Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Παζάρια για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο

Συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες να προωθήσει θέσεις ελληνικών μονοπωλιακών συμφερόντων στα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνεννόηση και παζάρια με τις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής. Θέση - κλειδί στην υπόθεση αυτή κατέχει η Αλβανία, με την οποία η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο και αντάλλαγμα την ένταξη μεσοπρόθεσμα της χώρας στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, το περιεχόμενο της ενδιάμεσης Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία δήλωσε: «Η ενδιάμεση Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία αξιολογεί θετικά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε συγκεκριμένους καίριους τομείς, ενόψει της προσεχούς απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία. Η Ελλάδα έχει ήδη εκφρασθεί υπέρ της παροχής καθεστώτος υποψηφίου κράτους από το Δεκέμβριο 2013, όταν το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο (...) Ως Προεδρία του Συμβουλίου, η Ελλάδα θα επιδιώξει να επιτύχει τη συναίνεση των κρατών - μελών της ΕΕ για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου». Μάλιστα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το καθεστώς αυτό να αποδοθεί στα Τίρανα εντός Ιούνη, όσο διαρκεί ακόμα η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η αλβανική αστική τάξη θέλει ένταξη της χώρας της στην ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την υποστήριξή της, πιέζοντας, για αντάλλαγμα, να κλείσει το θέμα καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, στο πεδίο αυτό βρίσκει ισχυρό αντίπαλο τα ιταλικά μονοπώλια που επιδιώκουν ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά τους χάραξη και γι' αυτό ασκούν την επιρροή τους στην αλβανική κυβέρνηση, παροτρύνοντάς τη να ζητά περισσότερα και διαβεβαιώνοντάς την ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να το λάβει και στο β' εξάμηνο του έτους, οπότε την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ θα ασκεί πλέον η Ιταλία. Πρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τις αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αλβανία, βέβαια, είναι και η Τουρκία, που έχει αμυντική συμφωνία και ναυτική βάση στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ