Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις και αντεγκλήσεις

ΜΑΝΙΛΑ - ΑΝΟΪ.--

Η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση Φιλιππίνων - ΗΠΑ μετά την υπογραφή του νέου συμφώνου διμερούς «αμυντικής» συνεργασίας ξεκίνησε, χτες, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 5.500 Φιλιππινέζοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί, αναμένεται να διαρκέσουν δύο βδομάδες.

Θυμίζουμε ότι με τη νέα συμφωνία, η Ουάσιγκτον εξασφαλίζει νέο ισχυρό «πάτημα» στη Νοτιοανατολική Ασία, μία περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους και γι' αυτό πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, το Βιετνάμ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση της Κίνας να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου σε ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας την οποία το Ανόι θεωρεί μέρος της δικής του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ έκανε λόγο για «παράνομη» και «άκυρη» κίνηση, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας «Petrovietnam» ζήτησε από την εταιρεία «China National Offshore Oil Corporation» (CNOOC) να σταματήσει αμέσως όλες τις «παράνομες δραστηριότητες». Επιπλέον, το Ανόι κατηγορεί το Πεκίνο ότι εμποδίζει τη δραστηριότητα των βιετναμέζικων εξερευνητικών σκαφών και παρενοχλεί ψαράδες, από το Βιετνάμ αλλά και τις Φιλιππίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ