Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Νέα προνόμια στα μονοπώλια του Τουρισμού

Νέα προνόμια και «φιλέτα» γης έταξε στα μονοπώλια του τουριστικού κλάδου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας, Τετάρτη βράδυ, στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: Χαμηλότερη φορολογία, ενίσχυσή τους και με ζεστό παραδάκι, ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με χτύπημα κάθε λαϊκής αντίδρασης στην επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Περιέγραψε ως στόχους της κυβέρνησης: Την επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου. Την προσέλκυση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών, ανεβάζοντας τη μέση τουριστική δαπάνη πολύ πάνω από εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή τα 146 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 162 στην Τουρκία και 200 στην Ιταλία. Τη διείσδυση σε αγορές όπου σήμερα η χώρα έχει χαμηλή συμμετοχή, όπως Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία. Την ανάπτυξη καθετοποιημένων τουριστικών εκμεταλλεύσεων, της παραθεριστικής κατοικίας και εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών (ιστορικός τουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός, θαλάσσιος τουρισμός και μαρίνες). Στόχοι που έρχονται να εκφράσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός το είπε καθαρά ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, «απαιτούνται μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις», που ήδη η κυβέρνηση προωθεί:

Στο χωροταξικό, προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραλιακών περιοχών, η χάραξη του αιγιαλού και η αποκρατικοποίηση των μαρίνων, εκσυγχρονισμοί για να ξεπουληθούν ευκολότερα φυσικός πλούτος και υποδομές του τόπου.

Προανήγγειλε σημαντική μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου στον τουρισμό την επόμενη τετραετία, για να γίνει ανταγωνιστικός με άλλες χώρες.

Εκανε σαφές ότι θα προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, η «αναβάθμιση (...) του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα», όπερ σημαίνει νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Επιπλέον, τάζοντας ζεστό παραδάκι στα μονοπώλια του κλάδου τόνισε: «Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων από ΕΣΠΑ».

Χαρακτηρίζοντας «άμεση προοπτική» το να δημιουργηθούν «πολλαπλά σημεία για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων», βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, απευθύνοντας και ανοιχτές απειλές ότι δε θα ανεχτεί οτιδήποτε βλάπτει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου: «(...)μιλάω για την κρουαζιέρα, την οποία επί χρόνια την είχαμε στην απαγόρευση! Υπό την απειλή τίνων; Στενόμυαλων, μικρόψυχων, συντεχνιακών, ιδεοληπτικών, κομματικών επιδιώξεων (...) δώσαμε σκληρή μάχη. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν. Και προχωράμε σε αυτήν τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης. Οριστικά!»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ