Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
Ανάληψη ευθύνης για απαγωγές μαθητριών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Απήγαγα τα κορίτσια σας γιατί... πρέπει να σταματήσει η δυτική παιδεία! Τα κορίτσια πρέπει να παρατήσουν το σχολείο και να παντρευτούν. Στο όνομα του Αλλάχ θα τα πουλήσω», είπε μεταξύ άλλων σε 57λεπτο ηχητικό παραλήρημα ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», που επιδιώκει τη διά της βίας επιβολή ισλαμικού νόμου σε όλη τη Νιγηρία, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για τη μαζική απαγωγή 300 μαθητριών Λυκείου στις 15 Απρίλη, εκ των οποίων οι 276 παραμένουν στα χέρια των αδίστακτων εγκληματιών, καθώς 53 κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Το μήνυμα του αρχηγού της «Μπόκο Χαράμ» (που σημαίνει η Δυτική Παιδεία είναι απαγορευμένη) εμφανίζεται ενώ οι νιγηριανές αρχές υποτίθεται πως εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και απελευθέρωση των μαθητριών από τους τρομοκράτες. Παράλληλα, αυξάνονται οι φήμες που θέλουν τις ομήρους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ και το Καμερούν, και να έχουν είτε «παντρευτεί» διά της βίας τους διοικητές της οργάνωσης, είτε να έχουν πωληθεί προς 12 δολάρια έκαστη...

Ολα αυτά διαδραματίζονται σε μία περίοδο κατά την οποία τα μάτια πολλών χωρών είναι στραμμένα στη Νιγηρία, ενόψει και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την Αφρική, που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Τετάρτη (7 Μάη) ως την Παρασκευή, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων αξιωματούχων και ηγετών, όπως ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και οι πρόεδροι της Σενεγάλης, της Κένυας και της Ρουάντας. Οι νιγηριανές αρχές έχουν ήδη διατάξει τη διακοπή των μαθημάτων σε σχολεία που βρίσκονται πέριξ του συνεδριακού κέντρου και έχουν κινητοποιήσει 6.000 αστυνομικούς για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων το τριήμερο του συνεδρίου.

Το ίδιο 24ωρο, δεκάδες ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» κατέστρεψαν χωριό έξω από την κωμόπολη Γκαμπόρου Νγκάλα στη βορειοανατολική Νιγηρία και άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν για να γλιτώσουν στο γειτονικό Καμερούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ