ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Εξήρε την αξιοπιστία της «Gazprom»...

«Αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου και αξιόπιστο συνεργάτη», χαρακτήρισε την «Gazprom» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη 17η γενική συνέλευση του «Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου» και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η συνεργασία με τη ρωσική κρατική εταιρεία θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί με την επέκταση του αγωγού «South Stream» προς την Ελλάδα, καθώς η «Gazprom» έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο το βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.

Η ομιλία του Γ. Μανιάτη έγινε υπό την παρουσία του προέδρου της «Gazprom» Al. Miller και του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, και παρόλο που το θέμα του συνεδρίου ήταν ο ρόλος του φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών, το επίκεντρο της προσοχής και ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του υπουργού Περιβάλλοντος αφορούσε την ενεργειακή σχέση ΕΕ - Ρωσίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο διάλογος ΕΕ - Ρωσίας αποτελεί σημαντική πτυχή της εξωτερικής ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης», ενώ υποστήριξε ότι για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ, «είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον τριμερή διάλογο για την ανεύρεση μίας γρήγορης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής από όλα τα μέρη». Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποδίδει «μεγάλη σημασία στην αλληλένδετη συνεργασία με τους εταίρους της και ιδιαιτέρως με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντάς την ως έναν σημαντικό προμηθευτή Ενέργειας στην Ευρώπη». Τέλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας «θα είναι ο κόμβος μιας ενιαίας, διασυνδεδεμένης και ανταγωνιστικής αγοράς Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη», ενώ σε σχέση με τη χρήση της αεριοκίνησης στις μεταφορές ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ αναπτύσσει υποδομές, ώστε να αναπτυχθεί η σχετική αγορά το επόμενο διάστημα.

Ο Al. Miller υπογράμμισε ότι για την GAZPROM «νούμερο ένα αγορά παραμένει η Ευρωπαϊκή» και επιδίωξη της εταιρείας «είναι όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να το διευρύνει». Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με αξία σύμβασης 400 δισ. δολάρια, λέγοντάς ότι «τη σημασία της θα την καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου και θα επηρεάσει και τις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης». Ειδικά για το ζήτημα της χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης ανέφερε ότι το ρώσικο μονοπώλιο επιθυμεί να «αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των μεταφορών», καθώς, όπως είπε, η εταιρεία διατηρεί «στενές σχέσεις» με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και σκοπεύει να «διευρύνει το δίκτυο πρατηρίων καυσίμων φυσικού αερίου».

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑΡ
Πέρασμα από πυκνοκατοικημένη περιοχή με κινδύνους

Τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου TAP, προκειμένου να καθοριστεί με κοινή απόφαση η νέα θέση όπου θα τοποθετηθεί ο σταθμός συμπίεσης, ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του Νομού Σερρών.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, ο σταθμός συμπίεσης προβλέπεται να γίνει πολύ κοντά στις Σέρρες, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Κωσταντινάτο - Κρίνος - Νεοχώρι - Νέο Σκοπό και Βαλτοτόπι και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν καθώς θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πιθανού ατυχήματος.

Και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που θα προκαλέσει η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP καθώς θα καταστραφούν παραγωγικά χιλιάδες στρέμματα από τις πιο εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Επιπλέον, ο αγωγός διέρχεται και τέμνει πληθώρα κεντρικών και δευτερευόντων αρδευτικών δικτύων και διωρύγων, αλλά και αποστραγγιστικών τάφρων και στραγγιστικών δικτύων.

Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του διευθυντή της κοινοπραξίας TAP ΑΕ για την Ελλάδα και άλλων εκπροσώπων της, τόσο ο περιφερειάρχης, Α. Τζιτζικώστας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γ. Μωυσιάδης, δήλωσαν τη στήριξή τους στη δημιουργία του αγωγού εκφράζοντας έτσι τη συμφωνία τους στους σχεδιασμούς για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας.

Μάλιστα, ο Γ. Μωυσιάδης έσπευσε να καθησυχάσει ότι «δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας της υγείας των κατοίκων των Σερρών», ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγροτών για την καταστροφή παραγωγικής γης, είπε πως «το μόνο θέμα που εγείρεται είναι οικονομικό και το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ των ιδιοκτητών των γεωργικών εκτάσεων από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός και της κοινοπραξίας».

ΕΦΟΡΙΑ
Σε ανοδική πορεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ αυξάνονται τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, εξέλιξη που φανερώνει και τα διαχειριστικά ζόρια συγκυβέρνησης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συγκεντρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές που βεβαιώθηκαν στο 4μηνο Γενάρη με Απρίλη του 2014, έφτασαν σε 4,3 δισ. ευρώ από περίπου 3,6 δισ. στο τέλος Μάρτη.

Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι η τάση διόγκωσης θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες, ενόψει και της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων καθώς και του νέου ενιαίου φόρου πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναδιπλωθεί με ρύθμιση επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους 12 σε 48 μήνες ή και ακόμη περισσότερες ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις που είχαν δοθεί και στα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αποδώσουν τα ποσά και τους στόχους που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

Λήξη προθεσμίας για το Ε9

Σήμερα Παρασκευή 30/5 λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Υποχρεωμένοι να την υποβάλουν είναι όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, που ισχύουν και την 1η Γενάρη 2014. Επίσης όλοι όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαίθριους χώρους, σε περίπτωση που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 θα υπολογιστεί ο λεγόμενος ενιαίος φόρος ακινήτων.

«Οχι» στην ιδιωτικοποόηση του δημοτικού κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ζητούν, με παρέμβασή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, για την εκποίηση του δημοτικού κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης στον Εβρο, σημειώνουν: «Η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να βγάζει μαζικά στο σφυρί φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας. Αξιοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) του παραδίδει την πλήρη κυριότητα δημόσιας περιουσίας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπόσχεται κέρδη στους "επενδυτές", για να την παραχωρήσει στη συνέχεια για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπου η λειτουργία και η χρήση της θα γίνει απλησίαστη για τις λαϊκές οικογένειες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεταβίβασης και του δημοτικού κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης, συνολικής έκτασης περίπου 151 στρεμμάτων, μαζί με το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το θερινό κινηματογράφο και το χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων "Μαρακάνα". Πρόκειται για ένα χώρο, ο οποίος εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για αναψυχή, διακοπές, αθλητισμό, πολιτισμό».

Θυμίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του κάμπινγκ έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από το 1987, ενώ ένα μικρότερο μέρος έχει παραχωρηθεί από το 1981 στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Καθώς και πως, παρά το γεγονός ότι εκ μέρους των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν διαβεβαιώσεις μη πώλησης του κάμπινγκ καθώς αξιοποιείται ήδη, «μόλις έξι μήνες μετά τη μεταβίβασή του από τον ΕΟΤ, ανακοινώθηκε η πώλησή του με προτεινόμενες χρήσεις τη δημιουργία ξενοδοχείου ή παραθεριστικών κατοικιών ή χρήσεις τουρισμού υγείας».

Ρωτούν, λοιπόν, τον υπουργό σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-- Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

-- Να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν οι προαναφερόμενοι χώροι για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Βαριές καταδίκες... με αναστολή

Ενοχοι κρίθηκαν έπειτα από επτά χρόνια οι 13 από τους 14 κατηγορουμένους για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, για μια σειρά κακουργημάτων όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απιστία, φοροδιαφυγή κ.ά. Το δικαστήριο καταδίκασε με ποινές 25 χρόνων τους εκπροσώπους των εταιρειών και με 20 χρόνια τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ αποφάνθηκε ότι η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι κατηγορίες αφορούν στο ομόλογο που είχε καταλήξει υπερτιμολογημένο σε ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2004-2009.

Από την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία την οποία αντιμετώπιζε, απαλλάχθηκε μόνο ο πρώην ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης Ευγ. Παπαδόπουλος. Ενοχοι κρίθηκαν οι πρόεδροι και διοικητές των ταμείων, Π. Καραδήμα, Αγ. Σημαιοφορίδης, Π. Δεμέστιχας, Γ. Κονιδάρης και Κ. Χρηστίδης. Επίσης, τα στελέχη της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» Γ. Αποστολίδης, Θ. Πρινιωτάκης και ο Γ. Παπαμαρκάκης της εταιρείας ΝΑΜ. Ενοχοι κρίθηκαν και οι Χ. Αδαμόπουλος, Αβρ. Σαββίδης της JP Morgan, ο Ν. Μπούγος (HYPO) και οι λογιστές Δ. και Αγγελ. Λιάτης.

Επίσης, το δημόσιο απαίτησε από ορισμένους κατηγορούμενους χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, επικύρωσε σε ορισμένους κατασχέσεις και διέταξε δημεύσεις κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε επίσης στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ