ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εφιάλτης για πλημμυροπαθείς

Μονοπώλια εμφανίζονται ως «δωρητές»

Σε χωριό στη Βοσνία, στον υπερχειλισμένο ποταμό Σάβα
Σε χωριό στη Βοσνία, στον υπερχειλισμένο ποταμό Σάβα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Διεθνής διάσκεψη «δωρητών» για τη συγκέντρωση βοήθειας και την αντιμετώπιση των σοβαρών καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο από το νέο εφιάλτη με τον οποίο είναι αντιμέτωπος εδώ και μία βδομάδα ο σερβικός λαός.

Σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την κλίμακα των καταστροφών από τις πλημμύρες, που σε πρώτη φάση εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξεταστούν οι επιλογές παροχής «βοήθειας και αποκατάστασης των ζημιών το συντομότερο δυνατό». Το παρόν στη διάσκεψη του Βελιγραδίου έχουν δηλώσει πως θα δώσουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι απ' όλες τις πρεσβείες χωρών της ΕΕ, από χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Γραφείο Περιφερειακού Συντονιστή του ΟΗΕ και η Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Ανάλογη διάσκεψη Δωρητών σχεδιάζεται και για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου επίσης οι ζημιές εκτιμώνται σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, παραμένουν αβοήθητοι δίχως βασικά τρόφιμα και αγαθά, ενώ λιγοστά παραμένουν τα εφόδιά τους σε πόσιμο νερό, αντλίες και εργαλεία, σε μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς, ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε ν' αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καταγγελίες για τις δολοφονίες από τις κατοχικές δυνάμεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τις δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε βάρος Παλαιστινίων, ακόμη και νεαρών εφήβων, κατήγγειλε χτες η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σημειώνοντας την αυξημένη χρήση πραγματικών σφαιρών στη Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος της UNRWA απαίτησε μάλιστα και τη διενέργεια έρευνας για το θάνατο δύο εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών στις 15 του Μάη στη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη Νάκμπα (Μέρα Καταστροφής για τους Παλαιστίνιους).

Οπως επισήμανε εκπρόσωπος της UNRWA, από τις αρχές του 2013 παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Παλαιστινίων προσφύγων που σκοτώνονται και τραυματίζονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη (17 το 2013 σε συνολικά 27 Παλαιστινίους την ίδια χρονιά έναντι κανενός το 2012, ενώ έως τώρα μέσα στο 2014 έχουν σκοτωθεί 7 ανάμεσά τους και οι 2 έφηβοι).

Επιπλέον, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 διαπιστώθηκε αύξηση 20% στον αριθμό προσφύγων που τραυματίστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον, η Χασάν Ασράουι, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για «την εσκεμμένη εκτέλεση των δύο εφήβων», χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- To Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφώνησαν χτες στην εφαρμογή πέντε νέων μέτρων που θα βελτιώσουν τη «διαφάνεια» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Δύο εκ των νέων μέτρων φέρεται πως σχετίζονται με την ενδεχόμενη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ η Τεχεράνη φαίνεται πως δεσμεύτηκε να παράσχει «από σήμερα έως την 25η Αυγούστου» όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ποινές κάθειρξης συνολικά 155 υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων», κρίνοντάς τους ενόχους για τις κατηγορίες της «υποκίνησης βίας και χάους», καθώς και για τη συμμετοχή τους σε παράνομη οργάνωση. Από τους καταδικασθέντες, στους 54 επιβλήθηκαν ισόβια και στους υπόλοιπους ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 χρόνια. Στο χώρο έξω από το δικαστήριο η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για τη δικαστική απόφαση. Το ίδιο 24ωρο, δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε τον 85χρονο πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε τριετή φυλάκιση για διαφθορά και τους δύο γιους του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων.

ΝΪΑΜΕΪ.-- Τουλάχιστον 10 φοιτητές τραυματίστηκαν και άλλοι 20 συνελήφθησαν από αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης έξω από το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι, στη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης για την καθυστέρηση στην καταβολή επιδομάτων από τα οποία εξαρτάται η καθημερινή τους διαβίωση.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Σφοδρές συγκρούσεις με χρήση βαρέων όπλων σημειώθηκαν χτες στη βόρεια μαλινέζικη πόλη Κιντάλ, μεταξύ στρατιωτών κι ενόπλων οργανώσεων αυτονομιστών Τουαρέγκ, με αποτέλεσμα το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων από αμφότερες πλευρές. Το Σάββατο σε παρόμοιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά από περιοδεία του Μαλινέζου πρωθυπουργού Μούσα Μάρα σκοτώθηκαν 16 άτομα.

TZOYMΠΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων στο Νότιο Σουδάν από επιδημία χολέρας ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ότι το πρώτο από τα 266 κρούσματα σημειώθηκε στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, στις 15 Μάη.

ΣΥΡΙΑ
Επιβεβαίωση της καταστροφής των χημικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα συριακά αποθέματα ενός χημικού προϊόντος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αερίου σαρίν έχουν καταστραφεί, επιβεβαίωσε χτες εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), προσθέτοντας ότι πλέον βρίσκεται στη Συρία μόνο «το 7,2% του χημικού οπλοστασίου» και ότι «σύντομα αναμένεται και αυτό να αποσυρθεί για να καταστραφεί», στο πλαίσιο επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου έως τις 30 Ιούνη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, διεμήνυσε στους εταίρους του από τη Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο σε οιαδήποτε ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που προωθεί από τα μέσα Μάη το Παρίσι καλώντας να παραπεμφθεί ο φάκελος του πολέμου της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ίδιο 24ωρο, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση με στόχο την άρση της (εδώ και ένα χρόνο) πολιορκίας της κεντρικής φυλακής του Χαλεπιού από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, επιδιώκοντας να κόψει τη στρατηγικής σημασίας κεντρική αρτηρία ανεφοδιασμού των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων μέσω της Τουρκίας. Χτες, συριακές και ξένες μισθοφορικές «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις ανατίναξαν το νοσοκομείο Κίντι, κρίνοντας ότι το κτίριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το στρατό για να παρακολουθεί τις οδούς ανεφοδιασμού τους.

Στο μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε «ευρεία διανομή» τροφίμων και στις δύο πλευρές του μετώπου στο Χαλέπι για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη. Παράλληλα, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την κατάσταση του περίπου 1.000.000 Σύρων προσφύγων στο Λίβανο διαπιστώνει πως πολλοί από τους μακροχρόνια ασθενείς αμάχους χάνουν τη μάχη για τη ζωή γιατί δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ειδική ιατρική περίθαλψη, όπως αιμοκάθαρση και αντικαρκινική θεραπεία.

ΛΙΒΥΗ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

TΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πόλεμο ισλαμιστών ενόπλων, από τη μια, και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και στελεχών κοσμικών κομμάτων, από την άλλη, εξελίσσεται η «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη. Στόχος της επιχείρησης του ε.α. στρατηγού Χάφταρ θεωρείται η εξουδετέρωση των ισλαμιστών που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης που θα τηρεί αποστάσεις από ισλαμικές οργανώσεις και κόμματα που επιδιώκουν την επιβολή σαρίας, και η σταθεροποίηση της Λιβύης, τρία χρόνια μετά από τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση ανατροπής του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ συμπαρατάχτηκαν, χτες, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της αντιαεροπορικής άμυνας, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων» (NFA) Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε Μισράτα, Ζιντάν, Βεγγάζη.

Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες περί υποστήριξης του Χάφταρ από τον υπουργό Εσωτερικών Σάλεχ Μάζεγκ.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Χασάν Αμπου Σανάκ, δεν πρόλαβε να πάρει θέση, καθώς ένοπλοι γάζωσαν, το πρωί, με πυρά την αυτοκινητοπομπή του προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν.

Σκληρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε δρόμους κοντά στη λεωφόρο Σίντρα που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Λιβύης, ενώ στο Σαλεχεντίν της Τρίπολης σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς.

  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη απέρριψε αίτημα των λιβυκών Αρχών για δίκη δύο εκ των γιων του Καντάφι στη Λιβύη, θεωρώντας ότι είναι αδύνατη μια «δίκαιη» δίκη.
ΠΑΜΕ
Διεθνιστική βοήθεια για τη Γιουγκοσλαβία

Η εργατική τάξη και ο λαός της πρώην Γιουγκοσλαβίας εκτός από τη φτώχεια και την ανεργία που βιώνουν από την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, δέχθηκαν πλήγμα από τις πρόσφατες πλημμύρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και δεκάδες χιλιάδες άστεγοι. Πριν από 15 χρόνια, το ΠΑΜΕ οργάνωσε εκατοντάδες μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας μας ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στελέχη του ΠΑΜΕ συμμετείχαν ως «ανθρώπινες ασπίδες» στις γέφυρες και τα κτίρια που ήταν στόχοι των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και των Ευρωενωσιακών συμμάχων τους. Στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν το στρατό των ΗΠΑ να εισβάλει στη γειτονική μας χώρα.

Σήμερα, το ΠΑΜΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση παίρνει και πάλι την πρωτοβουλία εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του και οργανώνει διεθνιστική βοήθεια για τους λαούς των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Κροατίας).

Καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα να συγκεντρώσουν άμεσα είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής, όπως: Λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες για όλες τις ηλικίες, εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ.

Πληροφορίες στα γραφεία του ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ