ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Επιθυμία για «στενότερη» εταιρική σχέση

Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ευρώπης και αραβικών χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενδιάμεσος κρίκος είναι το αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό «Economist» στην Αθήνα. Χτες, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι ομιλίες στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων ηγεσιών αραβικών χωρών είχαν κοινό τόπο την ανάγκη άρσης των υφιστάμενων εμποδίων στην αμφίπλευρη κίνηση κεφαλαίων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, με τον ενεργειακό τομέα να κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας παράλληλα την ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στις αραβικές χώρες. Υπογράμμισε ότι στόχος της Ελληνικής Προεδρίας στο επόμενο διάστημα είναι η διευκόλυνση και η επιτάχυνση των σχέσεων ΕΕ και αραβικού κόσμου, και χαρακτήρισε ως θεμελιώδες ζήτημα της σχέσης το «πρόβλημα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας και τα έργα υποδομής που συντελούνται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της τοποθέτησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας μέχρι το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, την αύξηση κατά 75% της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας σε υγροποιημένο αέριο LNG και την επικείμενη κατασκευή ακόμη μιας τέτοιας εγκατάστασης στη Β. Ελλάδα. Ο Ν. Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμη περισσότερα αραβικά κεφάλαια θα τοποθετηθούν στην εγχώρια οικονομία, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη συμμετοχή αραβικών «funds» στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αυξημένο το ενδιαφέρον των Αράβων

«Πύλη εισόδου σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ευρώπη», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του μοναρχικού καθεστώτος της Σ. Αραβίας Ab. Al Saud, και πρόεδρος της... οικογενειακής επιχείρησης «Kingdom Holding Company». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του αραβικού κόλπου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, αναφέροντας ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα. Επίσης, σημείωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, πέραν της Ενέργειας, παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, γεγονός που συνηγορεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επενδύσεων «πέραν του πετρελαίου». Ο Ab. Al Saud, μετά το τέλος της ομιλίας του αποχώρησε από το χώρο του συνεδρίου για τη διενέργεια προκαθορισμένης συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά.

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Μαροκινού πρωθυπουργού Abdel-Ilah, που κάλεσε τους Ευρωπαίους συνομιλητές του να συνειδητοποιήσουν πως «τα πράγματα έχουν αλλάξει», καθώς οι αραβικές χώρες αναζητούν οικονομικούς εταίρους «που θα τους έχουν εμπιστοσύνη» επισημαίνοντας ότι πλέον μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν επίσης ανεπτυγμένες οικονομίες στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γην και ύδωρ» σε ξένα και ντόπια μονοπώλια

Ανοιχτή πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού και του εσωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα, πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, απευθύνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Παράλληλα συνδράμει ντόπια μονοπώλια στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν βαθύτερα σε αγορές του εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε χτες συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Nabil Elaraby. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 10 και 11 Ιούνη στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Υπουργική Σύνοδος του Ιούνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία «να μιλήσουμε και για την οικονομική και εμπορική διάσταση της συνεργασίας μας». Ο Elaraby υπερακόντισε λέγοντας ότι «οι σχέσεις μας πρέπει να ωριμάσουν, πρέπει να επεκταθούν σε νέους τομείς και στόχος είναι πάντα η καλύτερη συνεργασία και η από κοινού ανάληψη έργων προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Αργότερα ο Βενιζέλος είδε εκπροσώπους του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «πρώτη και στις διαρθρωτικές αλλαγές» που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του. Οι δε παράγοντες του Επιμελητηρίου αναγνώρισαν ότι δεν έχουμε μόνο μεταρρυθμίσεις, «οι οποίες υπεβλήθησαν από τα διεθνή κείμενα, τα οποία έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της αλλά αποτελούν και πρωτοβουλίες της ίδιας της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει και να προετοιμάσει το έδαφος για το καινούργιο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας».

Σημειωτέον, στη Βουλιαγμένη διεξάγεται σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με συναντήσεις «ομάδων εργασίας» ανά τομέα επενδύσεων (Εμπόριο, επιχειρήσεις, Γεωργία, Εκπαίδευση, Ερευνα, Πολιτισμός, Υγεία, Ενέργεια, Τουρισμός, Μεταφορές, Αθλητισμός κ.ά.).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Zeev Elkin. Επισήμως, «αναφέρθηκαν στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και στη σημαντική βελτίωση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ». Ο Ισραηλινός αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ».

Επιπλέον, για σήμερα προγραμματίζονται τέτοιες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, και ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Τέλος, επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ιορδανό πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, όπως και τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ξεχωριστή κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει με τον πρίγκιπα Feisal Bin Al Hussein.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ - «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Ανακοίνωση - κάλεσμα για φιλοξενία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή» και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θεωρούν απαραίτητο να ενημερώσουν τους συντρόφους - συναγωνιστές και φίλους τους σ' ολόκληρη τη χώρα, για τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις φιλοξενίας στο ίδρυμα «ΣτΑ».

Το «Σπίτι» άρχισε να λειτουργεί το 2008, με δυναμικότητα 26 κλινών, σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια. Σήμερα, διανύει τον έβδομο χρόνο προσφοράς του. Ολο αυτό το διάστημα πολλές δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες απ' όλη τη χώρα συγκέντρωσαν την αμέριστη φροντίδα του ιδρύματος στο πρόσωπό τους.

Με βάση τον ιδρυτικό σκοπό και τον κανονισμό λειτουργίας του, το ίδρυμα «ΣτΑ» «παρέχει σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού, καθώς και των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος γενικότερα, φροντίδα, φιλοξενία». Με αξιοπρεπή διαμονή, υγιεινή και σωστή διατροφή, τακτική ιατρική παρακολούθηση και εφόσον χρειαστεί μεριμνά για εισαγωγή σε ενδεδειγμένο νοσηλευτήριο. Φροντίζει για την ψυχολογική στήριξη με ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούν τακτική επαφή με τους συγγενείς και φίλους τους κι αν το ζητήσουν, με έγκριση του ΔΣ μπορούν να απουσιάσουν για ένα χρονικό διάστημα.

Για την είσοδο και παραμονή στο ίδρυμα απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το ΔΣ του ιδρύματος, καθώς και συμφωνία τήρησης του κανονισμού λειτουργίας του. Βασική προϋπόθεση εισόδου του ενδιαφερόμενου είναι η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησής του (κινητικότητα κ.ά.), με την έννοια ότι το ίδρυμα δεν είναι νοσοκομείο καθώς και η οικονομική συνδρομή του, με βάση τις δυνατότητές του (συντάξεις, άλλα εισοδήματα). Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δε διαθέτει εισοδήματα, το αίτημα εξετάζεται από το ΔΣ κάθε φορά ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητές του.

Με βάση τα παραπάνω και για τον καλύτερο προγραμματισμό της λειτουργίας του «ΣτΑ» καλούνται οι αρμόδιοι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος (Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις) όλοι οι ενδιαφερόμενοι για φιλοξενία στο ίδρυμα να υποβάλουν την αντίστοιχη αίτηση, με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, προς το ΔΣ του ιδρύματος («Σπίτι του Αγωνιστή», Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος, ΤΚ 172 35, τηλ. 210.9769.036).

Σε κάθε αίτηση θα υπάρχει επικοινωνία και απάντηση από τη διεύθυνση του ιδρύματος.

Για το «Σπίτι του Αγωνιστή» Για την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Προθεσμία για ν' απολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές

Προθεσμία για ν' απολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές πήραν χτες οι 4 χρυσαυγίτες βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης (για 6 Ιούνη), Νίκος Κούζηλος (για 10 Ιούνη), Ελένη Ζαρούλια (για 12 Ιούνη), Μιχάλης Αρβανίτης (για 13 Ιούνη). Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, θεωρούνται μέλη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν γνώση και συντονισμό στις παράνομες δραστηριότητες μελών της.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα -την ώρα που οι χρυσαυγίτες βουλευτές βρίσκονταν ενώπιον των ανακριτριών- αίτημα εξαίρεσης των ανακριτριών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου κατέθεσε ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός. Είναι η δεύτερη αίτηση εξαίρεσης που υποβάλλεται και επικαλείται, όπως και η πρώτη που είχε υποβάλει ο Ηλ. Κασιδιάρης, μεροληπτική συμπεριφορά των δύο ειδικών εφετών ανακριτριών. Ο Γ. Λαγός επικαλείται στην αίτηση εξαίρεσης πως οι ανακρίτριες μεροληπτούν και κινούνται «με κριτήρια σκέψης που καθορίζονται αποκλειστικά από ιδεολογικοπολιτική ιδεοληψία».

Αδεια να μεταχθεί στη Βουλή αύριο έδωσαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς στον προφυλακισμένο χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Γερμενή, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τον Σ. Μπούκουρα. Και οι δύο βρίσκονται στη φυλακή για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν επί του νέου αιτήματος για την άρση της ασυλίας τους, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή.

Την ίδια μέρα θα συζητηθούν και οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των Χρ. Αλεξόπουλου και Ν. Μίχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ