Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Θωράκιση της «καρδιάς του καπιταλισμού»

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την ψήφο της ΔΗΜΑΡ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε προχτές από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις». Οπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο ακόμα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και μια σειρά τροπολογιών που το έκαναν αντιλαϊκότερο, όπως αυτή που προβλέπει ότι όσοι δεν δύνανται να καταβάλουν φόρους κληρονομιάς για ακίνητο που κληρονόμησαν, παραδίδουν την πλήρη κυριότητα αυτού του ακινήτου ή άλλου ακινήτου στο κράτος. Με άλλη τροπολογία απαλλάσσει βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά μεταλλουργικές δραστηριότητες.

Ενώ 4 άρθρα του εγκρίθηκαν μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Τα άρθρα αφορούσαν τις αρμοδιότητες που δίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδας να αποφασίζει για τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από τράπεζα σε τράπεζα, την αναδρομική απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη που προέκυψαν μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την παραχώρηση σε ξενοδοχειακούς ομίλους να κάνουν χρήση των αιγιαλών ακόμα και όταν ανάμεσά τους παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα και την απόλυση των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ. Τα άρθρα εγκρίθηκαν με 144 ψήφους υπέρ και 99 κατά.

Στο μεταξύ αποσύρθηκε η διάταξη του νομοσχεδίου που αφορούσε το χρόνο εμφάνισης των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Πρωταρχικά στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με αυτό «επιδιώκει για μία ακόμη φορά να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τον Κανονισμό για τη "Βασιλεία ΙΙΙ". Στο πλαίσιο της συνολικότερης στήριξης που παρέχουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους μονοπωλιακούς ομίλους - μονοπωλιακοί όμιλοι είναι και οι τράπεζες, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εντάσσεται συνολικά στις κεφαλαιοκρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις - για να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση και την απαξίωση των κεφαλαίων και ταυτόχρονα να θωρακιστούν για την επόμενη μέρα, για τη μέρα δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

Σημείωσε ότι η στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους εκφράζεται μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, μέσα από την αγορά πολύ ακριβά από τη μεριά του κράτους των επιχειρήσεων και την πώλησή τους πολύ πιο φθηνά, μέσα από την παραχώρηση της γης, των ακτών, του αιγιαλού και των δασικών εκτάσεων, μέσα από την παροχή πολύ φθηνού ρεύματος το οποίο καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν αμφισβητούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τόνισε: «Η καπιταλιστική ανάπτυξη εμάς δεν μας αφορά και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο απαντάμε στο ερώτημα το οποίο θέτουν και ο υπουργός, αλλά και άλλοι, αν μας αφορά η υπόθεση σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λέμε όχι, γιατί ακριβώς αυτή η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιδιώκει τη σταθεροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλωστε, σταθεροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος σημαίνει ανεργία, σημαίνει πολύ φθηνή εργατική δύναμη, σημαίνει εξαθλιωμένος λαός, σημαίνει πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα και παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων για τη θωράκιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (2018-01-04 00:00:00.0)
Ζητούμενο η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2016-03-04 00:00:00.0)
Η επαγγελία της ανάπτυξης: Το παράδειγμα της λαϊκής κατοικίας (2013-12-08 00:00:00.0)
Μανούβρες και προσαρμογές σε βάρος του λαού (2012-06-19 00:00:00.0)
Αν έχεις τύχη... (2004-06-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνες πρακτικές επιχειρηματικού δανεισμού (2002-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ