Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Επιθυμία για «στενότερη» εταιρική σχέση

Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ευρώπης και αραβικών χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενδιάμεσος κρίκος είναι το αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό «Economist» στην Αθήνα. Χτες, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι ομιλίες στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων ηγεσιών αραβικών χωρών είχαν κοινό τόπο την ανάγκη άρσης των υφιστάμενων εμποδίων στην αμφίπλευρη κίνηση κεφαλαίων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, με τον ενεργειακό τομέα να κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας παράλληλα την ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στις αραβικές χώρες. Υπογράμμισε ότι στόχος της Ελληνικής Προεδρίας στο επόμενο διάστημα είναι η διευκόλυνση και η επιτάχυνση των σχέσεων ΕΕ και αραβικού κόσμου, και χαρακτήρισε ως θεμελιώδες ζήτημα της σχέσης το «πρόβλημα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας και τα έργα υποδομής που συντελούνται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της τοποθέτησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας μέχρι το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, την αύξηση κατά 75% της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας σε υγροποιημένο αέριο LNG και την επικείμενη κατασκευή ακόμη μιας τέτοιας εγκατάστασης στη Β. Ελλάδα. Ο Ν. Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμη περισσότερα αραβικά κεφάλαια θα τοποθετηθούν στην εγχώρια οικονομία, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη συμμετοχή αραβικών «funds» στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αυξημένο το ενδιαφέρον των Αράβων

«Πύλη εισόδου σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ευρώπη», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του μοναρχικού καθεστώτος της Σ. Αραβίας Ab. Al Saud, και πρόεδρος της... οικογενειακής επιχείρησης «Kingdom Holding Company». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του αραβικού κόλπου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, αναφέροντας ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα. Επίσης, σημείωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, πέραν της Ενέργειας, παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, γεγονός που συνηγορεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επενδύσεων «πέραν του πετρελαίου». Ο Ab. Al Saud, μετά το τέλος της ομιλίας του αποχώρησε από το χώρο του συνεδρίου για τη διενέργεια προκαθορισμένης συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά.

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Μαροκινού πρωθυπουργού Abdel-Ilah, που κάλεσε τους Ευρωπαίους συνομιλητές του να συνειδητοποιήσουν πως «τα πράγματα έχουν αλλάξει», καθώς οι αραβικές χώρες αναζητούν οικονομικούς εταίρους «που θα τους έχουν εμπιστοσύνη» επισημαίνοντας ότι πλέον μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν επίσης ανεπτυγμένες οικονομίες στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονοπωλιακοί όμιλοι βλέπουν κερδοφόρες «ευκαιρίες» (2017-05-27 00:00:00.0)
Στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή (2016-12-21 00:00:00.0)
Ψάχνει κερδοφόρες μπίζνες για το κεφάλαιο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2016-10-15 00:00:00.0)
Διαμορφώνεται νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία (2012-09-30 00:00:00.0)
Μπίζνες με δημόσια γη και Ενέργεια (2011-02-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν (2010-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ