Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Συμφωνία για 10ετή παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο συμφωνίας που θα εξασφαλίζει 10ετή παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο (μείζονος στρατηγικής σημασίας για τις αφρικανικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ) Τζιμπουτί, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από τη συγκεκριμένη ανατολικοαφρικανική χώρα, Ισμαήλ Ομαρ Γκέλεχ.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του στον Γκέλεχ, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη η συναίνεσή του στη μακροπρόθεσμη παραμονή των αμερικανικών συμβατικών στρατευμάτων, ειδικών δυνάμεων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο στρατόπεδο Λεμονιέ, που ήταν στο παρελθόν βάση του γαλλικού στρατού.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει ετησίως και για 10 χρόνια την παροχή 63.000.000 δολαρίων στις αρχές του Τζιμπουτί από τις ΗΠΑ. Υπάρχει, ακόμη, όρος που προβλέπει την παράταση της χρήσης της βάσης για επιπρόσθετα 10 χρόνια δίχως επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής, αλλά μόνον για το αριθμητικό ποσό της αμερικανικής ετήσιας «αποζημίωσης».

Η βάση των Αμερικανών στο στρατόπεδο Λεμονιέ είναι επισήμως η μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση στην υποσαχάρια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ