ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Κινητοποίηση για τις επικίνδυνες ελλείψεις

Στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. έξω από το Κέντρο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο «Μητέρα»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο «Μητέρα»
Στάση εργασίας κάνουν αύριο, Πέμπτη, από τις 10 - 1 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» και στις Παιδουπόλεις, καταγγέλλοντας πως «τα παιδιά του κέντρου βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού». Στις 11 π.μ. θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το ΚΠΠΑ «Μητέρα».

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμα, «ο προϋπολογισμός για την Πρόνοια είναι μειωμένος κατά 50% - 60%. Η βαρβαρότητα της πολιτικής τους φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση και των παιδιών του «Μητέρα». Το παιδί που βρέθηκε στην ευθύνη του κράτους, ένα παιδί χωρίς οικογένεια, ένα παιδί πολλές φορές και κακοποιημένο, όχι μονό το αφήνουν χωρίς τα απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή του, αλλά του δημιουργούν και παραπάνω προβλήματα με τις τραγικές αυτές ελλείψεις.

Οι εργαζόμενοι στην προστασία παιδιού στο "Μητέρα", στις παιδουπόλεις, στο Αναρρωτήριο Πεντέλης έχουμε ευθύνη να καλύψουμε την έλλειψη της μάνας, του πατέρα, να κλείσουμε πληγές, να φροντίσουμε για την ολόπλευρη υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, να εξαντλήσουμε τα περιθώρια να γυρίσουν στην οικογένειά τους (όταν υπάρχει) με ασφάλεια, να βρεθεί έγκαιρα ζευγάρι να υιοθετήσει τα παιδιά ή να τ' αναλάβουν ως ανάδοχοι γονείς, όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ομως, όταν είμαστε 2 βρεφοκόμοι στη βάρδια χωρίς ρεπό και άδεια, με 13 παιδιά, ούτε ασφαλή φύλαξη να κάνουμε δεν μπορούμε. Δεν μας μένει κουράγιο ούτε τα δικά μας παιδιά να φροντίσουμε. Οταν η κοινωνική υπηρεσία και η ψυχολογική στήριξη είναι αποδεκατισμένες, η οικογενειακή έρευνα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ενώ οι ιδιωτικές υιοθεσίες που ανοίγουν το δρόμο σε εμπορία παιδιών ολοκληρώνονται και σε τρεις μήνες. Λεφτά δεν έχουν για το "Μητέρα" και τις υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά το χρήμα ρέει άφθονο προς τις διάφορες ΜΚΟ με τα γνωστά επακόλουθα».

Επίσης, αναφέρονται στις συγχωνεύσεις που ανακυκλώνουν μέσω των μετακινήσεων το ελάχιστο προσωπικό, ακόμα και από νευραλγικά τμήματα: «Ξεκίνησαν τις μετακινήσεις εργαζομένων από τις διοικητικές υπηρεσίες, τους οδηγούς, τους ψυχολόγους και συνεχίζουν με την τεχνική υπηρεσία, μαγειρεία, καθαριότητα, μαίες, ακόμα και νοσηλευτές, κοινωνικούς επιμελητές, βρεφοκόμους κ.λπ., ενώ για να καλύψουν κενά χρησιμοποιούν προσωπικό σε αλλότρια καθήκοντα. Ράβε - ξήλωνε για να οδηγήσουν στο κλείσιμο κι άλλων τμημάτων και καταργήσεις προγραμμάτων, ακόμα και σε απολύσεις μέσω της αξιολόγησης για να πιαστούν οι στόχοι της μείωσης των κοινωνικών δαπανών».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΗΒΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Εφημερία χωρίς παθολόγο τις μισές μέρες του μήνα!

Μεγάλες ελλείψεις αναισθησιολόγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Χωρίς παθολόγους εφημερεύουν αρκετές μέρες το μήνα τα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ιατρικοί σύλλογοι της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, κάθε νοσοκομείο έχει από τρεις παθολόγους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακάλυπτοι ασθενείς και κάτοικοι για 15 μέρες στη Θήβα και για 10 μέρες στη Λιβαδειά.

Αυτό σημαίνει πως εκείνες τις μέρες οι ασθενείς που νοσηλεύονται στον παθολογικό τομέα των νοσοκομείων μένουν από το μεσημέρι και μετά χωρίς παθολόγο. Δηλαδή, είναι μόνοι τους με ένα μόνο ειδικευόμενο, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, δεν υπάρχει παθολόγος για τα έκτακτα περιστατικά.

Τα δυο νοσοκομεία απέχουν μεταξύ τους περίπου 50 χιλιόμετρα. Οταν υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο Θήβας και παραπέμπονται εκεί τα περιστατικά οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με άλλες επικίνδυνες ελλείψεις, αφού κάποιες μέρες του μήνα, από το μεσημέρι και μετά, δε λειτουργούν τα τμήματα Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία.

Η διοίκηση των νοσοκομείων, αντί να λύσει το ζήτημα και να απαιτήσει προσλήψεις, καλεί γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ερυθρών και Σχηματαρίου -απέχουν πάνω από 80 χλμ από τη Λιβαδειά και 30 - 40 χλμ από τη Θήβα- αναγκάζοντάς τους σε υπεράριθμες υπερωρίες. Ωστόσο, ούτε με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι ασθενείς, αφού οι γενικοί γιατροί, αφενός, δεν είναι παθολόγοι και, αφετέρου, δεν ανήκουν στο μόνιμο δυναμικό των νοσοκομείων.

Βασικά, κάνουν τον «τροχονόμο» στα επείγοντα και παραπέμπουν τα έκτακτα περιστατικά στη Θήβα ή στη Λιβαδειά, ανάλογα πού υπάρχει παθολόγος εκείνη τη μέρα. Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί αν προσλαμβάνονταν από δύο παθολόγοι σε κάθε νοσοκομείο. Ομως η γενική κατεύθυνση σε όλα τα νοσοκομεία είναι η υποβάθμιση, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, το κλείσιμο κρεβατιών ή κλινικών.

Στο μεταξύ, χωρίς τις αναγκαίες, προγραμματισμένες, χειρουργικές επεμβάσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες ασθενείς από τη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές, λόγω έλλειψης γιατρών αναισθησιολόγων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Για να καλυφτούν οι τωρινές ανάγκες, το Νοσοκομείο θα έπρεπε να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους - στον Οργανισμό προβλέπονται 15. Σήμερα εργάζονται μόνο 8 (μια ακόμη γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης), ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία 3 επικουρικών ιατρών.

Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά το αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου για πρόσληψη τριών επικουρικών αναισθησιολόγων, εγκρίνοντας μόνο τη μία θέση. Στη συνέχεια δέχτηκε το αίτημα αλλά καθυστερεί πολύ να προχωρήσει στις προσλήψεις. Λόγω των θερινών αδειών, οι εργαζόμενοι προβλέπουν ότι από τα μέσα Ιούλη το Νοσοκομείο θα διαθέτει αναισθησιολόγους μόνο για ένα χειρουργικό τραπέζι, το οποίο θα «μοιράζεται» σε δέκα χειρουργικές ειδικότητες!

Τέλος, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τη γενική κατάσταση με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και διεκδικώντας να πληρωθούν τις εφημερίες. Οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες για 14 μήνες.

Δεν έχουν γιατρούς οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας

Χωρίς ούτε ένα γιατρό λειτουργεί η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου μεταγγίζονται 25 παιδιά. Αλλά και στο «Αγία Σοφία», όπου μεταγγίζονται 400 άτομα (παιδιά και ενήλικες), στη ΜΜΑ υπηρετούν ένας επιμελητής και ένας επικουρικός γιατρός.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» οι μεταγγίσεις γίνονται από νοσηλεύτρια και όταν χρειαστεί γιατρός φωνάζουν κάποιον παιδίατρο, ενώ στο «Αγία Σοφία» -όπου προστίθενται και 350 άτομα με άλλες μορφές θαλασσαιμίας- οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται από ειδικευόμενους. «Οι ΜΜΑ έχουν αδειάσει από γιατρούς, καθώς το 75% έχει συνταξιοδοτηθεί και δε γίνονται προσλήψεις. Στο "Αγία Σοφία" θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε μόνιμοι επιμελητές και υπάρχει επιμελητής με έναν επικουρικό».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία περιλαμβάνονται στις 43 παθήσεις που δε χρειάζονται επανεξετάσεις απ' τα ΚΕΠΑ. Ομως ορισμένες μορφές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, δεν περιλαμβάνονται και έτσι υποβάλλονται στην ταλαιπωρία των επανεξετάσεων.

Παρότι οι πάσχοντες έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που υποχρεώνονται σε βαριές συμμετοχές για την αγορά τους. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο πρωτότυπο, που περιέχει τη βιταμίνη D, έχει Λιανική Τιμή (ΛΤ) 9 ευρώ και Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ) 2,71 ευρώ. Ο πάσχων έχει μηδενική συμμετοχή επί της ΑΤ, ενώ πληρώνει τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ (9 - 2,71) = 6,29 ευρώ. Κάποιος που χρειάζεται δύο κουτιά το μήνα θα πληρώσει 12,58 ευρώ. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, οι πάσχοντες πληρώνουν -όπως όλοι- απ' την τσέπη τους τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πανάκριβα.

Πενιχρές παροχές για ανασφάλιστους

Στη «Διαύγεια» του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία η «Αποτίμηση Health voucher - Εισιτηρίου Ελεύθερης πρόσβασης σε Υπηρεσίες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».

Το «εισιτήριο ελεημοσύνης» -όπως ονομάστηκε- για τους ανασφάλιστους ανακοινώθηκε στις 5/12/2012, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2013-2014. Προέβλεπε ένα κονδύλι ύψους 90 εκατ. ευρώ, που θα καλύπτει κάθε χρόνο 156.200 άτομα. Σ' αυτά, εκτός απ' τους ανασφάλιστους και τους ανέργους, περιλαμβάνονται και οι ψυχικώς πάσχοντες που βρίσκονται σε δομές αποασυλοποίησης, τις οποίες λειτουργούν ΜΚΟ και αστικές εταιρείες.

Τελικά έγιναν 52.500 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 36.000. Αυτοί έχουν δικαίωμα εντός τεσσάρων μηνών -οι έγκυες εντός οχτώ μηνών- να επισκεφτούν -μόνο για εξετάσεις- τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο μεταξύ, την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μετά τις περικοπές φτάνουν μόνο μέχρι το Σεπτέμβρη, τονίζει η ΠΕΦΝΙ, και ζητά την «παροχή συμπληρωματικών κονδυλίων στα Νοσοκομεία, ικανών να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, έτσι ώστε και η πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία να είναι απρόσκοπτη αλλά και η θεραπεία τους να είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

Ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Περίπου οι μισοί γιατροί που εργάζονταν στα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ και επέλεξαν να μην ενταχτούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), προχώρησαν τελικά σε συμβάσεις με τον Οργανισμό. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τους 3.000 γιατρούς οι 1.528 ιατροί υπέβαλαν αίτηση για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Οι παραπάνω γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα 200 επισκέψεων το μήνα και αποζημίωση 10 ευρώ ανά επίσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ