν δική τους ξεχωριστή υπόθεση το ζήτημα της κυβερνητικής επίθεσης στην υγεία, δίνοντας αγωνιστικά «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη πάρει απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας των υγειονομικών τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ προγραμματίζει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ίδια μέρα.


Ηταν κάποτε μία διώρυγα

Το αυλάκι που εικονίζεται στο πλάι ήταν κάποτε η Διώρυγα της Κορίνθου. Πριν την εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δοθεί η εκμετάλλευσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η τελευταία κατάρρευση χωμάτων δεν ήταν η μοναδική, αλλά όπως φαίνεται ούτε και η τελευταία. Οι εργαζόμενοι, στον αγώνα τους για να παραμείνει η Διώρυγα στο δημόσιο, προειδοποιούσαν για την ασφάλεια της εργασίας τους και της διέλευσης των πλοίων από τις καταρρεύσεις πρανών. Η κυβέρνηση όμως τους απάντησε με ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και με τρομοκρατία. Η εγκαταλειμμένη όμως Διώρυγα ήρθε από μόνη της να επιβεβαιώσει τους εργαζόμενους για την κατάντια των ασυντήρητων τοιχωμάτων του καναλιού, που έχουν διαβρωθεί μετά από έναν αιώνα και πάνω λειτουργίας.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συμβουλές προς καταναλωτές...

Πριν πολλά χρόνια, (εξήντα, εβδομήντα), ερχόταν στο χωριό μας ένας καραγκιοζοπαίχτης, και μας έπαιζε Καραγκιόζη, το «θέατρο σκιών», που λέμε σήμερα. Αλλο είδος ψυχαγωγίας δεν υπήρχε τότε στο χωριό, και για εμάς, τη «μερίδα» των οχτώ και δέκα χρόνων, ο Καραγκιόζης ήταν η μεγαλύτερη απόλαυση.

Ο κυρ - Ανέστης, ο καραγκιοζοπαίχτης, μαζί με τα λόγια του «έργου», ταίριαζε και άλλα δικά του λόγια και στιχάκια, για τις δυσκολίες της ζωής και για την άδικη κοινωνία, που σε άλλους δίνει όλα τα «πλούσια ελέη», και σε άλλους, τη φτώχεια με το τσουβάλι. Ρωτούσε, λοιπόν, ο Καραγκιόζης εμάς τα πιτσιρίκια, που καθόμασταν σε σκαμνάκια, μπροστά στον μπερντέ, και παρακολουθούσαμε την παράσταση: «Για πέστε μου, βρε παιδιά, είναι δίκαιη αυτή η κοινωνία, να δίνει σε άλλους μια κασέλα λίρες, και άλλοι, να παίζει η κοιλιά τους μαντολίνο απ' την πείνα; Είναι σωστό και δίκαιο, άλλοι να τρώνε αστακό/ και ψάρι μαγιονέζα/ κι άλλοι με κρεμμυδόσουπα, να τηνε κάνουν τέζα;/ Να ζουν σε μέγαρα ψηλά/ οι πλούσιοι οι μάγκες/ κι εμείς τα μπατιρόπουλα/ σε τσίγκους και παράγκες;». Και εμείς, όλα μαζί τα παιδιά, φωνάζαμε από κάτω: «Οοοχιι!..».

Τα θυμήθηκα πάλι τις προάλλες εκείνα τα στιχάκια του κυρ- Ανέστη, βλέποντας το χριστουγεννιάτικο ρεπορτάζ, που έκανε στην κρεαταγορά μια νεαρή δημοσιογράφος. «Εσείς, τι καλά θα ψωνίσετε αυτές τις άγιες μέρες;», ρωτάει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. «Εμείς... τι να ψωνίσουμε, κορίτσι μου...», απαντάει ο γεροντάκος, που το «εισόδημά» του - η σύνταξη του ΤΕΒΕ - ανέρχεται στο... ιλιγγιώδες ποσό των 97.000 δραχμών. «Μισό κιλό γίγαντες θα πάρουμε, θα τους φτιάξει η γριά μου από 'δω γκιουβέτσι, και θα την περάσουμε... μπέικα». «Εσείς;», ρωτάει η κοπέλα έναν άλλο κύριο, που τον βλέπει να κοιτάει ψηλά στις ταμπελίτσες, τις «αστρονομικές» τιμές των αμνοεριφίων. «Πώς θα τα περάσετε τα Χριστούγεννα;». Και εκείνος, χωρατατζής και ετοιμόλογος, απαντάει κεφάτα: «Εμείς, κινέζικα!». «Δηλαδή;», ξαναρωτάει ξαφνιασμένη η δημοσιογράφος.

«Δηλαδή, με... ρύζι. Μια μεγάλη γαβάθα με πιλάφι, και λύνουμε το πρόβλημα, για όλες τις «άγιες μέρες».

(Παρένθεση: Οι «προνομιούχοι», δεν κατέβηκαν στην αγορά, για να τους ρωτήσει η ρεπόρτερ, τι θα ψωνίσουν. Αυτούς, τη γαλοπούλα, το γουρουνόπουλο, το κατσικάκι και ό,τι άλλο εκλεκτό τραβάει η ψυχή τους, θα τους τα στείλει ο χασάπης στο σπίτι τους).

Στη «Βαρβάκειο» κατέβηκε, βέβαια, και ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Εμπορίου, να ελέγξει τις τιμές και, γενικά, την κατάσταση στην αγορά. Αφού τα είδε όλα, αποφάνθηκε με ύφος επίσημο: «Υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών. Και οι τιμές, είναι πολύ καλές. Μπορώ να πω, καλύτερες και από πέρυσι». Οπότε, πετάγεται μέσα από το πλήθος ένας «καταναλωτής», σηκώνοντας ψηλά το χέρι του, με τα δάχτυλα τεντωμένα. «Τι μας λέτε τώρα, κύριε;!..», φωνάζει αγανακτισμένος. «Από πού κατέβηκες εσύ, απ' τον Αρη; Πέρσι, το κατσίκι είχε δυο χιλιάδες, και φέτος έχει 3.700. Η γαλοπούλα, από 1.500, πήγε 2.600. Σε ποιους τα λες αυτά; Για τόσο ηλίθιους μας περνάτε;». Τότε, ο «αρμόδιος» προσπάθησε «να τα μαζέψει». «Ναι, δε λέω..., δίκαιο έχετε, αλλά... περίπου, μπορώ να πω.., οι τιμές είναι κάπως... λογικές». «Τώρα, μας φώτισες!», του βάλανε πρόγκα, όλοι μαζί οι «καταναλωτές», και εκείνος φρόντισε, ξεγλιστρώντας, να το στρίψει, «αλά γαλλικά».

Αλλά, πέραν του κυρίου «αρμόδιου» και των «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η «σοσιαλιστική» μας κυβέρνηση έριξε στη «μάχη της αγοράς» και την ίδια την υφυπουργό Ανάπτυξης, την κυρία Μιλένα. Η οποία, με το βάρος της υπουργικής της ιδιότητας, με τη σοφία και τις γνώσεις που διαθέτει, (παρά το νεαρόν της ηλικίας της), συμβούλεψε τους υποψήφιους αγοραστές και όλους, γενικά, τους ευτυχείς Ελληνες πολίτες, που έχουν την τύχη να ζουν «υπό την σκέπην» μιας τόσο σοφής και στοργικής κυβέρνησης: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν πολύ. Να ελέγχουν τις τιμές, να κρίνουν, να συγκρίνουν, και μετά να αγοράζουν αυτό που θέλουν».

Τώρα, μας φώτισες και εσύ, αγαπητή και συμπαθέστατη κυρία Μιλένα...


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ