Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γην και ύδωρ» σε ξένα και ντόπια μονοπώλια

Ανοιχτή πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού και του εσωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα, πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, απευθύνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Παράλληλα συνδράμει ντόπια μονοπώλια στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν βαθύτερα σε αγορές του εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε χτες συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Nabil Elaraby. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 10 και 11 Ιούνη στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Υπουργική Σύνοδος του Ιούνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία «να μιλήσουμε και για την οικονομική και εμπορική διάσταση της συνεργασίας μας». Ο Elaraby υπερακόντισε λέγοντας ότι «οι σχέσεις μας πρέπει να ωριμάσουν, πρέπει να επεκταθούν σε νέους τομείς και στόχος είναι πάντα η καλύτερη συνεργασία και η από κοινού ανάληψη έργων προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Αργότερα ο Βενιζέλος είδε εκπροσώπους του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «πρώτη και στις διαρθρωτικές αλλαγές» που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του. Οι δε παράγοντες του Επιμελητηρίου αναγνώρισαν ότι δεν έχουμε μόνο μεταρρυθμίσεις, «οι οποίες υπεβλήθησαν από τα διεθνή κείμενα, τα οποία έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της αλλά αποτελούν και πρωτοβουλίες της ίδιας της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει και να προετοιμάσει το έδαφος για το καινούργιο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας».

Σημειωτέον, στη Βουλιαγμένη διεξάγεται σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με συναντήσεις «ομάδων εργασίας» ανά τομέα επενδύσεων (Εμπόριο, επιχειρήσεις, Γεωργία, Εκπαίδευση, Ερευνα, Πολιτισμός, Υγεία, Ενέργεια, Τουρισμός, Μεταφορές, Αθλητισμός κ.ά.).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Zeev Elkin. Επισήμως, «αναφέρθηκαν στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και στη σημαντική βελτίωση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ». Ο Ισραηλινός αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ».

Επιπλέον, για σήμερα προγραμματίζονται τέτοιες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, και ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Τέλος, επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ιορδανό πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, όπως και τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ξεχωριστή κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει με τον πρίγκιπα Feisal Bin Al Hussein.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για παλαιστινιακή επιτροπή συμφιλίωσης (2023-08-01 00:00:00.0)
Φονικές πυραυλικές επιθέσεις (2023-04-04 00:00:00.0)
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2020-11-17 00:00:00.0)
Συνεχείς επαφές με κεφάλαια του εξωτερικού για επενδύσεις (2014-05-03 00:00:00.0)
Συνεχείς επαφές με κεφάλαια του εξωτερικού για επενδύσεις (2014-05-03 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή (1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ