ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις που βλέπουν καθημερινά, η μία μετά την άλλη, το φως της δημοσιότητας για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου που κήρυξε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αποκαλύψεις που διογκώνουν την ανησυχία για το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στο περιβάλλον, αλλά και τους πελώριους κινδύνους που διατρέχει η υγεία όσων βρέθηκαν εκεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών, πρώτα και κύρια των ίδιων των Γιουγκοσλάβων αλλά και συνολικότερα των λαών της Βαλκανικής.

Αποκαλύψεις όμως που διογκώνουν τη λαϊκή οργή, η οποία στη χώρα μας εκφράζεται πλέον με δεκάδες αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα όμως μέρα με τη μέρα διογκώνονται και οι εγκληματικές ευθύνες των υπαιτίων, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γνώριζαν και τι έπρατταν αλλά κυρίως και τις συνέπειες που θα επέφεραν οι πράξεις τους, παρότι τώρα προσπαθούν να εμφανιστούν ως «αθώες περιστερές», δηλώνοντας... άγνοια και προκαλώντας βάναυσα τη νοημοσύνη των λαών. Συνένοχη και η ελληνική κυβέρνηση, εγκληματικές οι ευθύνες που βαραίνουν την πλάτη της, αφού όχι μόνο συναίνεσε και συνυπέγραψε την απόφαση των βομβαρδισμών, όχι μόνο γνώριζε και σιώπησε για το τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν, αλλά συνεχίζει να σιωπά ή να καθησυχάζει, επιχειρώντας να υποβαθμίσει, να μειώσει το μέγεθος του προβλήματος. Στο βωμό των σκοπιμοτήτων της, αλλά και των υπερατλαντικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θυσιάζει την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών αλλά και φοιτητών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία αρνούμενη να ικανοποιήσει το παλλαϊκό πια αίτημα για άμεση απόσυρσή τους.

Η πολιτική της, πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της νέας τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, χάνει πλέον και τα τελευταία «φύλλα συκής», τα σαθρά «επιχειρήματά» της καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, ενώ και ο πολεμοκάπηλος ιμπεριαλιστικός οργανισμός που ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ δέχεται όλο και πιο έντονα τα πυρά του ελληνικού λαού και όχι μόνο. Αιτήματα όπως «έξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια» - «Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα» ακούγονται από όλο και περισσότερα στόματα και θα συνεχίσουν να ακούγονται, όσο πιο ορατές γίνονται οι συνέπειες του εγκλήματος που διαπράχτηκε σε βάρος των λαών των Βαλκανίων. Εγκλημα, με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, με «ονοματεπώνυμο», γνωστούς, που δε θα μείνουν στο απυρόβλητο, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κάναμε ό,τι το καλύτερο»!

Για κάτι τέτοια η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της. Καλύτερα - ισχυρίζεται - δε γινότανε
Για κάτι τέτοια η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της. Καλύτερα - ισχυρίζεται - δε γινότανε
«Ουδείς είναι ευχαριστημένος για το ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία δημιουργούν τέτοιου είδους κινδύνους»! Πρόκειται για τη δήλωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που όμως... συνυπέγραψε τους βομβαρδισμούς! Φυσικά, ο Δ. Ρέππας δεν περιορίστηκε εκεί. Σε συνέχεια της γνωστής υποκριτικής και θρασύτατης στάσης που τηρεί η κυβέρνηση για το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, συμπλήρωσε ότι «έχουμε αποστείλει εκεί στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή»! Μετά τις εξελίξεις, δε, που έχουν σημειωθεί, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τώρα «είμαστε στη φάση που... πρέπει να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο που εγκυμονούν οι βομβαρδισμοί για την υγεία των στρατιωτών και των πολιτών»...

Τα παραπάνω, πάντως, επ' ουδενί σημαίνουν ότι η κυβέρνηση συναισθάνεται το χρέος της για επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων από το Κοσσυφοπέδιο, αφού, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, κρυβόμενος πίσω από τον ισχυρισμό ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία, «για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες πρέπει να γνωρίζουμε λεπτομερώς πώς έχουν τα πράγματα, με βάση τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών και μετρήσεων»...

Αντιθέτως, πολύ σαφής ήταν ο Δ. Ρέππας όσον αφορά στον τρόπο που λήφθηκαν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο: «Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που συμμετείχαν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα έλαβαν ομοφώνως τις αποφάσεις, προκειμένου η χώρα μας να είναι παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις, σε όλα τα στάδια και στο τελευταίο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής», ομολόγησε και συμπλήρωσε αμετανόητα: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έκανε ό,τι καλύτερο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για να διασφαλίσει την υγεία των στρατιωτών και των πολιτών, παίρνοντας σημαντικά προληπτικά μέτρα»... Φρόντισε, επίσης, να παράσχει πλήρη κάλυψη στον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, τους χειρισμούς κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ένα κλίμα πολιτικής ευθυγράμμισης και άριστης συνεργασίας και μεταξύ τους και με τον πρωθυπουργό».

Σχετικά με το τι προτίθεται - πέρα από λόγια και φλυαρία - να πράξει η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος κατέφυγε και πάλι στα «λόγια»: Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, είπε, ενώ θέλησε να εμφανίσει ως υπόδειγμα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την "Ωρα του Πρωθυπουργού", την Παρασκευή, θα απαντήσει σε σχετικές Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή»... Στο μεταξύ, ο Κ. Σημίτης όλες αυτές τις μέρες που έχει ανακύψει το θέμα είναι άφαντος.

Ας σημειωθεί ότι και χτες ο Δ. Ρέππας επιχείρησε να κινηθεί στη γραμμή του «καθησυχασμού». Οταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας από τους βομβαρδισμούς, απάντησε: «Δεν υπάρχει οτιδήποτε από τις μετρήσεις που έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα που να δικαιολογεί αυτό το φόβο. Ημασταν κατηγορηματικοί σε αυτό και παραμένουμε σε αυτό». Με ανάλογο τρόπο απάντησε σε ερώτημα σχετικά με κινδύνους που ενδεχομένως διατρέχουν οι Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το μέγεθος του προβλήματος για άλλους είναι πολύ μεγάλο, για άλλους έχει μικρότερη διάσταση. Είμαστε στη φάση - συνέχισε - που πρέπει αφ' ενός οι ειδικοί, οι επιστήμονες, και αφ' ετέρου οι αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως του ΝΑΤΟ, που ασχολούνται με αυτό το θέμα, να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα, για να λάβουμε τελικές αποφάσεις με υπεύθυνο τρόπο».

Οσο για τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της κυβέρνησης, λόγω της απραξίας της, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «δε θα ευνοήσουμε ένα κλίμα υπερβολής που οδηγεί σε υστερία και πανικό». Από την άλλη, βέβαια, επιδόθηκε στα γνωστά και ανέξοδα του τύπου «δε θα αποφύγουμε να αναλάβουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν»...

Αξιοσημείωτη είναι η τακτική που ακολούθησε ο Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται να ζητά η κυβέρνηση από την ΕΕ να ερευνήσει το θέμα, όταν ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ είναι ο Σολάνα, εκείνος δηλαδή που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία! Εμείς δεν ψηφίσαμε για τη θέση αυτή τον κ. Σολάνα, είπε ο εκπρόσωπος, αποκρύβοντας, όμως, πως ο Κ. Σημίτης όταν τοποθετήθηκε ο Σολάνα σε αυτή τη θέση αρνήθηκε να τον καταψηφίσει, ώστε να μπλοκάρει την απόφαση... Οσο για το τώρα, που ο Σολάνα βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, ο Δ. Ρέππας ήταν απόλυτα σαφής: «Δε θέτουμε θέμα», είπε...

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τη φιλολογία περί «ελλιπούς» ενημέρωσης που είχαν οι χώρες του ΝΑΤΟ από τη Συμμαχία τις μέρες του πολέμου. «Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί», απάντησε ο Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε σχετικά...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του όλου θέματος των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τους ανθρώπους από τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, επιδίδονται τα επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στα πλαίσια αυτά το αντιμετώπισε, είτε διεθνοποιώντας το θέμα που αφορά τις συνέπειες στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κόσσοβο, είτε κλείνοντας όπως όπως το ζήτημα της ύπαρξης στο ελληνικό οπλοστάσιο πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Την ίδια ώρα ο κύκλος της ανησυχίας διευρύνεται, καθώς όλο και νέες καταγγελίες για κρούσματα διαφόρων ασθενειών που αποδίδονται στη ραδιενέργεια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ανησυχία αυτή φαίνεται πως έχει αγγίξει και όσους Ελληνες στρατιωτικούς υπηρετούν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, αφού τα αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα, όπως και για μη συμμετοχή αυτών που είχαν δηλώσει υποψηφιότητα, γίνονται όλο και περισσότερα.

Περιμένουμε το ΝΑΤΟ...

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του, επανέλαβε τη γνωστή θέση με βάση την οποία περιμένει από το... ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. «Εκεί, είπε, στο ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκαθαριστεί και να ειπωθεί ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν, πού, πώς, εάν υπάρχει επιβάρυνση, πράγματι, του περιβάλλοντος ή και σχέση με τις ασθένειες. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία - που πρέπει να είναι και γρήγορη βέβαια - να καταλήξουμε σε κάποια αξιόπιστη κρίση για τα πραγματικά δεδομένα».

Σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι ένα τέτοιο ερώτημα δεν είναι υπεύθυνο. «Να μιλήσουμε, είπε, πιο υπεύθυνα. Το αν υπάρξει μελλοντικά κάτι δυσμενές, είναι θέμα που αφορά όλους μας και από κοινού θα το αντιμετωπίσουμε», εννοώντας και τις άλλες χώρες που έχουν στείλει δυνάμεις.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα...

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, παρέχεται η διαβεβαίωση ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία απόσυρσης των 10.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα 50.000 αυτού του είδους που είχαν παραδοθεί το 1990 από τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα 40.000 βλήματα χρησιμοποιήθηκαν ήδη στη διάρκεια ασκήσεων πολεμικών πλοίων και έχουν ριχθεί στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς δηλώνεται ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι κατασκευάστριες εταιρίες, τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά που έχουν στη διάθεσή τους δεν περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Στο θέμα αυτά αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με τα βλήματα που χρησιμοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό: «Αυτά πέφτουν στη θάλασσα και παραμένουν εκεί. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Και αυτό αφορά τη δική μας περίπτωση. Αυτά εκτοξεύονται, διαγράφουν μια τροχιά και πέφτουν στη θάλασσα. Αρα, κίνδυνος για την υγεία εξ αυτού του λόγου δεν προκύπτει, όπως λένε οι ειδικοί. Δεν προμηθεύτηκε άλλο όπλο, πέραν του Ναυτικού, με τέτοιο τύπο βλημάτων».

Ολα αυτά λέγονται όταν γίνεται γνωστό ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις γνώριζαν τους κινδύνους που υπάρχουν, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις οδηγίες των επιτελών του ΝΑΤΟ προς τις εθνικές αποστολές, στις οποίες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει το προσωπικό να προσεγγίζει κατεστραμμένα οχήματα και να αποφεύγουν τις ύποπτες για μόλυνση περιοχές, όπως και θραύσματα αλλά και ολόκληρα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που παρέμειναν στο έδαφος. Σχετικές λεπτομέρειες περιέχονται σε σήμα της αμερικανικής δύναμης από το Μάρτη του 2000.

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Στο μεταξύ φαίνεται που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την «εθελοντική» συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη ΝΑΤΟική δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι δηλώσεις συμμετοχής υπερκάλυπταν τις προσφερόμενες θέσεις, τώρα ο αριθμός τους περιορίζεται, ενώ εμφανίστηκαν και οι πρώτες αιτήσεις για μη συμμετοχή, όπως επίσης και ο αριθμός αυτών που ζητάνε να επιστρέψουν και να μην ανανεωθεί η παραμονή τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από πριν. Σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται περίπου 1.500 Ελληνες στρατιωτικοί διαφόρων βαθμίδων, στη Βοσνία περίπου 150 και ακόμα 50 στην Αλβανία. Αυτοί αρχικά πηγαίνουν για ένα εξάμηνο με δυνατότατα ενός ακόμα εξαμήνου.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του ΓΕΣ, μέχρι στιγμής 328 Ελληνες στρατιωτικοί είχαν δηλώσει συμμετοχή για το επόμενο διάστημα στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Ομως 65 απ' αυτούς ζήτησαν τελικά να μη συμμετάσχουν. Αναβρασμός πάντως επικρατεί σε αυτούς που ήδη υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αναφορές επαναπατρισμού, προτού μάλιστα ξεσπάσει ο θόρυβος των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, από τους 435 που εδικαιούντο να επιστρέψουν μετά τη συμπλήρωση ενός ή δύο εξαμήνων, περισσότεροι από τους μισούς, οι 232 είχαν ζητήσει να επαναπατριστούν, από τους υπόλοιπους 203 οι 81 θα συνέχιζαν για τέταρτο εξάμηνο και οι 123 για τρίτο εξάμηνο. Ομως, όπως εκτιμάται, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες.

Καταγγελίες για νέα κρούσματα

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι καταγγελίες για νέα κρούσματα ασθενειών, που αποδίδονται στις συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, ανάμεσα σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία αυξάνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οπλίτη πενταετούς υπηρεσίας, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Βοσνία για 19 μήνες και σήμερα ανήκει στη δύναμη της 23ης Ταξιαρχίας.

Ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με συμπτώματα του «συνδρόμου των Βαλκανίων», απώλεια βάρους κλπ. και σήμερα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Οι συγγενείς του έχουν ζητήσει να μεταφερθεί στην Αθήνα για ειδικές εξετάσεις, ενώ το θέμα έχει θορυβήσει το προσωπικό της μονάδας που υπηρετεί σήμερα, καθώς και άλλοι πολλοί που ανήκουν στη δύναμή της έχουν περάσει από τη Βοσνία.

Στο μεταξύ έγινε εκ νέου εισαγωγή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του αρχιλοχία από το Βόλο που πάσχει από λευχαιμία και είχε υπηρετήσει στη Βοσνία.

Να λέμε κι «ευχαριστώ», ισχυρίζεται ο Γ. Παπανδρέου!

Η «είδηση» από τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του ΟΗΕ «Οι πρόσφυγες του κόσμου», που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, βγήκε στο τέλος σχεδόν της συνέντευξης. Και βγήκε όταν η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, βλέποντας τον υπουργό Εξωτερικών να επικαλείται «κι άλλη υποχρέωση» και να ετοιμάζεται να αποχωρήσει - αρνούμενος έτσι να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού - πετάχτηκε επάνω και κράτησε τον Γ. Παπανδρέου με... τσαμπουκά στην αίθουσα.

Η ερώτησή της ξεκάθαρη: «Δε βρέθηκε ούτε ένας στο ΝΑΤΟ να καταψηφίσει τη ρίψη βομβών ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία; Γιατί, με βάση το καταστατικό του ΝΑΤΟ, μόνο παμψηφεί μπορούν να γίνουν αυτού του είδους οι βομβαρδισμοί»... Και ο Γ. Παπανδρέου, προς έκπληξη όλων, ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε πως θα 'πρεπε να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι γιατί στη Γιουγκοσλαβία έπεσαν μόνο 30.000 απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερες, όπως επίσης θα 'πρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο πόλεμος έγινε μόνο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ θα μπορούσε να είχε γενικευτεί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια!

Κι επειδή τόσο η ερώτηση, όσο και η απάντηση που δόθηκε είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και χρήσιμες για πολιτικά συμπεράσματα, παραθέτουμε το περιστατικό με όλες του τις λεπτομέρειες: Ο Γ. Παπανδρέου όταν όλοι απ' το πάνελ των ομιλητών είχαν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους και θα ακολουθούσαν οι ερωτήσεις, σηκώνεται και ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Η φωνή της Α. Μαραγκοπούλου τον σταματά: «Θα απαντήσετε, κύριε υπουργέ, πριν φύγετε στην ερώτησή μου»! Ο Γ. Παπανδρέου - θέλοντας και μη - ξανακάθεται. Η Αλ. Μαραγκοπούλου συνεχίζει: «Τόσες δεκαετίες που ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δύο φορές αισθάνθηκα ντροπή που είμαι άνθρωπος. Η πρώτη φορά ήταν τότε που αποκαλύφθηκαν σε όλη τους την έκταση τα θηριώδη εγκλήματα των ναζιστών. Η δεύτερη φορά είναι σήμερα, με τα όσα λέγονται, ακούγονται και προβλέπονται για το μέλλον, μετά τη ρίψη βομβών ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία. Και ρωτώ: Δε βρέθηκε ούτε ένας στο ΝΑΤΟ να καταψηφίσει τη ρίψη βομβών ουρανίου; Γιατί απ' όσα γνωρίζω μόνο παμψηφεί γίνονται, με βάση το καταστατικό του ΝΑΤΟ, αυτού του είδους οι βομβαρδισμοί... Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι: Για πειραματόζωα έχετε περάσει τον γιουγκοσλαβικό λαό και βγαίνετε όλοι σήμερα και λέτε "θα μετρήσουμε το βαθμό επικινδυνότητας"; Τι είναι αυτά; Εδώ μιλάμε για καθαρή γενοκτονία του γιουγκοσλάβικου λαού. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι - μετρήστε, δε μετρήστε το βαθμό επικινδυνότητας - θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν σ' αυτόν τον τόπο, να πατούν αυτό το χώμα, να πίνουν απ' αυτό το νερό. Είναι πειραματόζωα, κύριε υπουργέ;».

Στην αρχή ο Γ. Παπανδρέου έδειξε εμφανώς αμήχανος, μετά όμως έδωσε τα... ρέστα του: «Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, κυρία Μαραγκοπούλου! Μόνο που ξεχνάτε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης απ' την αρχή αυτού του πολέμου ήταν να περιοριστεί και η έκτασή του και το χρονικό του πλαίσιο. Εμείς σ' αυτές τις δύο κατευθύνσεις κινηθήκαμε. Και τα καταφέραμε! Γιατί θα μπορούσαν οι βόμβες ουρανίου που ερίχθησαν να μην ήταν 30.000, αλλά πολύ περισσότερες. Οπως θα μπορούσε ο πόλεμος να μην είχε περιοριστεί μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά να είχε γενικευτεί σε όλα τα Βαλκάνια. Θα μπορούσε πάλι να είχε τελείως ισοπεδωθεί η Γιουγκοσλαβία. Οσο για το άλλο ζήτημα που θίγεται, δεν μπορώ να αποφανθώ γιατί δεν είμαι ειδικός επιστήμονας. Το λόγο τώρα έχουν οι επιστήμονες. Περιμένουμε υπεύθυνες τοποθετήσεις, και υπεύθυνα μετά θα παρθούν και από εμάς τα ανάλογα μέτρα, εάν και εφόσον χρειαστούν. Πάντως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο βαλκανικό πρόβλημα», είπε και «καθάρισε» ο υπουργός.

Ο αρχισφαγέας Κλαρκ επιβεβαιώνει

Ρεσιτάλ γκαιμπελίστικης προπαγάνδας, έδωσε στην εκπομπή του «MEGA» «Οι φάκελοι», που μεταδόθηκε χτες βράδυ, ο απόστρατος, πλέον, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ο οποίος στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιδρομής διέταξε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Α. Παπαχελά, παραδέχτηκε με περισσή κυνικότητα ότι «το απεμπλουτισμένο ουράνιο ήταν ένα από τα συστατικά των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο» και ότι έγιναν 30.000 ρίψεις από βομβαρδιστικά Α-10.

Οσο δε για τα προβλήματα υγείας που έχουν εμφανίσει Ευρωπαίοι στρατιώτες, ο αρχιδήμιος του ΝΑΤΟ είπε ότι μπορεί να οφείλονται σε «αλλεργίες από κάποιες σκόνες ή πηγές μόλυνσης, το φαγητό που κατανάλωσαν, ακόμα και τα τσιγάρα που κάπνισαν». Κατά τα άλλα, δήλωσε «νιώθω υπερήφανος για τους Ελληνες στρατιώτες και για την υποστήριξη που μας έδωσε η Ελλάδα κατά την κρίση», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν εγγυάται για την ασφάλειά τους. Βέβαια, προσπάθησε να αθωώσει το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ισχυριζόμενος ότι «οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να βρουν κάποια σχέση ανάμεσα στο ουράνιο και συγκεκριμένες ασθένειες». Μετέθεσε δε τις ευθύνες στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες, όπως είπε, «ήξεραν». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες και στα μεταλλεία, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και το μολυσμένο νερό...

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πέκα Χααβίστο, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Φινλανδίας και διευθυντής της Ειδικής Ομάδας του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια της αποστολής για το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οπως παραδέχτηκε, σε 8 από τις 11 περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που ερεύνησε η ομάδα, η ραδιενέργεια «ήταν αυξημένη και αυτό ήταν πάντα αποτέλεσμα της ύπαρξης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφος των περιοχών». Ερωτηθείς για το πότε είναι επικίνδυνα τα βλήματα αυτά, είπε ότι «τα υπολείμματα βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της ρίψης τους», καταρρίπτοντας, έτσι, τον ισχυρισμό ότι τα βλήματα που χρησιμοποίησε το ελληνικό ΠΟλεμικό Ναυτικό είναι «ακίνδυνα, γιατί έπεσαν τελικά στη θάλασσα».

ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη, στις 12.30, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ελλάδα από τη ΝΑΤΟική χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και θα μεταδοθεί απευθείας από τον «902 Αριστερά στα FM»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ