ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Θωράκιση της «καρδιάς του καπιταλισμού»

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την ψήφο της ΔΗΜΑΡ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε προχτές από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις». Οπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο ακόμα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και μια σειρά τροπολογιών που το έκαναν αντιλαϊκότερο, όπως αυτή που προβλέπει ότι όσοι δεν δύνανται να καταβάλουν φόρους κληρονομιάς για ακίνητο που κληρονόμησαν, παραδίδουν την πλήρη κυριότητα αυτού του ακινήτου ή άλλου ακινήτου στο κράτος. Με άλλη τροπολογία απαλλάσσει βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά μεταλλουργικές δραστηριότητες.

Ενώ 4 άρθρα του εγκρίθηκαν μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Τα άρθρα αφορούσαν τις αρμοδιότητες που δίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδας να αποφασίζει για τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από τράπεζα σε τράπεζα, την αναδρομική απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη που προέκυψαν μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την παραχώρηση σε ξενοδοχειακούς ομίλους να κάνουν χρήση των αιγιαλών ακόμα και όταν ανάμεσά τους παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα και την απόλυση των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ. Τα άρθρα εγκρίθηκαν με 144 ψήφους υπέρ και 99 κατά.

Στο μεταξύ αποσύρθηκε η διάταξη του νομοσχεδίου που αφορούσε το χρόνο εμφάνισης των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Πρωταρχικά στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με αυτό «επιδιώκει για μία ακόμη φορά να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τον Κανονισμό για τη "Βασιλεία ΙΙΙ". Στο πλαίσιο της συνολικότερης στήριξης που παρέχουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους μονοπωλιακούς ομίλους - μονοπωλιακοί όμιλοι είναι και οι τράπεζες, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εντάσσεται συνολικά στις κεφαλαιοκρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις - για να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση και την απαξίωση των κεφαλαίων και ταυτόχρονα να θωρακιστούν για την επόμενη μέρα, για τη μέρα δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι η στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους εκφράζεται μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, μέσα από την αγορά πολύ ακριβά από τη μεριά του κράτους των επιχειρήσεων και την πώλησή τους πολύ πιο φθηνά, μέσα από την παραχώρηση της γης, των ακτών, του αιγιαλού και των δασικών εκτάσεων, μέσα από την παροχή πολύ φθηνού ρεύματος το οποίο καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν αμφισβητούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τόνισε: «Η καπιταλιστική ανάπτυξη εμάς δεν μας αφορά και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο απαντάμε στο ερώτημα το οποίο θέτουν και ο υπουργός, αλλά και άλλοι, αν μας αφορά η υπόθεση σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λέμε όχι, γιατί ακριβώς αυτή η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιδιώκει τη σταθεροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλωστε, σταθεροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος σημαίνει ανεργία, σημαίνει πολύ φθηνή εργατική δύναμη, σημαίνει εξαθλιωμένος λαός, σημαίνει πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Νέα προνόμια στα μονοπώλια του Τουρισμού

Νέα προνόμια και «φιλέτα» γης έταξε στα μονοπώλια του τουριστικού κλάδου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας, Τετάρτη βράδυ, στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: Χαμηλότερη φορολογία, ενίσχυσή τους και με ζεστό παραδάκι, ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με χτύπημα κάθε λαϊκής αντίδρασης στην επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Περιέγραψε ως στόχους της κυβέρνησης: Την επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου. Την προσέλκυση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών, ανεβάζοντας τη μέση τουριστική δαπάνη πολύ πάνω από εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή τα 146 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 162 στην Τουρκία και 200 στην Ιταλία. Τη διείσδυση σε αγορές όπου σήμερα η χώρα έχει χαμηλή συμμετοχή, όπως Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία. Την ανάπτυξη καθετοποιημένων τουριστικών εκμεταλλεύσεων, της παραθεριστικής κατοικίας και εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών (ιστορικός τουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός, θαλάσσιος τουρισμός και μαρίνες). Στόχοι που έρχονται να εκφράσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός το είπε καθαρά ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, «απαιτούνται μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις», που ήδη η κυβέρνηση προωθεί:

Στο χωροταξικό, προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραλιακών περιοχών, η χάραξη του αιγιαλού και η αποκρατικοποίηση των μαρίνων, εκσυγχρονισμοί για να ξεπουληθούν ευκολότερα φυσικός πλούτος και υποδομές του τόπου.

Προανήγγειλε σημαντική μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου στον τουρισμό την επόμενη τετραετία, για να γίνει ανταγωνιστικός με άλλες χώρες.

Εκανε σαφές ότι θα προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, η «αναβάθμιση (...) του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα», όπερ σημαίνει νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Επιπλέον, τάζοντας ζεστό παραδάκι στα μονοπώλια του κλάδου τόνισε: «Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων από ΕΣΠΑ».

Χαρακτηρίζοντας «άμεση προοπτική» το να δημιουργηθούν «πολλαπλά σημεία για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων», βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, απευθύνοντας και ανοιχτές απειλές ότι δε θα ανεχτεί οτιδήποτε βλάπτει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου: «(...)μιλάω για την κρουαζιέρα, την οποία επί χρόνια την είχαμε στην απαγόρευση! Υπό την απειλή τίνων; Στενόμυαλων, μικρόψυχων, συντεχνιακών, ιδεοληπτικών, κομματικών επιδιώξεων (...) δώσαμε σκληρή μάχη. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν. Και προχωράμε σε αυτήν τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης. Οριστικά!»...

ΕΠΟΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πακτωλός για την «κεφαλαιακή θωράκιση»

Μαζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις μεγάλες λεγόμενες συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δρομολογούν οι επικείμενοι διαγνωστικοί έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ. Η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρει ότι οι τράπεζες θα «κληθούν να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες εντός διαστήματος 6 έως 9 μηνών μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης», η οποία αναμένεται στο τέλος Οκτώβρη του 2014.

Οι εποπτικοί έλεγχοι αφορούν στην «ποιότητα» των χαρτοφυλακίων, με επίκεντρο τα προβληματικά δάνεια, καθώς και άλλων στοιχείων που εμφανίζονται στους ισολογισμούς, ενώ επιπλέον «κεφαλαιακές ανάγκες» αναμένεται να προκύψουν από τα «ακραία σενάρια προσομοίωσης» που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ. Βεβαίως, στα προβληματικά δάνεια τα μεγαλύτερα είναι αυτά των επιχειρήσεων, λόγω κρίσης και υπάρχει ζήτημα αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα «χτυπηθούν». Στα επιλεγόμενα κριτήρια περιλαμβάνονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι, οι ειδικοί κίνδυνοι για κάθε ξεχωριστή χώρα, το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων, το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού κ.ά. Παράλληλα, η «άσκηση προσομοίωσης» περιλαμβάνει «ακραία» σενάρια ως προς τους ρυθμούς πτώσης του ΑΕΠ για κάθε χώρα, την κατρακύλα στα χρηματιστήρια και στα κρατικά ομόλογα, τα ποσοστά της ανεργίας κ.ά., τα οποία θα συνυπολογιστούν για τον εντοπισμό των «κεφαλαιακών αναγκών». Στους διαγνωστικούς ελέγχους της ΕΚΤ, υπόκεινται και οι 4 ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, σε συνέχεια αυτών που έχουν προηγηθεί.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 5,8 δισ. ευρώ - η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - η παρεχόμενη «έκπτωση» για τους νέους μεγαλομετόχους έφτασε στο 80%.

Τραπεζικός δανεισμός

Στα 215,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Μάρτη του 2014 τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται μείωση σε ποσοστό 4,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) εμφανίζονται σε 100,4 δισ. ευρώ (μείωση 3,4%), από τις επιχειρήσεις στα 101,8 δισ. ευρώ (μείωση 5,3%), ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνεται στο 118% του ΑΕΠ.

Μπίζνες με την ΕΥΔΑΠ

Στη πώληση, μέσω χρηματιστηρίου, του μετοχικού πακέτου 10% της ΕΥΔΑΠ προχώρησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγοραστής είναι η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Paulson», η οποία είναι και μέτοχος στην Πειραιώς. Το 10% της ΕΥΔΑΠ είχε περιέλθει στην Πειραιώς μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, μετά την εξαγορά της.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μακριά από το στόχο ο πληθωρισμός

Αρκετά κάτω από το στόχο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ, κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατά τον μήνα Απρίλη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χτες, αν και για πρώτη φορά εντός του έτους εμφανίζεται μία ελαφρά άνοδος κατά 0,2% σε σχέση με το Μάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, για τη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 0,7% έναντι 0,5% τον προηγούμενο μήνα, με την υψηλότερη αύξηση (1,6% έναντι 1,1%) να αναμένεται στον τομέα των υπηρεσιών. Ακολούθως, στα τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα στο 0,7% έναντι 1% το Μάρτη, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,1% έναντι 0,2% και στην Ενέργεια -1,2% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. Το θέμα του πληθωρισμού σχετίζεται με τη ρευστότητα κεφαλαίου για επενδύσεις, γεγονός που έχει επίσης άμεση σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας. Γύρω απ' αυτό το ζήτημα συγκρούονται τα δύο μείγματα αστικής πολιτικής, το αυστηρά δημοσιονομικό και το επεκτατικό, οξύνοντας τις αντιθέσεις και εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ