Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ»
Στη λογική της διά βίου εκπαίδευσης

Αλλη μια επιχείρηση προπαγάνδας του «Ευρω-οράματος» αποτελεί η κήρυξη του 2001 ως «Ευρωπαϊκού Ετους Ξένων Γλωσσών». Πρόκειται για πρόγραμμα που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συμμετοχή της UNESCO. Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το υπουργείο Παιδείας που σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε χτες τους στόχους του, οι οποίοι -πέρα από τα μεγάλα λόγια για την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης- άμεσα συνδέονται με την προώθηση «της διά βίου μάθησης και κατάρτισης ως τον καλύτερο τρόπο συμμετοχής στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές στην Ευρώπη». Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για την «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής γλώσσας που θα επιβάλει την παρουσία της μέσω του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή ξεπερνά τις προδιαγραφές της ΕΕ. Βέβαια, το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα έχει παραγκωνιστεί δεν οφείλεται στην ίδια τη γλώσσα, άλλα στα οικονομικά συμφέροντα των χωρών του ισχυρού πυρήνα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει δύο επιτροπές, συνίσταται σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και βραβεία τόσο στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και για ενήλικες. Ο υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος, αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η ελληνική γλώσσα μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον προσπαθώντας να πείσει ότι π.χ. το ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν είναι απειλή για την ελληνική γλώσσα, αλλά «γοητευτική πρόκληση».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την εκμάθηση ξένων γλωσσών οι φιέστες που ετοιμάζονται από την ΕΕ τουλάχιστον για την Ελλάδα φαντάζουν προκλητικές. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι καθαρά υπόθεση των φροντιστηρίων και αποτελεί έναν από τους πλήρως ιδιωτικοποιημένους και εμπορευματοποιημένους τομείς της εκπαίδευσης ενώ η πιστοποίηση της αποτελεί υπόθεση ξένων οργανισμών και ινστιτούτων. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας το οποίο αν και έχει νομοθετηθεί, παραμένει ανενεργό, και άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει ανενεργό και γι' αυτό το χρόνο τουλάχιστον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεμένη στη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» η Εκπαίδευση (2015-05-24 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία καθηγητών ξένων γλωσσών (2005-06-07 00:00:00.0)
Μελετά ενίσχυση των Αρχαίων Ελληνικών (2004-11-02 00:00:00.0)
Ταχύρρυθμη "εκπαίδευση" (1999-06-09 00:00:00.0)
Στη Βουλή και το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ