Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ολοταχώς στο τραπεζικό κεφάλαιο

Την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στο χρηματιστήριο σε δύο χρόνια, ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών κατά την υπογραφή πρωτοκόλλου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ΤΤ και των ΕΛΤΑ.

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τη συμφωνία άκρως σημαντική για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δύο φορέων, αλλά και για την εξυπηρέτηση κυρίως των μικροκαταθετών, που πλήττονται από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών, ενώ επιχείρησαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, κατ' επιταγή των τραπεζιτών, απεργάζεται τη μετατροπή του ΤΤ σε απλό υποπρακτορείο διανομής της πραμάτειας του μελλοντικού εξαγοραστή.

Οπως ειπώθηκε, τους επόμενους μήνες το ΤΤ, που πρόσφατα μετετράπη σε Ανώνυμη Εταιρία, πρόκειται να εγκαταστήσει «ον λάιν» σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, ΑΤΜς, πιστωτικές κάρτες κλπ. Σημειώνεται ότι το ΤΤ έχει 135 καταστήματα σε όλη τη χώρα και τα ΕΛΤΑ 1.200. Οι πελάτες του ΤΤ ανέρχονται σε 4,5 εκατ., με ενεργούς καταθέτες περί τα 2,5 εκατ. και καταθέσεις που αγγίζουν τα 2,5 τρισ. δρχ. και αντιστοιχούν περίπου στο 12% των συνολικών καταθέσεων της χώρας, αλλά και χορηγήσεις 300 δισ. δρχ., που αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 2%.

Οπως είπε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, η συμφωνία έχει άμεση σχέση με την επιλογή στρατηγικού εταίρου των ΕΛΤΑ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλη, με την εκχώρηση ποσοστού μέχρι και 25% στους ενδιαφερόμενους, που είναι τα γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ταχυδρομεία.

Οι γενικές αρχές της συμφωνίας που υπέγραψαν χτες οι διοικήσεις του ΤΤ και των ΕΛΤΑ, προβλέπουν ότι ο κάθε φορέας θα αναπτύσσεται αυτόνομα στους κύριους τομείς των δραστηριοτήτων του, ενώ θα ιδρύσουν κοινές εταιρίες για τη διαχείριση και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) και την πρακτόρευση ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης στόχος των δύο φορέων είναι η επέκταση στα Βαλκάνια, όπου θα προσφέρουν τα τραπεζικά «προϊόντα» του μελλοντικού εξαγοραστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ