ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις και αντεγκλήσεις

ΜΑΝΙΛΑ - ΑΝΟΪ.--

Η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση Φιλιππίνων - ΗΠΑ μετά την υπογραφή του νέου συμφώνου διμερούς «αμυντικής» συνεργασίας ξεκίνησε, χτες, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 5.500 Φιλιππινέζοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί, αναμένεται να διαρκέσουν δύο βδομάδες.

Θυμίζουμε ότι με τη νέα συμφωνία, η Ουάσιγκτον εξασφαλίζει νέο ισχυρό «πάτημα» στη Νοτιοανατολική Ασία, μία περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους και γι' αυτό πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, το Βιετνάμ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση της Κίνας να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου σε ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας την οποία το Ανόι θεωρεί μέρος της δικής του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ έκανε λόγο για «παράνομη» και «άκυρη» κίνηση, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας «Petrovietnam» ζήτησε από την εταιρεία «China National Offshore Oil Corporation» (CNOOC) να σταματήσει αμέσως όλες τις «παράνομες δραστηριότητες». Επιπλέον, το Ανόι κατηγορεί το Πεκίνο ότι εμποδίζει τη δραστηριότητα των βιετναμέζικων εξερευνητικών σκαφών και παρενοχλεί ψαράδες, από το Βιετνάμ αλλά και τις Φιλιππίνες.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φόβοι για πάνω από 2.500 νεκρούς

Οι έρευνες σταμάτησαν το Σάββατο, καθώς η περιοχή θεωρήθηκε απροσπέλαστη για τα σωστικά μέσα

Κουβέρτες και ψωμί είναι τα μέσα για να επιβιώσουν οι «τυχεροί» που δε θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχους
Κουβέρτες και ψωμί είναι τα μέσα για να επιβιώσουν οι «τυχεροί» που δε θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχους
ΦΕΪΖΑΜΠΑΝΤ.--

Φόβοι για πάνω από 2.500 νεκρούς εκφράζονται στο Αφγανιστάν, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη βόρεια επαρχία Μπαντακχσάν. Εκτός από τους 2.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι βρίσκονταν στα σπίτια τους (μέρα αργίας για τους Μουσουλμάνους) όταν τόνοι λάσπης και βράχων καταπλάκωσαν τουλάχιστον 300 σπίτια, ακόμα 600 άνθρωποι που έσπευσαν να βοηθήσουν για τον εντοπισμό επιζώντων χτυπήθηκαν από νέο «κύμα» κατολίσθησης...

Μέχρι χτες, αναφέρονταν ότι 250 πτώματα είχαν ανασυρθεί και αναγνωριστεί, αλλά οι έρευνες σταμάτησαν το Σάββατο, μεταξύ άλλων και γιατί η περιοχή θεωρήθηκε απροσπέλαστη για τα μέσα διάσωσης λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο, οι ελλείψεις σε σωστικά μέσα ήταν τέτοιες που ανάγκασαν πολλούς να σκάβουν με τα χέρια τους για να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ τραγικές είναι οι συνθήκες για όσους «γλίτωσαν» καθώς σε ένα μεγάλο μέρος τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε το καρβέλι ψωμί, την κουβέρτα ή την τέντα που μοίραζαν διάφορες ΜΚΟ, υποκαθιστώντας το ρόλο των σχεδόν ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη Κυριακή πανεθνική μέρα πένθους και δέχτηκε τα συλλυπητήρια διαφόρων ηγετών και κρατών (ΗΠΑ, Κίνα) που δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Από την κατολίσθηση, 700 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ακόμα 4.000 άνθρωποι από όλη τη γύρω περιοχή επίσης ξεσπιτώθηκαν από το φόβο για νέα κατολίσθηση αλλά και τις πλημμύρες που συνεχίζονται.

Η επαρχία Μπαντακχσάν θεωρείται μία από τις φτωχότερες του Αφγανιστάν. Ο λαός της, όπως και σε όλη τη χώρα, στερείται ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες, αν και η πατρίδα του έχει φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν ευημερία και να τον θωρακίσουν από φυσικές καταστροφές. Στον αντίποδα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών που - ειδικά μετά την «ειρηνευτική αποστολή» που εξαπολύθηκε το 2001 - μπουκάρουν μαζικά για να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της, τα αναρίθμητα νεανικά φτηνά εργατικά χέρια και τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση.

ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο η σύσφιξη δεσμών για τη διεθνή «ασφάλεια» και πλήθος επιχειρηματικών συνεργασιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία ξεκίνησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σημειώθηκε ότι η επίσκεψη είναι συνέχεια του ταξιδιού που είχε κάνει πέρυσι ο Ολάντ στη Γαλλία και εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, καταρχήν σε τρία πεδία: οικονομία, «ασφάλεια» και πολιτισμός.

Ο ερχομός του Αμπε στη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη που περιλαμβάνει επισκέψεις και σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία και Βρετανία.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Γαλλική προεδρία, ο Αμπε επισήμανε ότι η χώρα του θα επιδιώξει «ενεργητική συμβολή... στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, ακόμα πιο ενεργή για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία», προμηνύοντας προφανώς την ενεργότερη εμπλοκή του Τόκιο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και «ειρηνευτικές» αποστολές διεθνώς. Στο φόντο της ουκρανικής κρίσης και των ανταγωνισμών που αυτή αντανακλά και ενισχύει, οι δύο ηγέτες διακήρυξαν αντίθεση με κάθε απόκτηση ή σχετική αξίωση για προσάρτηση ενός έθνους ή μέρους ενός έθνους, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα, δεσμεύτηκαν για την προώθηση μιας σειράς επιχειρηματικών συνεργασιών μονοπωλίων από τις δύο χώρες, ιεραρχώντας κλάδους όπως η αεροναυπηγική, η πυρηνική ενέργεια, η ρομποτική, η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και η γεωργία. Ειδικότερα, εκφράστηκε ικανοποίηση για τη σύσταση κοινής επιχείρησης μεταξύ AREVA και ANADEC ATOX για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη διάλυση των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, όπως και η κοινή προώθηση αντιδραστήρων στην Τουρκία.

Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες αγορές και πεδία όπου το ενδιαφέρον των μονοπωλίων επικεντρώνεται όλο και περισσότερο, συμφώνησαν «να ανταλλάσσουν πληροφορίες» για περιοχές, όπου οι δύο χώρες «έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα» και να ενισχύσουν τη βιομηχανική τους συνεργασία, «ώστε να επωφεληθεί από τρίτες χώρες σε Αφρική και Ασία».

ΚΟΥΒΑ
Απορρίπτει τα περί «τρομοκρατίας»

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει την για 30ή φορά αστήριχτη κατηγορία που απευθύνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ προς το Νησί της Επανάστασης, ότι «είναι χώρα που πατρονάρει την τρομοκρατία». Σημειώνει την αντίφαση που διατυπώνεται και στην Εκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την τρομοκρατία, ότι ενώ αναφέρεται πως «η Κούβα συμβάλλει και παρέχει κάθε βοήθεια για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας και της κυβέρνησης της χώρας, για να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης», ή ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η κουβανική κυβέρνηση παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε παραστρατιωτικές ομάδες», παρ' όλα αυτά επιμένει στον ισχυρισμό της.

Στη συνέχεια το ΥΠΕΞ της Κούβας σημειώνει ότι «είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ αυτές που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν την κρατική τρομοκρατία ως όπλο ενάντια σε χώρες που αντιστέκονται στην επιβολή τους, χρησιμοποιούν απαράδεκτες μεθόδους, όπως τα βασανιστήρια, η υψηλή στρατιωτική τεχνολογία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εκτελέσεις, χωρίς καμία προηγούμενη διαδικασία δίκης, εμφανιζόμενων ως τρομοκρατών, ανάμεσά τους και πολίτες των ΗΠΑ. Είναι αυτές επίσης που έχουν προκαλέσει ασύλληπτο αριθμό θανάτων άμαχων αθώων πολιτών. Και η Κούβα είναι μια από τις χώρες που προκειμένου να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της έχει υποστεί για δεκαετίες τις συνέπειες των τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν από το έδαφος των ΗΠΑ, με συνολικό απολογισμό 3.478 νεκρούς και 2.099 αναπήρους». Αναφέρονται επίσης η δράση του πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες, με πιο χαρακτηριστική την ανατίναξη του αεροπλάνου των Κουβανικών αερογραμμών στις 6 Οκτώβρη του 1976 από την οποία σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι ή η αδικία με την καταδίκη των 5 Κουβανών αγωνιστών (οι 3 ακόμη κρατούνται).

Καταλήγοντας το ΥΠΕΞ της Κούβας απαιτεί να σταματήσει η χειραγώγηση με το θέμα της τρομοκρατίας και να βγει η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Αστική εναλλαγή

Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων, ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναδείχτηκε από το Εθνικό Εκλογικό Δικαστήριο πρόεδρος της χώρας, με 39% στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι του εξασφαλίζει μη ανατρέψιμη νίκη. Πάντως, ο συγκεκριμένος 50χρονος επιχειρηματίας του αντιπολιτευόμενου «Παναμέζικου Κόμματος» ήταν ως το 2011 ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατική Αλλαγή», του επίσης επιχειρηματία απερχόμενου προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι.

Δεύτερος σε ποσοστό ήρθε ο Χοσέ Ντομίνγκο Αριας, του κόμματος που υποστηρίχτηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο με 32% και τρίτος ο πρώην δήμαρχος της Πόλης του Παναμά, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, με 27,6%.

Ο νέος εκλεγμένος αστός πολιτικός, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιούλη, προέβαλε τα ζητήματα της καλύτερης διαχείρισης, της πάταξης της διαφθοράς και της ακρίβειας και τις σχέσεις με τα συνδικάτα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Προτάσεις «βελτίωσης» που δεν αγγίζουν την ουσία

ΣΕΟΥΛ.--

Να ενισχύσει τον έλεγχο της ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων στην ακτοπλοΐα ισχυρίζεται ότι αναζητά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση, είκοσι σχεδόν μέρες μετά το τραγικό ναυάγιο με το πλοίο «Σεουόλ», που άφησε πίσω του πάνω από 300 νεκρούς και αγνοούμενους. Ανάμεσα σε όσα εξετάζονται, είναι μέτρα που αφορούν την ακριβέστερη καταγραφή επιβατών και φορτίου, η τοποθέτηση «μαύρων κουτιών» που θα καταγράφουν π.χ. την επικοινωνία της γέφυρας με την ακτοφυλακή, την ταχύτητα και την πορεία του πλοίου, θέσπιση ορίων ταχύτητας στα επιβατηγά και άλλα. Φυσικά, στο απυρόβλητο θα μείνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα πλοία και συνολικά στις μεταφορές, η αιτία δηλαδή που γεννά τους κινδύνους για ναυτεργάτες και επιβάτες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις «λύσεις» που συζητά η κυβέρνηση για την αποφυγή νέων ναυαγίων, είναι και η ...αλλαγή των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες σήμερα ανατίθεται ο έλεγχος των πλοίων.

Στο μεταξύ, οι δύτες είχαν ολοκληρώσει χτες τον έλεγχο στους 61 από τους 64 θαλάμους του κουφαριού του «Σεουόλ», έχοντας ανασύρει συνολικά 244 νεκρούς.

  • Διακόσιοι επιβάτες τραυματίστηκαν την Κυριακή στη Σεούλ, όταν λόγω «μηχανικής δυσλειτουργίας» (δε λειτούργησε το σύστημα ασφαλείας που ενεργοποιείται όταν ένας συρμός βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τον άλλο), συγκρούστηκαν δύο συρμοί του μετρό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ