Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ελεύθερος ο Τζέρι Ανταμς

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Ελεύθερος αφέθηκε την Κυριακή, έπειτα από πέντε μέρες ανακρίσεων, ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς, που είχε συλληφθεί την περασμένη βδομάδα από τη βρετανική αστυνομία για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 38χρονης Τζ. Μακόβιλ, στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Ο φάκελος στοιχείων της αστυνομίας, σε σχέση με την πολιτική σταδιοδρομία του 65χρονου ηγέτη του Σιν Φέιν, παραδόθηκε σε Βρετανούς εισαγγελείς στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, αν και νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούσαν «ισχνές» τις πιθανότητες απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του για νομικούς, πολιτικούς και κυρίως για λόγους, όπως είπαν, «εθνικής ασφάλειας».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ανταμς μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε πως οι ανακρίσεις εστιάστηκαν σε μαγνητοφωνημένες καταθέσεις βετεράνων του ΙΡΑ, μεταξύ των οποίων ο Μπρένταν Χαγκς, που τον έφεραν διοικητή της οργάνωσης στο Μπέλφαστ υπεύθυνο για τη διαταγή εκτέλεσης της 38χρονης Τζ. Μακόβιλ, μίας μητέρας 10 παιδιών, που είχε θεωρηθεί αδίκως πληροφοριοδότης των βρετανικών αρχών κατοχής. Ο Ανταμς είπε ότι οι καταγγελίες του Χαγκς, που πέθανε από καρκίνο το 2008, ήταν ψευδείς και έγιναν ως αντίποινα για την απόφαση του ηγέτη του Σιν Φέιν, τη δεκαετία του '90, να προχωρήσει ο ΙΡΑ σε εκεχειρία και σε διαπραγματεύσεις πολιτικού συμβιβασμού με τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ