ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία επικροτούν την εκλογή Σίσι

Από εκδηλώσεις στήριξης του στρατάρχη - Προέδρου, στο Κάιρο
Από εκδηλώσεις στήριξης του στρατάρχη - Προέδρου, στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Τις θετικές αντιδράσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε η προχτεσινή ανακοίνωση του τελικού επίσημου αποτελέσματος των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών, που έδωσαν τη νίκη στον πτέραρχο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι με ποσοστό 96,91% και ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες 47,5%.

Για την ιστορία, ο στρατάρχης Σίσι πήρε 23.780.104 ψήφους, έναντι 757.511 του μοναδικού αντιπάλου του, Χαμντίν Σαμπάχι, και περίπου 10.000.000 ψήφους παραπάνω από αυτές που πήρε το 2012 ο ανατραπείς ισλαμιστής Πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι, αν και τότε το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στις κάλπες ήταν κατά τι μεγαλύτερο (50%). Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στις προεδρικές εκλογές στις 26 - 28 Μάη τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 1.040.600.

Χτες βράδυ, το κόμμα «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» των «Αδελφών Μουσουλμάνων» χαρακτήρισε «μη δεσμευτικό νομικά και άκυρο» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Μάη, απαιτώντας την απελευθέρωση και την αποκατάσταση του ανατραπέντος ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι στο αξίωμά του (που είχε εκδιωχθεί με πραξικόπημα του στρατού τον περασμένο Ιούλη). Το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο επιστολή του Μούρσι από τις φυλακές, μετέδωσε πως ο κρατούμενος πρώην Πρόεδρος προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις πράξεις αντίστασης στη νέα κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επικρότησε την εκλογή Σίσι σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση «για την προώθηση της στρατηγικής τους συνεργασίας και των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», μολονότι γίνονται αντιληπτές οι «ανησυχίες» εκλογικών παρατηρητών για το «περιοριστικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον στρατάρχη Σίσι για τη μεγάλη (αν και αναμενόμενη...) νίκη του ήταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, που χαιρέτισε την εκλογή του Σίσι καλώντας και τις άλλες αραβικές χώρες να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο δωρητών για την Αίγυπτο ώστε να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες της. Ο Αμπντάλα προειδοποίησε ότι όποια αραβική χώρα δεν συμβάλει στη στήριξη της Αιγύπτου «μολονότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει δεν θα έχει μέλλον ανάμεσά μας». Είναι φανερό ότι η διαπάλη στο εσωτερικό αλλά και η θέση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι αυτά που καθορίζουν τις εξελίξεις, με το λαό να είναι εγκλωβισμένος κάτω από ξένες σημαίες και να εναποθέτει την τύχη του πότε στη μια μερίδα της αστικής τάξης που εκφράζεται με το στρατό και πότε σε αυτή που εκφράζεται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Επανεκλογή Ασαντ με 88%

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη στη Συρία ήταν «δημοκρατικές, διαφανείς και θ' ανοίξουν το δρόμο για τη σταθερότητα και μια εθνική συμφωνία κι ενδεχομένως την επιστροφή των Σύρων προσφύγων», υποστήριξε χτες, σε κοινό ανακοινωθέν,αντιπροσωπεία αξιωματούχων από 30 χώρες που συγκρότησαν αποστολές εκλογικών παρατηρητών.

Σε κοινή ανακοίνωση εκλογικών παρατηρητών μεταξύ άλλων από τη Ρωσία,το Ιράν, τη Βενεζουέλα, το Λίβανο, σημειώνεται επιπλέον ότι οι συριακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια χώρα που δοκιμάζεται «εδώ και τρία χρόνια από πόλεμο που επιβλήθηκε από ξένες δυνάμεις». Μάλιστα ο Αλαντίν Μπουρουτζερντί, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε εκ μέρους της αντιπροσωπείας των εκλογικών παρατηρητών τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «για εγκλήματα σε βάρος του συριακού λαού», προσθέτοντας ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με διαφανή, δημοκρατικό τρόπο».

Οι συριακές Αρχές ανακοίνωσαν ότι 73,42% ήταν η συμμετοχή στην όλη διαδικασία και ο Ασαντ επανεκλέγεται πρόεδρος με 88,7%.

Στο Λίβανο ο Κέρι

Αντίθετη άποψη για τις συριακές προεδρικές εκλογές είχε, όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που μετέβη αιφνιδιαστικά χτες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, υποσχόμενος 240.000.000 δολάρια ως βοήθεια για τους πάνω από 1.200.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Δεν παρέλειψε να λασπολογήσει σε βάρος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 3ης Ιούνη «τεράστιο μηδενικό» και «ανούσιες». Κάλεσε δε τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο «να εργαστούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία».

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος με αφορμή την αδυναμία εκλογής νέου προέδρου στο κοινοβούλιο, μετά από τη λήξη της θητείας του Μισέλ Σουλεϊμάν στις 25 Μάη, ο Κέρι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία». Στη Βηρυτό προχτές βρέθηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κιμ Γιονγκ Κιμ που άσκησε πιέσεις για επίσπευση της ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας και εταιριών κοινής ωφέλειας, όπως οι δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού και ύδρευσης, και παράδοσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ξένα και ντόπια μονοπώλια...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κάλπες τοπικών εκλογών

ΣΕΟΥΛ.--

Με τη δημοτικότητα της Πάρκερ Γουέν-χι να έχει πέσει στο 40% (από 60%) μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σεουόλ», έγιναν χτες οι τοπικές εκλογές στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα «Saenuri» αναμενόταν ότι θα επικρατούσε στις 6 από τις 17 βασικές διοικητικές μονάδες της χώρας, έναντι 5 στις οποίες προπορευόταν το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης NPAD (του οποίου ηγέτης είναι ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χιουντάι»). Σήμερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις πλειοψηφούν σε 9 περιοχές έναντι 7 της αντιπολίτευσης (στη μία υπάρχει ανεξάρτητος κυβερνήτης).

Την τρίτη βδομάδα του Μάη, δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν πάνω από το 20% των ψηφοφόρων έτοιμο να απόσχει από τις εκλογές.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέες σφαγές χωρικών από την «Μπόκο Χαράμ»

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Ασταμάτητες παραμένουν οι επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών της «Μπόκο Χαράμ» κατά μεθοριακών περιοχών της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο στη Νιγηρία. Σε νέα επιχείρηση βαρβαρότητας, λεηλασιών, εμπρησμών και σφαγών που έκαναν το περασμένο 24ωρο δεκάδες ένοπλοι της οργάνωσης υποδυόμενοι τους στρατιώτες, σε έξι χωριά της νιγηριανής μεθορίου κοντά στο Καμερούν, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Νωρίτερα, ο Κρις Ολουκολάντε, εκπρόσωπος του νιγηριανού στρατού, διέψευσε προχτεσινό δημοσίευμα της νιγηριανής εφημερίδας «Τhe Leadership» που υποστήριζε ότι καταδικάστηκαν από στρατοδικείο 10 στρατηγοί και πέντε ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού γιατί παρήχαν όπλα και αποκάλυψαν λεπτομέρειες επιχειρησιακών σχεδίων του στρατού σε εξτρεμιστές της «Μπόκο Χαράμ».

Το ίδιο 24ωρο, εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου Λάγκος (νότια Νιγηρία), που απέχουν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα υψηλά δίδακτρα, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 10 φοιτητές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι 20 συνελήφθησαν.

ΛΙΒΥΗ
Επιθέσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους

TΡΙΠΟΛΗ.--

Βομβιστική επίθεση κοντά στην κατοικία του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που έχει εξαπολύσει από τα μέσα Μάη ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Γκοτ Σουλτάν (45 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης) της Ανατολικής Λιβύης. Από την επίθεση δεν έπαθε το παραμικρό ο στρατηγός, αλλά σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους ο βομβιστής αυτοκτονίας) και τραυματίστηκαν άλλα τρία.

Επίθεση με ρουκέτα σημειώθηκε νωρίτερα και στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Τρίπολη, στο οποίο εγκαταστάθηκε από την Τρίτη ο (υποστηριζόμενος από τους ισλαμιστές) επιχειρηματίας πρωθυπουργός Αχμεντ Ομάρ Μάιτικ. Η ρουκέτα, που «προσγειώθηκε» στον τρίτο όροφο του κτιρίου, προκάλεσε μόνον υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει ως αργά χτες την ευθύνη.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αμπντάλα αλ Θίνι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο το διορισμό της κυβέρνησης Μάιτικ από το «Γενικό Κογκρέσο». Επί της νομιμότητας της κυβέρνησης Μάιτικ αναμένεται ν' αποφανθεί σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τρίπολη.

Το ίδιο 24ωρο, ανώτατο στέλεχος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδέχτηκε ότι εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Τυνησίας με στόχο τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στη μεθόριο με τη Λιβύη, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για επιδείνωση της αποσταθεροποίησης στη χώρα και για την πρόκληση νέων κυμάτων προσφύγων σε γειτονικές χώρες.

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται το σίριαλ με τον λοχία Μπέργκνταλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από την περίεργη υπόθεση πρόσφατης παράδοσης του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ από Αφγανούς «Ταλιμπάν», καθώς στις ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που δημιουργούν σε βάρος του υπόνοιες περί λιποταξίας.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δε θα αγνοήσει ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα του Μπέργκνταλ, σημειώνοντας εντούτοις ότι θεωρείται αθώος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου...

Επιπλέον, ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επανέλαβαν τις επικρίσεις τους σε βάρος της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση ανταλλαγής του λοχία Μπέργκνταλ με πέντε Αφγανούς «Ταλιμπάν» που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο, διακυβεύεται η ασφάλεια και η ζωή Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες, επειδή ενθαρρύνεται η απαγωγή τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όσων κρατούνται στις ΗΠΑ.

Αυτά, ενώ χτες δόθηκε από δίκτυο φιλικά προσκείμενο στους Αφγανούς Ταλιμπάν βίντεο που καταγράφει το στιγμιότυπο απελευθέρωσης του λοχία Μπέργκνταλ, της παράδοσής του και της αναχώρησής του από το Αφγανιστάν με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Μπλάκχοκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ