Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του όλου θέματος των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τους ανθρώπους από τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, επιδίδονται τα επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στα πλαίσια αυτά το αντιμετώπισε, είτε διεθνοποιώντας το θέμα που αφορά τις συνέπειες στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κόσσοβο, είτε κλείνοντας όπως όπως το ζήτημα της ύπαρξης στο ελληνικό οπλοστάσιο πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Την ίδια ώρα ο κύκλος της ανησυχίας διευρύνεται, καθώς όλο και νέες καταγγελίες για κρούσματα διαφόρων ασθενειών που αποδίδονται στη ραδιενέργεια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ανησυχία αυτή φαίνεται πως έχει αγγίξει και όσους Ελληνες στρατιωτικούς υπηρετούν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, αφού τα αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα, όπως και για μη συμμετοχή αυτών που είχαν δηλώσει υποψηφιότητα, γίνονται όλο και περισσότερα.

Περιμένουμε το ΝΑΤΟ...

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του, επανέλαβε τη γνωστή θέση με βάση την οποία περιμένει από το... ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. «Εκεί, είπε, στο ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκαθαριστεί και να ειπωθεί ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν, πού, πώς, εάν υπάρχει επιβάρυνση, πράγματι, του περιβάλλοντος ή και σχέση με τις ασθένειες. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία - που πρέπει να είναι και γρήγορη βέβαια - να καταλήξουμε σε κάποια αξιόπιστη κρίση για τα πραγματικά δεδομένα».

Σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι ένα τέτοιο ερώτημα δεν είναι υπεύθυνο. «Να μιλήσουμε, είπε, πιο υπεύθυνα. Το αν υπάρξει μελλοντικά κάτι δυσμενές, είναι θέμα που αφορά όλους μας και από κοινού θα το αντιμετωπίσουμε», εννοώντας και τις άλλες χώρες που έχουν στείλει δυνάμεις.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα...

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, παρέχεται η διαβεβαίωση ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία απόσυρσης των 10.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα 50.000 αυτού του είδους που είχαν παραδοθεί το 1990 από τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα 40.000 βλήματα χρησιμοποιήθηκαν ήδη στη διάρκεια ασκήσεων πολεμικών πλοίων και έχουν ριχθεί στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς δηλώνεται ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι κατασκευάστριες εταιρίες, τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά που έχουν στη διάθεσή τους δεν περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Στο θέμα αυτά αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με τα βλήματα που χρησιμοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό: «Αυτά πέφτουν στη θάλασσα και παραμένουν εκεί. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Και αυτό αφορά τη δική μας περίπτωση. Αυτά εκτοξεύονται, διαγράφουν μια τροχιά και πέφτουν στη θάλασσα. Αρα, κίνδυνος για την υγεία εξ αυτού του λόγου δεν προκύπτει, όπως λένε οι ειδικοί. Δεν προμηθεύτηκε άλλο όπλο, πέραν του Ναυτικού, με τέτοιο τύπο βλημάτων».

Ολα αυτά λέγονται όταν γίνεται γνωστό ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις γνώριζαν τους κινδύνους που υπάρχουν, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις οδηγίες των επιτελών του ΝΑΤΟ προς τις εθνικές αποστολές, στις οποίες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει το προσωπικό να προσεγγίζει κατεστραμμένα οχήματα και να αποφεύγουν τις ύποπτες για μόλυνση περιοχές, όπως και θραύσματα αλλά και ολόκληρα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που παρέμειναν στο έδαφος. Σχετικές λεπτομέρειες περιέχονται σε σήμα της αμερικανικής δύναμης από το Μάρτη του 2000.

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Στο μεταξύ φαίνεται που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την «εθελοντική» συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη ΝΑΤΟική δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι δηλώσεις συμμετοχής υπερκάλυπταν τις προσφερόμενες θέσεις, τώρα ο αριθμός τους περιορίζεται, ενώ εμφανίστηκαν και οι πρώτες αιτήσεις για μη συμμετοχή, όπως επίσης και ο αριθμός αυτών που ζητάνε να επιστρέψουν και να μην ανανεωθεί η παραμονή τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από πριν. Σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται περίπου 1.500 Ελληνες στρατιωτικοί διαφόρων βαθμίδων, στη Βοσνία περίπου 150 και ακόμα 50 στην Αλβανία. Αυτοί αρχικά πηγαίνουν για ένα εξάμηνο με δυνατότατα ενός ακόμα εξαμήνου.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του ΓΕΣ, μέχρι στιγμής 328 Ελληνες στρατιωτικοί είχαν δηλώσει συμμετοχή για το επόμενο διάστημα στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Ομως 65 απ' αυτούς ζήτησαν τελικά να μη συμμετάσχουν. Αναβρασμός πάντως επικρατεί σε αυτούς που ήδη υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αναφορές επαναπατρισμού, προτού μάλιστα ξεσπάσει ο θόρυβος των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, από τους 435 που εδικαιούντο να επιστρέψουν μετά τη συμπλήρωση ενός ή δύο εξαμήνων, περισσότεροι από τους μισούς, οι 232 είχαν ζητήσει να επαναπατριστούν, από τους υπόλοιπους 203 οι 81 θα συνέχιζαν για τέταρτο εξάμηνο και οι 123 για τρίτο εξάμηνο. Ομως, όπως εκτιμάται, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες.

Καταγγελίες για νέα κρούσματα

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι καταγγελίες για νέα κρούσματα ασθενειών, που αποδίδονται στις συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, ανάμεσα σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία αυξάνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οπλίτη πενταετούς υπηρεσίας, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Βοσνία για 19 μήνες και σήμερα ανήκει στη δύναμη της 23ης Ταξιαρχίας.

Ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με συμπτώματα του «συνδρόμου των Βαλκανίων», απώλεια βάρους κλπ. και σήμερα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Οι συγγενείς του έχουν ζητήσει να μεταφερθεί στην Αθήνα για ειδικές εξετάσεις, ενώ το θέμα έχει θορυβήσει το προσωπικό της μονάδας που υπηρετεί σήμερα, καθώς και άλλοι πολλοί που ανήκουν στη δύναμή της έχουν περάσει από τη Βοσνία.

Στο μεταξύ έγινε εκ νέου εισαγωγή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του αρχιλοχία από το Βόλο που πάσχει από λευχαιμία και είχε υπηρετήσει στη Βοσνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ