Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία επικροτούν την εκλογή Σίσι

Από εκδηλώσεις στήριξης του στρατάρχη - Προέδρου, στο Κάιρο
Από εκδηλώσεις στήριξης του στρατάρχη - Προέδρου, στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Τις θετικές αντιδράσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε η προχτεσινή ανακοίνωση του τελικού επίσημου αποτελέσματος των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών, που έδωσαν τη νίκη στον πτέραρχο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι με ποσοστό 96,91% και ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες 47,5%.

Για την ιστορία, ο στρατάρχης Σίσι πήρε 23.780.104 ψήφους, έναντι 757.511 του μοναδικού αντιπάλου του, Χαμντίν Σαμπάχι, και περίπου 10.000.000 ψήφους παραπάνω από αυτές που πήρε το 2012 ο ανατραπείς ισλαμιστής Πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι, αν και τότε το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στις κάλπες ήταν κατά τι μεγαλύτερο (50%). Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στις προεδρικές εκλογές στις 26 - 28 Μάη τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 1.040.600.

Χτες βράδυ, το κόμμα «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» των «Αδελφών Μουσουλμάνων» χαρακτήρισε «μη δεσμευτικό νομικά και άκυρο» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Μάη, απαιτώντας την απελευθέρωση και την αποκατάσταση του ανατραπέντος ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι στο αξίωμά του (που είχε εκδιωχθεί με πραξικόπημα του στρατού τον περασμένο Ιούλη). Το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο επιστολή του Μούρσι από τις φυλακές, μετέδωσε πως ο κρατούμενος πρώην Πρόεδρος προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις πράξεις αντίστασης στη νέα κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επικρότησε την εκλογή Σίσι σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση «για την προώθηση της στρατηγικής τους συνεργασίας και των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», μολονότι γίνονται αντιληπτές οι «ανησυχίες» εκλογικών παρατηρητών για το «περιοριστικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον στρατάρχη Σίσι για τη μεγάλη (αν και αναμενόμενη...) νίκη του ήταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, που χαιρέτισε την εκλογή του Σίσι καλώντας και τις άλλες αραβικές χώρες να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο δωρητών για την Αίγυπτο ώστε να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες της. Ο Αμπντάλα προειδοποίησε ότι όποια αραβική χώρα δεν συμβάλει στη στήριξη της Αιγύπτου «μολονότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει δεν θα έχει μέλλον ανάμεσά μας». Είναι φανερό ότι η διαπάλη στο εσωτερικό αλλά και η θέση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι αυτά που καθορίζουν τις εξελίξεις, με το λαό να είναι εγκλωβισμένος κάτω από ξένες σημαίες και να εναποθέτει την τύχη του πότε στη μια μερίδα της αστικής τάξης που εκφράζεται με το στρατό και πότε σε αυτή που εκφράζεται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ