Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κινητικότητα» και γύρω από τις επαφές για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με την ενδοαστική αντιπαράθεση να επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, και στις συνομιλίες για το Κουρδικό ζήτημα, πλησιάζει η στιγμή της ανακήρυξης των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία.

Με την πρόσφατη δήλωση του Οτσαλάν ότι οι επαφές μπαίνουν σε νέα φάση, αλλά και τις κατηγορίες του ηγέτη του «Εθνικιστικού κινήματος» (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι η κυβέρνηση μένει ουσιαστικά άπραγη απέναντι στις επιθετικές ενέργειες Κούρδων μαχητών που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στις ανατολικές περιοχές, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε χτες ότι κανείς δεν ξέρει αληθινά την ουσία των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να μας εξηγήσουν τι έχουν στο νου γι' αυτήν τη διαδικασία. Απλά έχει έναν τίτλο και κανείς δε ξέρει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Μια διαδικασία βασισμένη στην αμοιβαία δυσπιστία δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα». Σχετικά με τις (φερόμενες ως) απαγωγές παιδιών από το PKK, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι η κυβέρνηση δε στάθηκε ικανή να αναλάβει δράση για να τις εμποδίσει. «Δεν είμαι της γνώμης ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πιο παλιό και χρόνιο πρόβλημα της χώρας», υπογράμμισε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν διέψευσε ότι βρίσκεται σε (μυστικές) επαφές με την κουρδική πλευρά, επιδιώκοντας να απαντήσει σε όσους του χρεώνουν ότι προσαρμόζει τη στάση του στο Κουρδικό στις προσωπικές του φιλοδοξίες να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, βουλευτές φιλοκουρδικών κομμάτων κατήγγειλαν ότι οι οικογένειες που εμφανίζονταν να διαδηλώνουν ενάντια σε απαγωγές παιδιών από το PKK δήλωναν ότι τα παιδιά τους ακολούθησαν οικειοθελώς τους Κούρδους μαχητές.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα διαφορετικά αστικά πολιτικά στρατόπεδα μελετούν πιο προσεκτικά τις κινήσεις τους απέναντι στην κουρδική κοινότητα, όχι μόνο στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και της αναζήτησης «γέφυρας» με τις κουρδικές ψήφους. Είναι ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλουτοκρατία προσπαθεί να εξασφαλίσει από νωρίς «δικαίωμα» παρέμβασης στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνεται στις κουρδικές περιοχές, περιοχές πλούσιες σε φυσικό πλούτο και με σημαντική γεωγραφική θέση (δεν είναι τυχαία π.χ. η μεσολάβηση της Αγκυρας για την εξαγωγή πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρά την ενόχληση της Βαγδάτης).

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, «αιφνιδιαστική» χαρακτηρίστηκε χτες η παραίτηση του προέδρου της Ενωσης των Τούρκων Βιομηχάνων TUSIAD Μουχαρέμ Γιλμάζ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παραιτήθηκε, για να μην πληγεί η TUSIAD από την επίθεση που δέχεται ο ίδιος και η επιχείρησή του (η Sutas - ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα) στο φόντο μιας απεργίας που έκαναν πρόσφατα οι εργάτες σε αυτή.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να σχετίζεται με συνολικές ανακατατάξεις, μιας και ο Γιλμάζ είναι ένας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κατά καιρούς είχε υψώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, για μια σειρά μέτρα που προώθησε (δικαστική μεταρρύθμιση, περιορισμοί στο ίντερνετ κ.τ.λ.).

Τέλος, συνέχεια είχε και χτες η «αντιπαράθεση» του Ερντογάν με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Η συσχέτιση ανταποκριτών όπως αυτού του CNN με «δράση πρακτόρων» όπως προέκυψε από μια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, έκανε χτες την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ να κάνει λόγο για «γελοία κατηγορία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ