Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ
Βγήκε παραπονούμενος για λογαριασμό των καπιταλιστών

Τα διαπιστευτήριά του και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, κατέθεσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του Αλ. Τσίπρα, που συναντήθηκε μαζί του στη Φραγκφούρτη. Οπως δήλωσε, τον ενημέρωσε «για τις θέσεις μας, για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Εδωσε έτσι το στίγμα του περιεχομένου της συνάντησης, που καθώς φαίνεται μονοπωλήθηκε απ' τις αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης για στήριξη της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε στον Μ. Ντράγκι ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από το συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις».

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την «πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη αλλά δεν είναι αρκετά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

Βγήκε, δηλαδή, παραπονούμενος στην αναφορά για λογαριασμό των καπιταλιστών της Ελλάδας και τους όρους ανταγωνισμού που διαμορφώνονται με τους καπιταλιστές άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Ολα τα παραπάνω, φυσικά, προϋποθέτουν κούρεμα του χρέους, για το λόγο, αυτό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε στον Μ. Ντράγκι ότι «χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη δίνη της οικονομικής κρίσης».

Κατόπιν όλων αυτών, που άλλωστε δεν αποτελούν πατέντα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σκέψεις και προτάσεις με σφραγίδα του κεφαλαίου και άλλων χωρών μελών της ΕΕ, η οποία ήδη στρέφεται σε μέτρα ικανοποίησης των αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη στήριξη της κερδοφορίας τους, ήταν αναμενόμενο η συνάντηση να χαρακτηριστεί εποικοδομητική. «Ηταν μια συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και, κυρίως, είχαμε τη δυνατότητα να του καταθέσουμε την οπτική μας για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια να βγει από την κρίση, η Ευρώπη να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την Ιστορία, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε -λέει- τον Μ. Ντράγκι για την «πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση» που έχει προκληθεί στην Ελλάδα. Σα να είναι φυσική καταστροφή, για την οποία η ΕΚΤ, μέρος της τρόικα, δε γνωρίζει και πολλά, και όχι συνέπεια της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής της ΕΕ απ' την οποία υποφέρουν όλοι οι λαοί των κρατών - μελών της, βλέποντας τα δικαιώματά τους να γίνονται προσάναμμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ