Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο η σύσφιξη δεσμών για τη διεθνή «ασφάλεια» και πλήθος επιχειρηματικών συνεργασιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία ξεκίνησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σημειώθηκε ότι η επίσκεψη είναι συνέχεια του ταξιδιού που είχε κάνει πέρυσι ο Ολάντ στη Γαλλία και εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, καταρχήν σε τρία πεδία: οικονομία, «ασφάλεια» και πολιτισμός.

Ο ερχομός του Αμπε στη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη που περιλαμβάνει επισκέψεις και σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία και Βρετανία.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Γαλλική προεδρία, ο Αμπε επισήμανε ότι η χώρα του θα επιδιώξει «ενεργητική συμβολή... στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, ακόμα πιο ενεργή για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία», προμηνύοντας προφανώς την ενεργότερη εμπλοκή του Τόκιο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και «ειρηνευτικές» αποστολές διεθνώς. Στο φόντο της ουκρανικής κρίσης και των ανταγωνισμών που αυτή αντανακλά και ενισχύει, οι δύο ηγέτες διακήρυξαν αντίθεση με κάθε απόκτηση ή σχετική αξίωση για προσάρτηση ενός έθνους ή μέρους ενός έθνους, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα, δεσμεύτηκαν για την προώθηση μιας σειράς επιχειρηματικών συνεργασιών μονοπωλίων από τις δύο χώρες, ιεραρχώντας κλάδους όπως η αεροναυπηγική, η πυρηνική ενέργεια, η ρομποτική, η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και η γεωργία. Ειδικότερα, εκφράστηκε ικανοποίηση για τη σύσταση κοινής επιχείρησης μεταξύ AREVA και ANADEC ATOX για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη διάλυση των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, όπως και η κοινή προώθηση αντιδραστήρων στην Τουρκία.

Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες αγορές και πεδία όπου το ενδιαφέρον των μονοπωλίων επικεντρώνεται όλο και περισσότερο, συμφώνησαν «να ανταλλάσσουν πληροφορίες» για περιοχές, όπου οι δύο χώρες «έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα» και να ενισχύσουν τη βιομηχανική τους συνεργασία, «ώστε να επωφεληθεί από τρίτες χώρες σε Αφρική και Ασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ