Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Πάντων μέτρων, άνθρωπος»...

Στις 7 Απρίλη του 1999, κι ενώ οι ΝΑΤΟικοί βομβάρδιζαν ανηλεώς τη Γιουγκοσλαβία, σκορπώντας παντού το θάνατο και μολύνοντας για πάντα με ραδιενέργεια τη γη των Βαλκανίων, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πιλότους, έγραφα στα «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ»: «Εμπρός Τζόνι, γύρνα πίσω. Πήγαινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βρες την Ολμπράιτ και φτύσε την τσίχλα σου στη μούρη της. Πέρνα, μετά, από το Λευκό Οίκο, ξεμονάχιασε κάπου τον Κλίντον και ρίξτου μια κλοτσιά στ' αχαμνά. Σκέψου πως, αν το 'κανε αυτό, τότε, ο Φριτς στον Χίτλερ, σήμερα θα ζούσε».

Ζητούσα από τους στρατιώτες των ιμπεριαλιστών να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να αντιδράσουν στη μετατροπή τους σε φονιάδες γυναικών, παιδιών και γερόντων, αν και ήξερα ότι ένας στρατιώτης, κι όταν διαθέτει συνείδηση, είναι πολύ δύσκολο να την προτάξει έναντι του «στρατιωτικού καθήκοντος». Πολύ περισσότερο όταν είναι «επαγγελματίας» του πολέμου, όπως πολλοί από τους Αμερικανούς «Ράμπο», και ιδέα δεν έχει από τη ρήση του Πρωταγόρα «πάντων μέτρων, άνθρωπος». Γνώριζα, επίσης, ότι ο ΝΑΤΟικός πιλότος δεν είχε νιώσει το φόβο του πολέμου - ένα συναίσθημα που θα έκανε πολλούς να το σκεφτούν πριν δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις - καθώς «πολεμούσε από ψηλά» και δεν ερχόταν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό.

Δεν είχα, λοιπόν, την αυταπάτη ότι η έκκλησή μου θα έφτανε σε ευήκοα ώτα. Εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι αν η αναφορά στην ανθρώπινη συνείδηση συνοδευόταν από την προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πολεμική χρήση του απεμπλουτισμένου ραδιενεργού ουρανίου, όχι μόνο για τους βομβαρδισμένους Γιουγκοσλάβους, αλλά και για τους βομβαρδιστές του ΝΑΤΟ, που στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν ως στρατός κατοχής, στη μολυσμένη γη, μπορεί κάποιοι να το σκέφτονταν καλύτερα και να ενεργούσαν διαφορετικά. Αυτή την προειδοποίηση θα έπρεπε να την κάνουν, πρώτα απ' όλους, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αλλά δυστυχώς, περιέργως, εσιώπησε...

Βεβαίως, ένιωσα εθνικά υπερήφανος που Ελληνες στρατευμένοι βρήκαν το θάρρος και τη λεβεντιά ν' αρνηθούν τη συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της γειτονικής χώρας, επικαλούμενοι το Σύνταγμα της Ελλάδας, στηριζόμενοι στο γνήσιο πατριωτισμό τους και υπηρετώντας το διεθνισμό τους προς τα στρατευμένα παιδιά και το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι οι στρατευμένοι νέοι έδειξαν, για μια ακόμα φορά, ότι υπάρχουν Ελληνες που «δεν πουλούν την ψυχή τους στο διάβολο», τιμούν την ιστορία της πατρίδας μας και την υπερηφάνεια του λαού μας.

Υπήρξαν και πολλοί Ελληνες στρατευμένοι - κληρωτοί, πενταετούς θητείας και μόνιμοι - που έσπευσαν να δηλώσουν την εθελοντική συμμετοχή τους στο ελληνικό τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής στη Γιουγκοσλαβία. Κάποιοι απ' αυτούς πήγαν εκεί, αγνοώντας τους κινδύνους και επηρεαζόμενοι από τον αυθορμητισμό τους - λόγω και του νεαρού της ηλικίας - που αναζητεί την περιπέτεια. Οι περισσότεροι, όμως, συμμετείχαν αποδεχόμενοι το δέλεαρ που τους προσφέρθηκε και ήταν, κυρίως, οικονομικό. Δηλαδή, ένας μισθός κάπως μεγαλύτερος από τον κανονικό, «πέντε παράδες» παραπάνω.

Τώρα, που το «σύνδρομο των Βαλκανίων» έπληξε αρκετούς κι απειλεί όσους βρέθηκαν σε μολυσμένες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, οι πάντες ανησυχούν και πολλοί, ίσως, να καταριούνται τη νεανική απερισκεψία τους ή να μετανιώνουν που στάθηκαν ευάλωτοι στη χρηματική εξαγορά της συνείδησής τους. Εχουν κι αυτοί τις προσωπικές τους ευθύνες, αλλά η κύρια ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έστειλε τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας για να εξυπηρετήσει τα σχέδια και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Αν, λοιπόν, θέλει η κυβέρνηση να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτών των εγκληματικών ευθυνών της, πρέπει να διατάξει αμέσως την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατευμένων στην πατρίδα. Αν δεν το κάνει, θα την κυνηγούν εσαεί οι κραυγές των ζωντανών, οι ρόγχοι των μελλοθανάτων και οι σιωπές των νεκρών που επλήγησαν από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ