ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Να μη γίνει καμία απόλυση

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων
Να μη γίνει καμία απόλυση και να υλοποιήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας τις δεσμεύσεις του για την ένταξη 1.165 εργαζομένων των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα σε ενδο/δια-ιδρυματική κινητικότητα απαιτούν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιούνη απειλούνται με απόλυση μια σειρά διοικητικοί υπάλληλοι των οποίων λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας.

Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και σωματεία σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος.

Να μη γίνουν αποδεκτές οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, να εμποδιστούν τα μέτρα σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, καλώντας όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους, τους νέους - ανέργους να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση που οργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, 48 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών - των οποίων οι κλάδοι έχουν καταργηθεί - κινδυνεύουν να απολυθούν τις προσεχείς μέρες και άλλοι 51 μπορεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση σε λίγους μήνες. Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου, γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα με την προώθηση της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, το τσάκισμα των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Καμιά αναμονή για λύσεις "από τα πάνω", από τους λεγόμενους παλιούς ή νέους κυβερνητικούς "σωτήρες". Καμιά αυταπάτη για λύσεις σε όφελος του λαού έξω από τους ταξικούς - λαϊκούς αγώνες. Ετοιμάζουν μέσω και του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, τη λεγόμενη αξιολόγηση, 11 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014. Στο Δημόσιο δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης και με συλλογικές αποφάσεις τα καταθέτουμε μέσω των σωματείων στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οργανώνουμε την πάλη και την αντίσταση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους και όλα μέσα (αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, συλλογή υπογραφών, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας - καταλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες κ.ά.)».

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού των πληττόμενων πανεπιστημίων, όπου αναδείχθηκε η πρόταση που θα κατέβει τις επόμενες μέρες στις ΓΣ των Συλλόγων και αφορά: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 11 Ιούνη με συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των διοικητικών υπαλλήλων από τα 8 πληττόμενα πανεπιστήμια στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Πληθώρα προβλημάτων στη λειτουργία των προγραμμάτων υποκατάστασης

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, αρνούμενοι να δεχτούν άλλες εισαγωγές εξαρτημένων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ μέχρι να δοθούν λύσεις στα επείγοντα θέμα που έχουν προκύψει (μη υπογραφή ΣΣΕ, ελλείψεις προσωπικού, αντιδραστηρίων, χώρων, αναλώσιμων κ. ά.).

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι στις δομές του ΟΚΑΝΑ έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους, με το άνοιγμα των νέων μονάδων και την απορρόφηση μεγάλου αριθμού εξαρτημένων. Ενώ το προσωπικό έχει παραμείνει το ίδιο, οι αποδοχές του έχουν μειωθεί δραματικά και παραμένουν δίχως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα. «Η διοίκηση του Οργανισμού, παραμένοντας αδιάφορη στα ζητήματα αυτά, με διοικητικές αποφάσεις προωθεί την απορρόφηση της λίστας αναμονής, χωρίς ούτε να εξασφαλίζει τα βασικά», υπογραμμίζει ο Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο και ανεύθυνο τον όποιο σχεδιασμό για απορρόφηση της λίστας, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε εγκαταστάσεις και χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων στο όνομα της μείωσης της λίστας αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ προσανατολίζεται στην ίδρυση νέων μονάδων στην επαρχία χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό και επιστημονικές προδιαγραφές.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την άρνησή τους να γίνουν διαχειριστές της κατάστασης και τη θέλησή τους να προασπίσουν το περιεχόμενο της εργασίας τους ως επιστήμονες, «να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη θεραπεία των εξαρτημένων, και εντός και εκτός προγραμμάτων, κι όχι στη δημιουργία αποθηκών ανθρώπινων ψυχών», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Για όλα τα παραπάνω, μίλησαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού Μ. Κατρίνη κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν χτες την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, χωρίς όμως να πάρουν κάποια απάντηση - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - για τα φλέγοντα ζητήματα που έθεσαν.

Ακόμα εκκρεμούν οι κοσμητορικές εκλογές στη Φιλοσοφική Αθήνας

Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να βρίσκεται εδώ και μήνες το θέμα της εκλογής κοσμήτορα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και γι' αυτό το γεγονός διαμαρτύρεται έντονα η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Φιλοσοφικής, που προειδοποιεί μάλιστα με κινητοποιήσεις αν δε δρομολογηθούν άμεσα οι κοσμητορικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), τον περασμένο Γενάρη, απέρριψε την υποψηφιότητα της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το σκεπτικό ότι η καθηγήτρια εναντιώθηκε στο νόμο-πλαίσιο! Πρακτικά, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ όρισε ως κριτήριο και ουσιαστικό προσόν για την επιλογή των υποψηφίων κοσμητόρων την υποταγή τους απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι τη διοικητική τους εμπειρία όπως ορίζει ο νόμος. Η Ε. Καραμαλέγκου ήταν η μοναδική υποψηφιότητα για την κοσμητεία και ασκούσε ήδη εκείνη την περίοδο χρέη κοσμητεύουσας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα που δεν έχουν γίνει ακόμα εκλογές.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ σημειώνει σχετικά ότι: «Εχει πλέον περίτρανα αποδειχτεί μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης 83/2014 του Γ' Τμήματος του ΝΣΚ ότι η απόρριψη από το Συμβούλιο Ιδρύματος της υποψηφιότητας της κυρίας Καραμαλέγκου εκτός από ακαδημαϊκά και δεοντολογικά απαράδεκτη είναι και νομικά άκυρη, συνεπώς η εκλογική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της Σχολής, καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι πρυτανικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς τέτοιες εκκρεμότητες και σκιές». Γι' αυτό και τα μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής ζητούν από τον υπουργό Παιδείας και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να γίνουν οι κοσμητορικές εκλογές με μοναδική υποψήφια την καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου και η Γενική Συνέλευσή τους δηλώνει «έτοιμη να επανεξετάσει τη στάση της στη διαδικασία εκλογής πρύτανη, αν δεν διεξαχθούν προηγουμένως οι εκλογές στο εσωτερικό της Σχολής».

Ακόμα, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ Φιλοσοφικής διαμαρτύρεται για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη σύνταξη και έγκριση του Προσχεδίου Οργανισμού του Ιδρύματος και καλεί «τα μέλη της Συγκλήτου να μην ψηφίσουν την έγκριση ενός Προσχεδίου για το οποίο η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει λάβει ακόμη επισήμως γνώση».

Θάνατος μαθήτριας σε σχολείο

Ενα τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης σε ένα Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας στην περιοχή των Σεπολίων: Μια μαθήτρια της Στ' Τάξης πέθανε στο χώρο του σχολείου όπου γίνονταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των μαθητών για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός της οφειλόταν σε καρδιολογικό πρόβλημα.

Το τραγικό περιστατικό επαναφέρει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το θέμα των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ιατρικής πρόληψης και των απαραίτητων εξετάσεων σε μαθητές. Επαναφέρει και μας θυμίζει την ανάγκη ενός οργανωμένου σχεδίου από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς που να αφορά την πρόληψη και μέριμνα σε συχνά διαστήματα (και όχι στην Πρώτη Τάξη κάθε σχολείου) καθώς και την ανάγκη ύπαρξης υγειονομικών δομών ανά περιοχή σε συγκροτήματα σχολικών μονάδων που θα συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ