ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογράφτηκε η πολυαναμενόμενη ενεργειακή συμφωνία

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας υπογράφουν την ενεργειακή συμφωνία
Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας υπογράφουν την ενεργειακή συμφωνία
ΣΑΓΚΑΗ.--

Υπογράφτηκε τελικά χτες η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που υπολογίζεται ότι από το 2018 κάθε χρόνο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου θα διοχετεύονται στην τεράστια κινεζική αγορά. Η συμφωνία, που έχει 30ετή ισχύ, «έκλεισε» μετά από διαπραγματεύσεις συνολικά δέκα χρόνων, διάρκεια ενδεικτική των συμφερόντων και των επιδιώξεων που έπρεπε να «εξισορροπηθούν» μέχρι να πέσουν οι οριστικές υπογραφές. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί αλλά πολλοί έκαναν λόγο για συμφωνία συνολικής αξίας 400 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία υπογράφτηκε στη Σαγκάη, όπου οι δυο ηγέτες συμμετέχουν στην 4η Σύνοδο για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Παρά τις πληροφορίες που προχτές έκαναν λόγο για «εμπλοκή», εξαιτίας συνεχιζόμενων ενστάσεων της κινεζικής πλευράς σχετικά με την τιμή, χτες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία, που αναμένεται να ωφελήσει καταρχάς τη ρωσική «Γκαζπρόμ» και την κινεζική CNPC - δηλαδή τις δύο εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα - αλλά για πολλούς σηματοδοτεί τη διάθεση συνολικότερης σύσφιξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Διεθνή πρακτορεία τόνιζαν ότι ενδεικτικό της σημασίας της συμφωνίας ήταν το ότι υπογράφτηκε στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το βρετανικό BBC να τονίζει πως «ο Πούτιν φαίνεται να είχε δεσμευτεί ότι δε θα φύγει από τη Σαγκάη χωρίς συμφωνία».

Μεγάλα συμφέροντα αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» και για την κατασκευή των αγωγών που θα χρειαστούν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Ηδη, υπάρχει ένας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007, με το όνομα «Δύναμη της Σιβηρίας».

Με τη συμφωνία, η Ρωσία εκτιμάται ότι εξασφαλίζει εναλλακτικές στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που επιδιώκει στο φόντο και της «ουκρανικής κρίσης», η οποία έχει «διαταράξει» (σχετικά) τις οικονομικές της σχέσεις με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η δε Κίνα εκτιμάται ότι επιχειρεί συνολικότερο «μπάσιμο» στη ρωσική αγορά, καθώς, εκτός από αυτή τη συμφωνία, ετοιμάζει δυναμική διείσδυση σε μια σειρά από περιοχές της ρωσικής επικράτειας, ειδικά στη ρωσική πλευρά της Απω Ανατολής. Μέχρι σήμερα, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας ήταν το Τουρκμενιστάν.

Προτάσεις Τζινπίνγκ για «συνεργασία ασφαλείας»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών που εντείνονται μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν και η πρόταση που κατέθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος, στη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα της συνόδου της CICA.

Συγκεκριμένα, ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε καινοτομίες στον τομέα της συνεργασίας ασφαλείας θεσπίζοντας μία νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική». Επιπλέον, στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου πρόσφατα σημειώθηκαν και «επεισόδια» μεταξύ κινεζικών και βιετναμέζικων αλλά και φιλιππινέζικων δυνάμεων), ο Τζινπίνγκ δήλωσε:

«Η ενίσχυση στρατιωτικών συμμαχιών που στοχεύουν εναντίον ενός τρίτου μέρους δεν συμβάλλει στη διατήρηση της κοινής ασφάλειας στην περιοχή». «Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο την ασφάλεια μιας ή μερικών χωρών και να αφήνονται ανασφαλείς οι υπόλοιπες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να επιδιώκει κανείς την αποκαλούμενη απόλυτη ασφάλεια του ιδίου σε βάρος της ασφάλειας άλλων».

Η παρέμβαση έγινε μετά την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στην περιοχή, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τους συμμάχους της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας ωστόσο πολύ προσεκτικές δηλώσεις έναντι του Πεκίνου.

Στη σύνοδο της CICA συμμετείχαν δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Σχέδια για νέες γεωτρήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο φόντο των εντάσεων που κλιμακώνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το τελευταίο διάστημα, η φιλιππινέζικη εταιρεία «Philex Petroleum Corp» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή, σε ζώνη διαφιλονικούμενη μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων. Για το σχέδιο αυτό, η «Philex» ήταν σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική CNOOC αλλά αυτές δεν τελεσφόρησαν.

Ο τεράστιος φυσικός πλούτος που εκτιμάται ότι βρίσκεται στην περιοχή αναμένεται να οξύνει τις αντιθέσεις και τις «κόντρες» για την κυριαρχία στα ενεργειακά αποθέματα. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη προσπάθεια εγκατάστασης εξέδρας γεώτρησης πετρελαίου που προσπάθησε πρόσφατα να εγκαταστήσει η Κίνα σε περιοχή που το Βιετνάμ θεωρεί μέρος της δικής του επικράτειας. Στο Βιετνάμ έγιναν αντι-κινεζικές διαδηλώσεις με επιθέσεις σε κινεζικές και ταϊβανέζικες εταιρείες, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Χτες, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ έκαναν κοινές δηλώσεις από τη Μανίλα και κατήγγειλαν από κοινού την Κίνα ότι προκαλεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην περιοχή, στην οποία οι δυο χώρες δηλώνουν αποφασισμένες να αντιταχθούν για να προστατευθεί «το διεθνές δίκαιο».

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Συναντήσεις πολιτικών με πρωτοβουλία του στρατού

Στο φόντο της επιβολής στρατιωτικού νόμου

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Ενδοαστικά «παζάρια» για να βγει η χώρα από μια «κρίση» που θεωρείται ότι «διαταράσσει» τις επενδύσεις σε μια ανερχόμενη καπιταλιστική οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν στην Ταϊλάνδη. Αυτό βεβαιώνει και η χτεσινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του στρατού και των ηγετών διάφορων αστικών πολιτικών παρατάξεων, μία μέρα μετά από την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Πραγιούτ Τσαν - ο - τσα,αλλά και μέλη της Εκλογικής Επιτροπής και γερουσιαστές, οι οποίοι συζήτησαν τη «διέξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση», όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Νέα συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», μεταξύ άλλων «αναδείχτηκε» η ανάγκη να τερματιστούν οι διαδηλώσεις που εμποδίζουν τις επενδύσεις και τρόμαξαν τους τουρίστες, όπως και η ανάγκη να προχωρήσει η «μεταρρύθμιση» του συστήματος.

«Ο αρχηγός του στρατού μάς ζήτησε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να σκεφτούμε ό,τι συζητήσαμε προκειμένου να βρούμε μια λύση για τη χώρα», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Πουσόνγκ Νουτραουόνγκ, γενικός γραμματέας της Εκλογικής Επιτροπής.

Κυβερνητικός αξιωματούχος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση εμποδίστηκε χτες να χρησιμοποιήσει το γενικό επιτελείο κρίσης που έχει συστήσει. Ετσι, από τη μια μεριά οι «δημοκράτες» αστοί εμφανίζονται δήθεν δυσαρεστημένοι για το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα, κι από την άλλη κάθονται στα ίδια τραπέζια με τους πραξικοπηματίες, αφού τους ενώνουν οι κοινές «αγωνίες» για το μέλλον της οικονομίας που υπηρετεί τα μονοπώλια της χώρας.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί από νέες επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία «έχουν αυξήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές στη χώρα και κάνουν πλέον ό,τι θέλουν δίχως φόβο, δίχως αιδώ», κατήγγειλε χτες στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αφρική, Αμπού Μούσα. Λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί ο νεότερος απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης φανατικών της οργάνωσης στην κεντρική πόλη Τζος, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Πολλά από τα πτώματα δεν ήταν αναγνωρίσιμα, καθώς είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα. Αλλα ήταν θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια, γεγονός που έκανε τις Αρχές να εκφράζουν φόβο για πιθανή νέα αύξηση του αριθμού των θυμάτων μιας επίθεσης που επιλέχτηκε σε τόπο και χρόνο με στόχο την πρόκληση πολλών νεκρών. Η επίθεση προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες που απαιτούν (μια απάντηση) από τη Δικαιοσύνη».

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν καταδίκασε τη νέα επίθεση της «Μπόκο Χαράμ», διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, αφενός για να κερδίσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αφετέρου για να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία και ανοικοδόμηση όλων των σχολείων που καταστρέφουν οι φανατικοί της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης που έχει βυθίσει στο χάος εκτενείς περιοχές κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Πάντως οι υποσχέσεις του Τζόναθαν (παρά την περιβόητη «αντιτρομοκρατική βοήθεια» που έχει πάρει μεταξύ άλλων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Ισραήλ) δε σταματούν ούτε στο ελάχιστο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης.

Χτες αποκαλύφτηκε νέα σφαγή τουλάχιστον 50 χωρικών, εμπρησμοί και λεηλασίες στα βορειοανατολικά χωριά Αλαγκάρνο και Σάουα από μακελάρηδες της «Μπόκο Χαράμ». Οι δράστες αποχώρησαν παραδίδοντας καμένη γη και ξανακρύφτηκαν στο παρακείμενο δάσος Σαμπίσα, όπου λέγεται πως το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα κρησφύγετά τους. Τα χωριά Αλαγκάρνο και Σάουα βρίσκονται κοντά στο χωριό Τσιμπόκ, όπου απήχθησαν στα μέσα Απρίλη οι περίπου 300 μαθήτριες, των οποίων τα ίχνη ακόμη αναζητούνται από τις νιγηριανές Αρχές και τις ειδικές δυνάμεις δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που αξιοποίησαν τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών για να παρέμβουν στη Νιγηρία...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δεν υπάρχουν στοιχεία» για την ενοχή του Γκιουρκάν

ΣΟΜΑ.--

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ενοχή, απάντησε δικαστήριο στο αίτημα του εισαγγελέα να προσαχθεί και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αλπ Γκιουρκάν, ιδιοκτήτης του Ομίλου «Σόμα Χόλντινγκ» στον οποίο ανήκει το ορυχείο που έγινε μαζικός τάφος για 301 ανθρακωρύχους. Συγγενείς των νεκρών εργατών προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο της πόλης Σόμα, διαμαρτυρόμενοι για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στο μεταξύ, χτες, μια βδομάδα μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα που γέμισε θρήνο σχεδόν κάθε σπίτι της περιοχής, γύρισαν στις δουλειές τους οι εργάτες στα δύο από τα πέντε λιγνιτωρυχεία της γύρω περιοχής, μετά από αίτημα της εργοδοσίας που τόνισε ότι «η παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί».

Η τραγωδία των εκατοντάδων εργατικών οικογενειών που ξεκίνησε στις 13 Μάη αποτελεί πλέον το επίκεντρο στο οποίο ξετυλίγεται η ενδοαστική αντιπαράθεση που εδώ και μήνες κλιμακώνεται στην Τουρκία. Τα διαφορετικά αστικά στρατόπεδα κοντράρονται ως προς το ποιος - δήθεν - ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλεια του εργάτη, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο για το οποίο ανησυχούν είναι η φήμη και οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ