ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤ με χημικά κατά φοιτητών της Ιατρικής

Νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται τη βελτίωση του ΕΣΥ

Κόκκινο χρώμα για να θυμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας
Κόκκινο χρώμα για να θυμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας
Το αποκορύφωμα του -δήθεν- διαλόγου για το πρώτο νομοσχέδιο της Υγείας είχε ΜΑΤ και χημικά για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας που διαδήλωσαν και χτες στο υπουργείο Υγείας για δημόσια και δωρεάν Υγεία, καθώς και για το δικαίωμα όλων των αποφοίτων της Ιατρικής σε ειδικότητα και δουλιά.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια στις 12:30 περίπου το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ισότιμη Υγεία και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις εξετάσεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο για την είσοδο των αποφοίτων στην ειδικότητα. Συνδέοντας μάλιστα την κινητοποίησή τους με τα γεγονότα της θανάσιμης μόλυνσης στη Γιουγκοσλαβία, σημείωσαν στα πανό και τα συνθήματά τους ότι η Υγεία «βρίσκεται στην τελευταία θέση». Φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας, που ήταν ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις, έχυσαν συμβολικά στο δρόμο κόκκινη μπογιά καταγγέλλοντας το έγκλημα του ΝΑΤΟ και τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον υπουργό, οι φοιτητές συνάντησαν για άλλη μια φορά κάθετη άρνηση και σα να μην έφτανε αυτό, όταν προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον αστυνομικό κλοιό απωθήθηκαν βίαια. Αμέσως μετά οι φοιτητές δέχτηκαν και επίθεση χημικών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, που αποτελεί πάγια τακτική της κυβερνητικής πολιτικής και δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός «κοινωνικός διάλογος» που επιλέγει να πραγματοποιήσει.

Οι φοιτητές δέχονται την επίθεση με χημικά
Οι φοιτητές δέχονται την επίθεση με χημικά
Οι φοιτητές καταγγέλλοντας τη βίαιη επίθεση αποχώρησαν συντεταγμένα και διαλύθηκαν μπροστά από το Μουσείο. Η Ιατρική σχολή της Αθήνας βρίσκεται σε κατάληψη εδώ και δυο μήνες, ενώ σήμερα οι φοιτητές της πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Θυμίζουμε ότι στις 6.12.2000 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τους φοιτητές επειδή οι φοιτητές έφτασαν στο υπουργείο με πορεία.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πελατοποίηση των ασθενών

  Υπόμνημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Υπόμνημα με τις βασικές παρατηρήσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που βρίσκεται στη Βουλή και οι οποίες άπτονται νομικών και συνταγματικών ζητημάτων, απέστειλε στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ επικεντρώνει τις παρατηρήσεις του στο ζήτημα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα στη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, επισημαίνει, ότι το μέτρο των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, «θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε χώρους πρωτοβάθμιας άσκησης ιδιωτικής ιατρικής με αποτέλεσμα την πελατοποίηση, με νόμο πλέον, των νοσοκομειακών αρρώστων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών γιατρών έναντι των γιατρών που ασκούν την ιατρική ιδιωτικά».

«Νομιμοποιείται, τονίζει στη συνέχεια, αυτό που από την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ θεωρούνταν παράνομο και κυρίως θίγεται η επαγγελματική ελευθερία των ελευθέρων επαγγελματιών, με ρύθμιση που καταφανώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας...».

Ο ΙΣΑ εκφράζει στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής τους προβληματισμούς του και για την περιφερειακή συγκρότηση και την υπηρεσιακή κατάσταση των γιατρών του ΕΣΥ και του λοιπού προσωπικού και κυρίως καθώς καταργούνται τα νοσοκομεία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)και μετατρέπονται σε αυτοτελείς αποκεντρωμένες μονάδες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ).

Τονίζει συγκεκριμένα ότι από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν προκύπτει σαφώς η φύση των ΠΕΣΥ, η σχέση τους με τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και κυρίως δεν προκύπτει αν σε αυτά θα ενταχθούν οι γιατροί του ΕΣΥ που σήμερα ανήκουν στον Κλάδο Ιατρών ΕΣΥ που συστάθηκε στο υπουργείο Υγείας. Ακολούθως, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει ασάφεια σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των γιατρών του ΕΣΥ που έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιοι λειτουργοί και οι οποίοι ανήκουν στο υπουργείο Υγείας, αν και μισθολογικά επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων στα οποία υπηρετούν.

Τέλος, ο ΙΣΑ αντίκειται στην προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο ένταξη στην ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων των λοιπών επαγγελματιών υγείας, όπως είναι οι διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, βιολόγοι, βιοχημικοί, οι οποίοι δεν είναι γιατροί. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο ΙΣΑ, γίνεται εν δυνάμει αντιποίηση του τίτλου του γιατρού. Ο ΙΣΑ ζητεί να διασαφηνιστεί ο ρόλος των επαγγελματιών αυτών και ειδικότερα ότι θα εξακολουθούν να αδυνατούν να αναλάβουν την επιστημονική ευθύνη τμήματος της ιατρικής υπηρεσίας (γεγονός που συνεπάγεται την αστική και ποινική ευθύνη για τις ιατρικές πράξεις, αλλά και την ευθύνη για την εκπαίδευση των γιατρών, που πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρούς) ή να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία κρίσεως γιατρών ή ζητημάτων που άπτονται άμεσα της ιατρικής και μόνο επιστήμης.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ»
Στη λογική της διά βίου εκπαίδευσης

Αλλη μια επιχείρηση προπαγάνδας του «Ευρω-οράματος» αποτελεί η κήρυξη του 2001 ως «Ευρωπαϊκού Ετους Ξένων Γλωσσών». Πρόκειται για πρόγραμμα που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συμμετοχή της UNESCO. Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το υπουργείο Παιδείας που σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε χτες τους στόχους του, οι οποίοι -πέρα από τα μεγάλα λόγια για την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης- άμεσα συνδέονται με την προώθηση «της διά βίου μάθησης και κατάρτισης ως τον καλύτερο τρόπο συμμετοχής στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές στην Ευρώπη». Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για την «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής γλώσσας που θα επιβάλει την παρουσία της μέσω του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή ξεπερνά τις προδιαγραφές της ΕΕ. Βέβαια, το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα έχει παραγκωνιστεί δεν οφείλεται στην ίδια τη γλώσσα, άλλα στα οικονομικά συμφέροντα των χωρών του ισχυρού πυρήνα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει δύο επιτροπές, συνίσταται σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και βραβεία τόσο στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και για ενήλικες. Ο υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος, αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η ελληνική γλώσσα μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον προσπαθώντας να πείσει ότι π.χ. το ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν είναι απειλή για την ελληνική γλώσσα, αλλά «γοητευτική πρόκληση».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την εκμάθηση ξένων γλωσσών οι φιέστες που ετοιμάζονται από την ΕΕ τουλάχιστον για την Ελλάδα φαντάζουν προκλητικές. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι καθαρά υπόθεση των φροντιστηρίων και αποτελεί έναν από τους πλήρως ιδιωτικοποιημένους και εμπορευματοποιημένους τομείς της εκπαίδευσης ενώ η πιστοποίηση της αποτελεί υπόθεση ξένων οργανισμών και ινστιτούτων. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας το οποίο αν και έχει νομοθετηθεί, παραμένει ανενεργό, και άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει ανενεργό και γι' αυτό το χρόνο τουλάχιστον.

Αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ

Αναβλήθηκε για σήμερα, ώρα 11 π.μ., η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Η συνεδρίαση αναβλήθηκε, γιατί παρατάθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις και η εισαγωγή του στην Ολομέλεια είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, καθώς εκκρεμεί η ψήφιση και άλλων νομοσχεδίων.

Ηδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων την πρώτη μέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει αύριο σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», ώρα 9.30 π.μ., για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, οι πρόεδροι των σωματείων από την επαρχία και τα Διοικητικά Συμβούλια των περιφερειακών συμβουλίων της ΠΟΕΔΗΝ.

Κάλεσμα σε όλο το λαό, όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να εκδηλώσουν μαζικά και καθολικά την αντίθεσή τους στη νέα κυβερνητική πολιτική στην υγεία, δίνοντας δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, απευθύνει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ