ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ
Βγήκε παραπονούμενος για λογαριασμό των καπιταλιστών

Τα διαπιστευτήριά του και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, κατέθεσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του Αλ. Τσίπρα, που συναντήθηκε μαζί του στη Φραγκφούρτη. Οπως δήλωσε, τον ενημέρωσε «για τις θέσεις μας, για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Εδωσε έτσι το στίγμα του περιεχομένου της συνάντησης, που καθώς φαίνεται μονοπωλήθηκε απ' τις αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης για στήριξη της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε στον Μ. Ντράγκι ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από το συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις».

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την «πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη αλλά δεν είναι αρκετά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

Βγήκε, δηλαδή, παραπονούμενος στην αναφορά για λογαριασμό των καπιταλιστών της Ελλάδας και τους όρους ανταγωνισμού που διαμορφώνονται με τους καπιταλιστές άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Ολα τα παραπάνω, φυσικά, προϋποθέτουν κούρεμα του χρέους, για το λόγο, αυτό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε στον Μ. Ντράγκι ότι «χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη δίνη της οικονομικής κρίσης».

Κατόπιν όλων αυτών, που άλλωστε δεν αποτελούν πατέντα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σκέψεις και προτάσεις με σφραγίδα του κεφαλαίου και άλλων χωρών μελών της ΕΕ, η οποία ήδη στρέφεται σε μέτρα ικανοποίησης των αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη στήριξη της κερδοφορίας τους, ήταν αναμενόμενο η συνάντηση να χαρακτηριστεί εποικοδομητική. «Ηταν μια συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και, κυρίως, είχαμε τη δυνατότητα να του καταθέσουμε την οπτική μας για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια να βγει από την κρίση, η Ευρώπη να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την Ιστορία, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε -λέει- τον Μ. Ντράγκι για την «πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση» που έχει προκληθεί στην Ελλάδα. Σα να είναι φυσική καταστροφή, για την οποία η ΕΚΤ, μέρος της τρόικα, δε γνωρίζει και πολλά, και όχι συνέπεια της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής της ΕΕ απ' την οποία υποφέρουν όλοι οι λαοί των κρατών - μελών της, βλέποντας τα δικαιώματά τους να γίνονται προσάναμμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΔΗΜΑΡ
Σε νέα συνεδρίαση της ΚΕ και σε συνέδριο παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις

Ξέσπασαν αλλά ούτε καν επιχείρησαν να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στη διήμερη συνεδρίασή της το Σαββατοκύριακο. Περίσσεψαν τα «μαχαιρώματα» αλλά η συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση στα τέλη Ιούνη και οι όποιες αποφάσεις σε έκτακτο συνέδριο στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η διαδικασία πυροδότησε την αντίδραση της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», τα μέλη της οποίας απείχαν απ' τις ψηφοφορίες, ενώ με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν «παρακμιακές διαδικασίες».

Η παραίτηση Κουβέλη δεν τέθηκε καν ως θέμα συζήτησης, παραιτήθηκαν εντούτοις έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και στενοί του συνεργάτες, οι Σ. Παπαθανασίου, Π. Παναγιώτου, Ι. Κακουλίδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Μιχ. Σαμπατακάκης και Εφη Παγκάλου. Εκτός της μειοψηφίας, απ' τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι Γ. Κυρίτσης και Μαρία Γιαννακάκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συζήτηση της παραίτησης Κουβέλη.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, επανέρχεται δυναμωμένη η φημολογία για επικείμενη διάσπαση. Ηδη, απ' την Παρασκευή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ μετράει ένα λιγότερο, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Β. Οικονόμου, ενώ και ο Γρ. Ψαριανός φέρεται να σκέφτεται την ανεξαρτητοποίηση. Ο τελευταίος, όπως και Α. Παπαδόπουλος, δέχτηκαν έντονη κριτική για την επιλογή τους να απουσιάσουν εντελώς απ' τις εργασίες της ΚΕ.

Στην, κατά πλειοψηφία, απόφαση της ΚΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο συνιστά κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία αναδιάταξης και διαμόρφωσης της πολιτικής γραμμής μας, στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕ αποφασίζει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου 12-14 Σεπτεμβρίου. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη».

Αντιπαράθεση ξέσπασε και για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου ανάμεσα σε μέλη προσκείμενα στο «Αριστερό Δίκτυο» και σε στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Δ. Χατζησωκράτης. Εξ' αυτού ορμώμενη η «Μεταρρυθμιστική Τάση» κατήγγειλε στην ανακοίνωσή τις «παρακμιακές διαδικασίες» και αδιαφορία για το αν «τα μέλη του κόμματος στο σύνολό τους θα μπορέσουν να προβληματιστούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της συντριβής».

Ο Σπ. Λυκούδης, όπως και άλλοι ομιλητές, επέκρινε την πλειοψηφία ότι θέλησε να στήσει τον τρίτο πόλο γύρω από τον εαυτό της, «με ό,τι είχε μείνει από το ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελε τον Βενιζέλο». Επέκρινε τον τρόπο αποχώρησης απ' την κυβέρνηση και ζήτησε να συμβάλλει η ΔΗΜΑΡ στη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς. «Η κεντροαριστερά που θέλουμε δεν είναι συμπλήρωμα κανενός, δεν είναι ετεροπροσδιοριζόμενη. Η άποψη ότι φτιάχνουμε ένα φορέα λέγοντας ποιόν θα συμπληρώσουμε δεν είναι κακή πολιτική. Είναι αστεία πολιτική», είπε.

Χτες, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», υποστήριξε ότι η ΚΕ ήταν μακριά απ' τις ανάγκες που έχει η ΔΗΜΑΡ, ότι το συνέδριο θα αναδιαρμορφώσει την ηγεσία, «με την έννοια των πλειοψηφιών και των μειοψηφιών αν υπάρξουν», όπως είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της μειοψηφίας απ' το κόμμα. Επέκρινε την απουσία πολιτικής γενναιότητας να γίνει παραδεκτή η λανθασμένη πολιτική γραμμή.

«Δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», ήταν ο αντίλογος του Φ. Κουβέλη, που πάντως επέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα στο «θολό, αδύναμο να αποτυπωθεί στην ακραία διλημματική και πολωτική προεκλογική ατμόσφαιρα, πολιτικό στίγμα».

Απέρριψε κατηγορηματικά ως αιτία την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση και την άρνηση σύμπραξης με τους «58», η πρόταση των οποίων, όπως είπε, «κατέρρευσε κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Αφησε, με τη σειρά του, αιχμές σε βάρος στελεχών του κόμματος, διερωτώμενος: «Ημασταν όσο άξιζε σ' αυτόν το χώρο ενωμένοι; Ημασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε, πέρα από προσωπικές θέσεις; Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή και άλλες πολιτικές αφετηρίες, που θέλησαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη; Προφυλάξαμε το κόμμα μας όταν κάποια εξωγενή κέντρα υπεδείκνυαν το δρομολόγιο που οφείλαμε να ακολουθήσουμε;»

Επί της ουσίας, όμως, φάνηκε ότι η διαφωνία στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ δεν αφορά στο στόχο αλλά το εργαλείο επίτευξής του. Η πρόταση του Φ. Κουβέλη δεν απέχει απ' την πρόταση του Σπ. Λυκούδη, παρά μόνο ως προς την ιεράρχηση των βημάτων υλοποίησής της. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκε «ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ΠΑΣΟΚ, Ελιά, Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά., η μειοψηφία υπερασπίζεται πρώτα τη συγκρότηση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς και σε δεύτερη φάση διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ
Εχουν αγωνία για την εξασφάλιση ρευστότητας στους καπιταλιστές

«Το σίγουρο είναι ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι χωρίς καύσιμα, δεν έχει να πει κάτι καινούργιο και φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συγκυρίας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, σχετικά με τον ανασχηματισμό, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ρ/σ «Κόκκινο».

Η διευκρίνιση για το ποιες είναι οι απαιτήσεις της συγκυρίας, στις οποίες μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης πρέπει να ανταποκριθεί, ήρθε όταν ο Π. Σκουρλέτης απάντησε για τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι στη Φρανκφούρτη λέγοντας ότι κεντρικό θέμα της είναι η πρόταση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χρειάζεται δηλαδή μια κυβέρνηση, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαπραγματευτεί «κούρεμα» του χρέους ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πλάι σε πόρους που θα διεκδικήσει απ' την ΕΕ για τον ίδιο σκοπό. Οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συμπιέζονται, κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για το άνοιγμα έστω της συζήτησης των μέτρων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ακριβώς την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας, Π. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. «Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ντράγκι είναι μια συνάντηση ουσίας. Το μέγα θέμα για την Ελλάδα αυτή την ώρα είναι το χρέος και συγκεκριμένα η ανάγκη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, που αποτελεί προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ